Hybride warmtepomp: forse gasbesparing in het veld

De eerste cijfers van de grote landelijke monitoring van 120 woningen met hybride warmtepompen zijn bekend. Het gemiddelde jaarlijkse gasverbruik van de deelnemende woningen, van diverse types en bouwjaren, daalde met 75% van 1850 naar 475 m3 gas. Hier stond 2360 kWh extra stroom tegenover. Afgezet tegen elkaar levert de cv-ketel/warmtepompcombi een gemiddeld huishouden een besparing op van €1000 per jaar.

De cijfers zijn vandaag gepresenteerd op het congres ‘Hybride in de warmtetransitie’ in Utrecht. Installatie.nl heeft de resultaten en conclusies. Die vind je in het Premium-deel van dit artikel hieronder.

Grootste monitoring van hybrides

Het is voor het eerst dat hybride warmtepompen van verschillende merken in verschillende woningen op grote schaal in praktijk getest zijn. Tot dusver werden berekeningen vooral gemaakt op basis van testopnames en grove aannames. De hybride warmtepomp, waarbij een lucht/water-toestel de verwarmingsvraag verzorgt en een cv-ketel de tapwatervraag plus winterse back-up vormt, wordt vanaf 2026 de minimale norm bij ketelvervanging. De productie en afzet van deze toestellen neemt fors toe.

Besparing

Die besparing is berekend op basis van de prijzen van het huidige energieplafond (gas € 1,45/m3, elektra: €0,40/kWh) Zou je de actuele prijzen van mei 2023 erbij pakken, loopt de jaarlijkse besparing op tot €1250. Een combinatie met pv-panelen -niet alle woningen hadden dit- zou ook nog in het voordeel van de gemiddelde besparing werken. De terugverdientijd van de extra investering (gemiddeld 6500 euro) in de techniek is inclusief ISDE-subsidie met de huidige prijzen binnen 5 jaar terugverdiend, stelt het onderzoek. De cijfers zijn gevalideerd door bureau Berenschot. Deze tekent wel aan dat het aantal rijwoningen is ondervertegenwoordigd en dat de 75% “niet heilig is, maar een goede indicatie geeft.”

200 woningen

Dit is het eerste grote monitoringsonderzoek in bewoonde toestand. In dit demonstratieproject worden hybride installaties in circa 160 woningen, die qua bouwjaar en type uiteenlopen meer dan een jaar gemonitord. De resultaten van 120 woningen zijn nu verwerkt. Het onderzoek wordt minimaal met een jaar verlengd. Hierbij worden ook aanpassingen gedaan aan afgiftesystemen, om verschillen te kunnen meten. Oorspronkelijk was het ambitieniveau om 200 woningen te monitoren. Dit is volgens de onderzoekers niet ten koste gegaan aan de respresentativiteit onder met name vrijstaande woningen en tweekappers.

Dit zijn de cijfers

Installatie.nl heeft de resultaten op een rijtje gezet. Die lees je hieronder, inclusief een handige download van de belangrijkste conclusies. Abonnees kunnen deze bekijken door in te loggen. Voor slechts €6,38 per maand heb je een Installatie Premium abonnement en leest u deze artikelen kosteloos.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Installatie.

Digitaal basis

Voor slechts € 6,38 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding