Ga naar hoofdinhoud

, , , ,

Hybride warmtepomp amper te krijgen

De stormloop op hybride warmtepompen leidt tot veel teleurstelling en frustratie. Veel woningeigenaren moeten minimaal tot het najaar wachten.

Fabrikanten hebben grote problemen om aan de vraag te kunnen voldoen: ze hebben tijd nodig om productielijnen op te zetten en (schaarse) onderdelen in te kopen. Installateurs vangen bot bij hun leveranciers. Ook de capaciteit bij installatiebedrijven zelf is een probleem: er zijn simpelweg te weinig monteurs.

Aanvragen gaan over de kop

Installateurs hebben door de verhoogde ISDE-subsidie en de torenhoge gasprijs te maken met een stormloop van aanvragen. Een aantal neemt tot de vakantie al geen nieuwe opdrachten meer aan. Fabrikanten hebben zeker maanden nodig om de productie op te schalen: het tekort aan onderdelen, dat toestelfabrikanten al een jaar parten speelt, helpt niet mee.

Productiecapaciteit

Een ronde van Installatie.nl langs fabrikanten, groothandel en installatiebedrijven onderschrijft de trend. De groothandelschappen worden leeggetrokken zodra er geleverd wordt: van voorraad is nauwelijks sprake. Marktleider Remeha kan de explosieve vraagstijging naar hybride warmtepompen momenteel niet aan, en hanteert een wachtlijst voor nieuwe bestellingen. De levertijd is inmiddels al meer dan 6 maanden geworden. De productiecapaciteit van de fabriek in het Noord-Franse Mertzwiller gaat fors omhoog.

Vierde kwartaal

Installateurs en particulieren die nu bestellen, zijn sowieso voor de bouwvak niet aan de beurt. Het tekort zit vooral in de extra vraag die bovenop de al opgeschaalde capaciteit van fabrikanten zit. Henk Sijbring, voorzitter van de Nederlandse Verwarmings Industrie (NVI) koepel van toestelfabrikanten erkent het probleem: “We zullen net als bij de chips bij nieuwe auto’s even moeten leven met lange levertijden. In het vierde kwartaal van dit jaar verwachten we dat fabrikanten de productie hebben opgeschaald. In 2023 hopen we dat het aanbod weer in de pas loopt met de vraag.”

Welke hybride warmtepompen zijn er?

Opschaling

De markt voor hybrides is echt booming. Sinds 1 januari vergoedt de overheid 30% van de aanschaf van een hybride. De stijging van de gasprijs heeft de rest gedaan. De branche had zich voorgenomen om volgend jaar op te schalen naar 100.000 hybrides. Ter illustratie: dat waren er twee jaar geleden nog een kleine 10.000. Het voornemen dateert echter van voor de materialenschaarste en voor de explosie van de gasprijs, onder meer door de oorlog in Oekraïne. Dit heeft de vraag enorm aangewakkerd, blijkt uit alle installateurs die we spraken. Maar tegelijkertijd stokt ook de toevoer van benodigdheden om die warmtepompen te maken.

Onderdelen leveranciers

Nefit Bosch ziet ook die grote grilligheid in de beschikbaarheid van alle onderdelen in de zogeheten ‘supply chain’, en houdt ook een slag om de arm qua toezeggingen. Zo had het bedrijf vorig jaar ook al een productielijn van HR-ketels stil liggen omdat het geen onderdelen tot de beschikking had, een kwestie die alle toestelfabrikanten in de installatiebranche parten speelt. “Het aantal bestellingen van hybrides bij Nefit Bosch is dit jaar vervijfvoudigd”, zegt woordvoerder Jan Bosch. “Aan de productiecapaciteit ligt het niet.”

Installateurs in onze ronde hebben de hoop dat er in mei weer toestellen beschikbaar komen, maar erkennen dat het wellicht wishfull-thinking is. De een neemt geen orders meer aan, de ander werkt met een wachtlijst, die al tot in 2023 loopt.

Op de VSK worden nieuwe hybride warmtepompen geïntroduceerd, maar die zullen pas het najaar of in 2023 op de markt komen. In potentie kunnen ongeveer 2 miljoen huishoudens direct het gasverbruik terugdringen door de installatie van een hybride. Afgelopen week vroeg de Tweede Kamer de installatiebranche al om hulp.

