fbpx
Nieuws

Hybride systemen getest in praktijk

Samen met zes andere organisaties laat de Consumentenbond tien warmtepompsystemen testen op het Energy Transition Center EnTranCe in Groningen. De test moet de prestaties van hybride warmtepompen inzichtelijk maken voor consumenten die willen overstappen op deze nieuwe vorm van verwarmen.

De systemen worden onder meer getest op energiegebruik, prestatie (een goede, snelle en stabiele temperatuurregeling) en geluidsproductie. De Hanzehogeschool Groningen en TNO voeren het onderzoek uit in een speciale ‘testwoning’. De resultaten worden in het najaar van 2018 gepubliceerd in de Consumentengids.

In overweging

Uit een enquête van de Consumentenbond onder 10.000 consumenten blijkt dat een derde van de respondenten overweegt een hybride warmtepomp aan te schaffen. Een verrassend hoog percentage, aangezien het om een relatief onbekende en dure investering gaat. De hoge prijs is voor 36 procent van de ondervraagden dan ook reden om juist niet over te willen stappen op een warmtepompsysteem.

Een hybride verwarmingssysteem (ketel plus warmtepomp) kost tussen de 4000 en 7000 euro, inclusief installatiekosten en subsidie. Consumenten kunnen vervolgens wel tot 75 procent besparen op hun gasverbruik. Daar staat wel een toename van het stroomverbruik tegenover. De test moet uitwijzen hoeveel een consument per saldo bespaart.

De initiatiefnemers van het praktijkonderzoek zijn de Consumentenbond, Cogas, Enpuls, GasTerra, Gasunie, N-tra en Vereniging Eigen Huis.

13 reacties op “Hybride systemen getest in praktijk

  1. R.H. Henstra schreef:

    Hopelijk vindt er regelmatig een herziene kosten-baten analyse plaats. Heeft men ook al een idee voor appartement eigenaren met individuele verwarming?

  2. Henk schreef:

    Dan valt Inventum al af voor een appartement de spaarpomp is een groot drama
    Eneco raad ook de plaatsing af door de vele problemen met hun warmtewinner

  3. richard schreef:

    heerlijk dat wordt smullen…. ik gok maar zo dat ALLE hybride systemen niet doen wat ze beloven. Maar laten we eerst de testresultaten afwachten!

  4. Ludwig Nijhof schreef:

    De uitkomst zal zijn, dat je 4 tot 7K euro investeert en niets bespaart op energie-KOSTEN. Tenzij je nog meer investeert en je het elektrische verbruik van de warmtepomp afdekt met PV-panelen.

  5. Wim schreef:

    7 KW voor hybride
    Een normale woning heb je gemiddeld 20 KW nodig
    Aardige minister kwiebus
    Jaagt burgers alleen op kosten en maak ze angstig wat ik hoor van mijn klanten ,
    Sorry gas genoeg laat de industrie het voor touw maar nemen en stoppen met gas aan het buitenland te verkopen

    • Kees Onman schreef:

      Wat een onzin. Zelfs afgesteld op 10kw kan mijn 32kw ketel zijn wate amper kwijt 1960 hoekhuis met 125m2 oppervlakte spouwmuur isolatie hr++ en bodem en dakisolatie.

      Als je als een dwaas stook en niets doet om je huis te verbeteren heb je misschien zoiets dwaas als 20kw nodig maar 1:1 gasketels met warmtepompen vergelijken is sowieso stom.

  6. marco schreef:

    Als je niets doet aan het afgifte systeem en optimaliseerd, dan komen we bedrogen uit. en de initiele investeringskosten worden veel te rooskleurig voorgespiegeld. Die prijzen zijn alleen in nieuwbouw haalbaar.
    De praktijk leert dat de meeste woningen in nederland een te groot warmteverlies hebben om rendabel een warmtepomp te installeren

  7. Ger schreef:

    Nederland moet van het gas om de export naar het buitenland te kunnen garanderen .Aardgaswinsten moeten naar de randstad kunnen blijven vloeien .Rotterdamse haven Schiphol Betuwe lijn hoge snelheids lijn metro end.

  8. Ger schreef:

    Warmte pomp alleen haalbaar als de woning een energie klasse heeft van A of A+

    • Kees Onman schreef:

      Nee een a label is moeilijk te halen. Not

      En het levert je gewoon je investering weer op. Binnen 8 jaar (en die tijd komt door de zonnepanelen en de warmtepomp) de rest is met 3 jaar terugverdiend.

  9. frans schreef:

    en waar halen we alle (dikkere) voedingskabels vandaan als de stroom gaat toenemen in de huizenblokken agv warmtepompen, elektrisch koken etc.

  10. Rewa2335 schreef:

    De kosten baten onderzoek uitgewerkt zo dat de gewone burger begrijpt waar hij in investeert.
    1. Wat brengt de warmtepomp op.
    2. wat kost deze pomp aan elektra.
    Netto resultaat bij een 4 kw,7 kw en groter.
    De grote van een warmtepomp voor een gemiddelde woning nodig is om van gas af te gaan
    Geschatte aanschaf prijs incl gemiddeld prijs + monteren excl eventuele zonder subsidie
    Zelf heb ik drie jaar geleden een W.T.W installatie van Nefit geplaatst met 20 zonnepanelen vermogen 4200 kW. prijs 14.000 inclusief subsidies.
    Opbrengst na drie jaren 3600 KW.gemiddeld , nu kosten gas en elektra 710 p.jaar
    gas verbruik nu 745m2 p.jaar aan elektra 1250 KW meter met een 2 standen meter.
    Besparing verbruik 2340 -710 = 1630 p.jaar
    Grote woning 165 m2 bouwjaar 1990 goed gesoleerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.