fbpx
Nieuws

Hybride instapper voor vervangingsmarkt

Toestelfabrikant Nefit presenteert op vakbeurs Building Holland een nieuwe hybride opstellingsvariant binnen haar EnviLine programma. De EnviLine Hybride Basis moet een instapper vormen voor de vervangingsmarkt. De cv-ketel/warmtepomp-combinatie is afgelopen winter getest bij een tiental woningen in Eindhoven.

De EnviLine Hybride basisvariant, in vermogens van 3 tot 16 kW, heeft geen buffervat, open verdeler of extra pompgroep. De voordelen van deze basisconfiguratie zijn duidelijk: minder toebehoren, kortere montagetijd, lagere kosten. De opstelling is geschikt voor verschillende soorten afgiftesystemen, inclusief standaard radiatoren. Kostbare aanpassingen zijn dus niet nodig, mits aan een aantal randvoorwaarden wordt voldaan, die volgens Nefit sterk situatie-afhankelijk zijn.

Rendementseis

Met deze variant anticipeert Nefit op een mogelijke aanscherping van de rendementseisen voor verwarmingsinstallaties in 2021, zoals Uneto-VNI voorstelt aan de opstellers van het Klimaatakkoord. De branchevereniging stelt voor dat ketelvervanging enkel nog mag bij een verduurzamingsslag door middel van de toevoeging van warmtepomp of zonne-energie. De uitdaging hierbij is nog wel het prijskaartje. De uitgeklede warmtepompconfiguratie komt -na aftrek van ISDE-subsidie- vanaf 2900 euro inclusief BTW op de markt. In dat geval wordt een bestaande cv-ketel uitgerust met de warmtepomp. Een complete installatie, met warmtepomp én HR-ketel heeft nog een prijskaartje van 4600 euro.

Praktijktest in Eindhoven

De EnviLine Hybride Basis variant is eerder dit jaar uitgebreid getest in de praktijk. In het kader van een proef van woningcorporatie Woonbedrijf werden in Eindhoven tien huurwoningen uit 1990 zonder bouwkundige aanpassingen voorzien van een hybride systeem, bestaande uit een Nefit ProLine NxT HR-toestel en de nieuwe opstellingsvariant van EnviLine. De Nefit variant bespaarde, ondanks de vorstperiode, tot 83 procent op aardgas op het verwarmingsdeel van de installatie. De HR-ketel, én dus aardgas, neemt dan nog wel het tapwaterdeel voor haar rekening.

4 reacties op “Hybride instapper voor vervangingsmarkt

 1. harson schreef:

  en de electra rekening ?? 12000kwh omhoog ??

 2. fac schreef:

  ja harson maar wel hybride

 3. Vos schreef:

  Ik vind het maar weer eens voor de zoveelste keer een erg snelle test. De afgelopen jaren zijn er verschillende merken cv ketels snel op de markt gekomen. Met alle gevolgen van dien.

 4. Peter Mulders schreef:

  Tja, de Nefitlijn ziet er goed uit, en ook Remeha heeft de evita als hybride, die nog gas verbruikt, en dat vind ik helemaal niet zo slecht.
  Nefit heeft wel een meer betaalbare oplossing, en als Rome energieneutraal is, leiden er veel wegen naar Rome, en zie ik op termijn toch alles gasloos en zijn dit goede tussenoplossingen.
  De ontwikkelingen van de Thermo-akoestische warmtepomp staat in de kinderschoenen en heeft een hogere COP dan de meeste huidige warmtepompen, het is ook een kwestie van tijd, omdat niet iedereen veel betaalbare zonnepanelen kan plaatsen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.