fbpx
Nieuws

Hybride warmtepomp van de baas

Een hybride warmtepomp aanschaffen met een flinke korting, door het inleveren van een klein beetje bruto loon of enkele vrije dagen per jaar: werkgevers kunnen hun werknemers ermee helpen. Het concept heet Heating As A Service (HAAS) en de producenten Daikin (Intergas), Vaillant, Remeha, ATAG, Itho Daalderop en Nefit werken eraan mee.

Het gaat om de WKR-regeling (werkkostenregeling), die werkgevers de mogelijkheid geeft onbelaste vergoedingen aan werknemers geven, zegt Herbert Silderhuis, eigenaar van HAAS Heat BV. “Grosso modo gaat de hybride warmtepomp van 4.500 euro inclusief installatie naar 2000 euro of lager.”

Vrije dagen

Een werknemer levert daar een stuk brutoloon voor in. “En het is ook te betalen met enkele vrije dagen per jaar en dan kost het verder geen geld”, zegt Silderhuis. HAAS Heat biedt de werknemer de mogelijkheid om de hybride warmtepomp op afbetaling te kopen via de energiebespaarlening en ook door direct contact af te rekenen. Silderhuis: “Direct kopen gebeurt het vaakst.”

Silderhuis: “Werkgevers kost het niets. En het is ook nauwelijks extra werk. Wij hebben een softwaremodule voor ze ontwikkeld; de salarisadministratie hoeft alleen maar een paar vakjes aan te vinken.” Wie een hoger loon heeft, hoeft minder vrije dagen in te leveren. Dat kan steken bij hen die minder verdienen binnen een bedrijf. Volgens Silderhuis kunnen werkgevers daar een mouw aan passen, waardoor alle werknemers eenzelfde aantal vrije dagen inleveren.

‘Fiscaal solide’

Silderhuis heeft zich ervan verzekerd dat het programma fiscaal goed in elkaar zit door de fiscalisten van adviesbureau EY eraan mee te laten werken. Het programma is gevat in een web-portal, die de geïnteresseerde en potentiële gebruiker helpt met de informatie, calculatie, juiste bedragen of vrije dagen met fiscale voordelen op maat, subsidie, videoschouw vooraf en contact met installateurs.

Hybride-installatiebedrijf Heattransformers is als eerste installateur bij het project betrokken en verricht ook de videoschouwen. Volgens Silderhuis lopen gesprekken met nog een aantal installatiebedrijven. Andere installatiebedrijven die enthousiast zijn, kunnen zich melden bij hun favoriete leverancier: ATAG, Remeha, Itho Daalderop, Vaillant, Nefit, Daikin/Intergas, zegt Silderhuis. “De installateur krijgt de klant kant en klaar. Hij heeft namelijk al beslist en betaald, via zijn producent of HAASheat.”

Pilots succesvol

Afgelopen jaar draaide het HAAS-concept in twee pilots, bij ABN Amro en bij BDR Thermea/Remeha. Silderhuis: “Bij ABN werd aan 150 werknemers gevraagd of ze interesse hadden, wat uiteindelijk resulteerde in 40 geïnstalleerde hybride warmtepompen. Bij BDR Thermea/Remeha deden 250 werknemers mee en werden uiteindelijk meer dan 50 hybride warmtepompen verkocht. Een respons dus van 20 à 30 procent.”

De belastingvrijstelling voor werkgevers gaat maar tot een bepaald percentage van het totale loon dat binnen het bedrijf uitgekeerd wordt, maar volgens HAAS Heat kan de werknemer bij uitputting van de WKR de HAASPlus+-optie gebruiken, en buiten de WKR om de hybride warmtepomp vergoeden met wat extra verlofdagen.

Werkspot voor installateurs

Silderhuis: “Over een paar weken komen we met een soort werkspot, waar installateurs zich kunnen inschrijven op klussen. Er is straks werk zat. Zo zijn we in gesprek met een ziekenhuis in Enschede met 3.600 werknemers. Dat kan zomaar 350 tot 700 klanten opleveren, die verdeeld kunnen worden onder installateurs.”

Ook isolatie en zonnepanelen

Na Heating As A Service, komt het bedrijf ook met een soortgelijk concept voor isolatie en voor zonnepanelen. Ook all-electric warmtepompen zijn een optie, maar volgens Silderhuis kiezen de meeste klanten, als ze hebben gehoord wat de kosten zijn, uiteindelijk toch voor een hybride warmtepomp.

16 reacties op “Hybride warmtepomp van de baas

 1. Mathe schreef:

  Ik ga echt geen geld of vakantie dagen inleveren omdat Nederland over wil gaan op hybride ketels we hebben al de minste vrije dag ten opzichte van andere landen

 2. Vlaar schreef:

  Wkr= maximaal 3% van de bruto loonsom

  ” De belastingvrijstelling voor werkgevers gaat maar tot een bepaald percentage van het totale loon dat binnen het bedrijf uitgekeerd wordt, maar volgens HAAS Heat kan de werknemer bij uitputting van de WKR de HAASPlus+-optie gebruiken, en buiten de WKR om de hybride warmtepomp vergoeden met wat extra verlofdagen””

  Fiscaal solide ??
  ” wat extra verlofdagen ” ?

  Iets meer duiding graag.

 3. Mucuracat schreef:

  Er zijn bedrijven waar je veel vakantie dagen krijgt.
  Heb 200 vakantie en 184 adv dagen vrij planbaar.

 4. Jansens schreef:

  Ik las over heel veel problemen met warmte pompen in best veel stadswijken. De voorstanders van die pompen zijn voornamelijk de fabriekanten!

 5. andre schreef:

  Op website van Haas gekeken, maar het is er ondoorzichtig. Je betaald € 4070,- voor de installatie. je krijgt via het loon vergoed € 2035,- p/j x2 = € 4070,- Via je brutoloon betaal je uiteindelijk € 2013,- voor de installatie, de zogenaamde korting. Alleen de subsidie, die zie je nergens meer terug die is verrekend in de prijs.

 6. Pierre schreef:

  Jullie worden genaaid.

 7. Bennie schreef:

  Heating As A Service (HAAS) stop eens met die ku. Engelse termen, is dat interessant doen of krijgt iemand daar een strakke plass.. van? Laten we trots zijn op onze eigen taal!

  Wat is er mis met b.v. VAS Verwarming Als Service?

 8. Jan Putman schreef:

  Weer een stap naar verduurzaming wij gaan als Solar Energy Booster nog een stap verder wij leveren een all electric installatie met een maand bedrag waarbij de klant gelijk bespaard op de maandelijkse kosten dus elke maan bijvoorbeeld €80,00 overhoud aan besteding ruimte met deze nieuwe regeling zal de klan meer dan € 140,00 overhouden per maand

 9. karel zwaan schreef:

  hier worden enkele mensen heel veel beter van, o.a. eigenaar haas en de genoemde fabrikant? persoonlijke belangen…

  erg vaag allemaal

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.