Hybride warmtepomp snelle verduurzamer

De overheid hoopt dat de hybride warmtepomp ook een wapen kan zijn tegen de energie-armoede, die dreigt te ontstaan doordat de energieprijzen zo fors stijgen. Met name in de corporatiemarkt kan op grote schaal verduurzaamd worden door hybrides in te zetten. Het gasverbruik van een huishouden kan dan met meer dan de helft afnemen. De signalen die we nu zien, beloven niet heel veel goeds dat er voor de komende winter een grote slag geslagen kan worden.

All-electric ombouwen tot hybride
De schaarste lijkt bij de all-electric warmtepompen wat minder te zijn. Dat leidt tot inventiviteit. “Wij bouwen de Xourc van Intergas om naar hybride”, vertelt installateur Frank Rouwenhorst van Rouwenhorst Installatietechniek uit Haaksbergen. “Groot voordeel daarvan is dat de klant straks relatief eenvoudig door kan stappen naar volledig elektrische verwarming.”

Tekort monteurs

De installatiewereld heeft daarnaast ook een structureel tekort van 25.000 monteurs. De verwachting is dat dit ook nog fors op gaat lopen vanwege de grote vraag naar verduurzaming.

9 reacties op “Hybride warmtepomp amper te krijgen

  • Andre

    Was ik gelukkig net op tijd met mijn Dimplex edel air warmtepompboiler en een Hewalex PWCU voor verwarming. Dit in januari gekocht en afgelopen weekend geplaatst

    1. Joop

      Hallo Andre,

      Ik heb je berichten ook op het forum van tweakers gelezen. Ik wil exact hetzelfde als wat jij gemaakt heb thuis maken. Heel graag zou ik in contact met je willen komen om je kennis en ervaringen hierover te lezen. Zou je contact met me willen opzoeken (joopschinkel@hotmail.com)

  • Bastiaan bakker

    En dan de overheid
    Die heeft de subsidie aanvraag ook maar langer gemaakt
    Inmiddels 16 week
    Dus als je dan eenmaal materialen hebt dan kun je nog 16 weken wachten um subsidie
    Echt belachelijk

  • Mark

    Tja… weet is de “overheid” te laat met inspelen op de situaties. Maar Techniek Nederland komt de branche wel helpen.
    (Not!)
    Zolang we meer installatie regels maken en de markt verkleinen wordt het niets. Maak de regels “ruimer” werkbaarder. Met een goed (eind) controle systeem. En de branche kan verder.

  • Jan

    Ja, en dan heb je een warmtepomp hangen (in dit geval een lucht-lucht warmtepomp) en dan zegt de overheid doodleuk dat dit een airco is en dat je daar geen ISDE voor krijgt. Ofwel, subsidie afgewezen. Hoe belachelijk is dat!

  • Juul

    Gebrek aan monteurs??
    De monteurs moeten staken voor 3% loonsverhogingen!
    Mijn vorige werkgever bevroor de lonen om dat de monteurs te duur waren..
    Gevalletje boter op de kop allemaal.

    De zzp er mag straks brl certificering halen en zich blauw betalen.

    Hoe zo te kort monteurs…
    Kantoor banen leveren meer salaris op
    Dat zal altijd zo blijven.

    Ik hoor dit al jaren.

  • cees bijlsma

    helemaal mee eens. elke morgen zie je 90% van de nederlandse beroepsbevolking in hun hybride autootjes naar hun hybride bullshit baan rijden. en vraag niet wat ze daar gaan doen, dat weten ze zelf ook niet. maar eind van de maand is het saldo wel weer toereikend voor kratjes pils onder op de kar.

  • Boris

    Dag Cees,

    Prachtige verwoording!! Allemaal moeten we wat inleveren, de mensen die heel veel hebben voorop! En er zijn inderdaad zoveel onzinnige banen.

    Groeten,

    Boris

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Premium

Intergas stapt met warmtepomp Xceed door naar propaan

Grotere rol ventilatie in duurzame woning

Pvt-paneel krijgt teracotta variant

Kabinet wil CO2-meter in elk klaslokaal

‘Teruglevertarief voor zonnepanelen is niet onredelijk’

Consument koopt warmtepomp op basis van één offerte