Ga naar hoofdinhoud

, , , ,

Hybride warmtepomp vanaf 2026 minimum bij ketelvervanging

De 1:1 ketelvervanging gaat vanaf 1 januari 2026 in de ban. Vanaf dat moment moeten woningen maar ook bedrijfspanden minimaal worden uitgerust met een hybride warmtepomp. Dat blijkt uit een brief die minister Hugo de Jonge naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Ook de milieuprestatie van de warmtepomp is onderzocht.

De normering voor hybride warmtepompen werd afgelopen jaar op de VSK al door minister Hugo de Jonge aangekondigd.

Update: reactie Techniek Nederland, toevoeging Kamerbrief en uitleg norm

Installateursvereniging Techniek Nederland is positief maar ook kritisch over het plan. Reactie Doekle Terpstra onderaan dit artikel.

Er zijn een aantal uitzonderingen op de verplichting: bij woningen waar het praktisch niet kan (monumenten, gestapelde bouw), wanneer de terugverdientijd langer is dan 7 jaar en op plekken een woning binnen 10 jaar op een collectieve wijkoplossing, zoals een warmtenet, wordt aangesloten. Het advies van een installateur is hierbij belangrijk, schrijft de minister: deze kan bepalen of een huishouden tot een uitzondering behoort. Het niet kunnen plaatsen van een buitendeel binnen de geluidsnorm, bijvoorbeeld bij een appartement of een rijtjeswoning, kan al een uitzondering zijn. Bij een dure omkasting kán de terugverdientijd in het geding komen.

Buiten kijf staat dat altijd eerst geïsoleerd dient te worden, om de warmtevraag terug te dringen, en de stap naar lage temperatuurverwarming met een warmtepomp te kunnen maken.

Lees hier de Kamerbrief van minister De Jonge, plus de onderliggende rapporten.

Bouwbesluit

De norm is een aangescherpte eis aan de ‘waarde voor de energieprestatie’ van de bouwwerkinstallatie, zoals deze in artikel 5.21 van het Bouwbesluit staat omschreven en ook wordt toegepast in de NTA 8800, de regelgeving die veel voor de nieuwbouw wordt toegepast. Nieuw is, dat de nieuwe norm enkel geldt voor ruimteverwarming, en dus niet voor tapwater. Lees hier de onderbouwing die Nieman Raadgevende Ingenieurs het kabinet heeft geleverd.

In deze norm worden scherpere efficiency-eisen gesteld aan verwarmingsinstallaties, zodat een solo-ketelvervanging niet meer voldoende is. Er mogen nog wel cv-ketels geplaatst worden: een hybride installatie bevat namelijk ook een cv-ketel.

Solo-ketelverbod

Wel betekent deze maatregel een feitelijk verbod op de solo-ketelvervanging voor miljoenen eensgezinswoningen en bedrijfspanden in Nederland. Nieuwere woningen kunnen ook volledig van het aardgas af met een warmtepompinstallatie. Belangrijk is dat de nieuwe installaties goed worden ingeregeld, en dat de buitendelen geplaatst worden binnen de geldende geluidsnormen, schrijft De Jonge. Elektrische ketels met een COP 1, in combinatie met warmtepompen, voldoen niet aan de voorgestelde maximale energieprestatie-waarde (EHS) van 0,7, die overigens nog wel officieel vastgesteld dient te worden. Ook een zonneboiler, hoewel ook via de ISDE gesubsidieerd, lijkt in deze norm glans te verliezen als verduurzamer: de bijdrage aan duurzame verwarming is te gering.

Log in met je Installatie Premium-account om verder te lezen.

Hoe presteert een hybride?

Met de normering wil het kabinet de verduurzaming een nieuwe impuls geven: een hybride warmtepomp dringt het gasverbruik namelijk verder terug, omdat het leeuwendeel van de energiebehoefte met de warmtepomp wordt verzorgd. Dit voorjaar worden de resultaten van grootschalige monitoring in het Demoproject Hybride naar buiten. De verwachting is dat hieruit blijkt dat bijna alle woningen na basis-isolatie en met kleinschalige aanpassingen aan distributie en afgifte geschikt kunnen zijn voor de stap naar minimaal hybride.

Investering

De normering stimuleert volgens het kabinet ook innovatie in de industrie, zodat de warmtepomp meer en breder beschikbaar wordt, én goedkoper wordt. Dat laatste is opmerkelijk, omdat veel fabrikanten niet verwachten dat het toestel op korte termijn goedkoper wordt. Op dit moment kost een geïnstalleerde hybride warmtepomp een consument tussen 5500 en 7500 euro.

De terugverdientijd ligt vanwege de gasprijs op maximaal 7 jaar voor een gemiddeld huishouden. Een derde van de aanschafprijs van de warmtepomp wordt gesubsidieerd via de ISDE-regeling. Voor wie de investering niet op kan hoesten, heeft het Nationaal Warmtefonds een financiering met lage of zonder rente beschikbaar, schrijft De Jonge. Fabrikanten zijn op dit moment fors aan het opschalen.

Productie omhoog

Alleen al in Nederland rollen dit jaar al 100.000 hybrides van de band, en dat is al een kwart van de cv-ketelvervangingsmarkt. De verwachting is wel dat veel huishoudens vóór 2026 hun cv-ketel gaan vervangen, om de verplichting zo te ontduiken. Dit zal naar verwachting tot een flinke piek in de cv-ketelverkoop gaan leiden.

Milieuprestatie warmtepomp

TNO heeft in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken onderzoek gedaan naar de milieu impact van (hybride) warmtepompen; zowel van het materiaalgebruik als van de energieprestatie. De conclusie is dat (hybride) warmtepompen in de bestaande bouw vrijwel altijd beter zijn voor het milieu dan een cv-ketel. Dat komt omdat de milieu-impact van materialen relatief klein is ten opzichte van de impact van het energieverbruik. Hoeveel beter de (hybride) warmtepomp is, hangt af van de situatie, de gekozen warmtepomp met bijbehorend koudemiddel en de verhouding tussen groene en grijze stroom die wordt verbruikt. Hier meer over deze studie, plus een download.

Netcapaciteit

Met de invoering van deze normering neemt de belasting van het elektriciteitsnet toe, naast de toename die veroorzaakt wordt door zonnepanelen en laadpalen. Dit kan op den duur leiden tot capaciteitsproblemen op het laagspanningsnet, schrijft de minister.

Het kabinet verwacht dat een hybride warmtepomp voor weinig extra capaciteitsproblemen gaat zorgen, omdat deze op piekmomenten kan overschakelen op de cv-ketel. “Samen met netbeheerders onderzoeken we de mogelijke knelpunten en oplossingen. Volledig elektrische warmtepompen zijn afhankelijk van elektriciteit en kennen deze flexibiliteit niet, hier is nader onderzoek nodig naar de impact. Daarnaast ontwikkelen we gezamenlijk een gerichte aanpak voor netcongestie op de laagspanningsnetten in het kader van het Landelijk Actieprogramma Netcongestie (LAN).”

Warmtepompmonteurs opleiden

De plannen van minister De Jonge zijn veelbelovend, maar ook ambitieus, zegt Doekle Terpstra van Techniek Nederland in een reactie. ‘Wij zijn al volop bezig met het opleiden van warmtepompmonteurs. We hebben inmiddels opleidingslocaties in elke regio en er is een mbo-deelcertificaat voor hybride warmtepompen. Daardoor kunnen we verwarmingsmonteurs overal bijscholen en kunnen zij-instromers sneller aan de slag. Techniek Nederland zet ook in op betere werkprocessen, een kortere montagetijd én kwaliteitseisen voor producten, installaties en vakmanschap.’

Terugverdientijd en extra kosten

De brancheorganisatie heeft nog wel vragen over de voorgenomen regeling. Overstappen op een hybride warmtepomp wordt vanaf 2026 verplicht als de maatregel zich binnen zeven jaar terugverdient. “Het is onduidelijk wie dat bepaalt. Bovendien is het de vraag of alle aanvullende kosten die nodig zijn om een hybride warmtepomp te laten renderen worden meegenomen bij de vaststelling van de terugverdientijd.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Cao-onderhandelingen geklapt, stakingen komen er aan

VR-ketel: rookgas weg

Premium

Warmtepomp gaat bakstenen drogen

Warmtepomp-paraplu steelt de show

Clivet: serie monoblocks op propaan

Zorg voor een stage die je nooit vergeet