Hybride warmtepomp vanaf 2026 minimum bij ketelvervanging

De 1:1 ketelvervanging gaat vanaf 1 januari 2026 in de ban. Vanaf dat moment moeten woningen maar ook bedrijfspanden minimaal worden uitgerust met een hybride warmtepomp. Dat blijkt uit een brief die minister Hugo de Jonge naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Ook de milieuprestatie van de warmtepomp is onderzocht.

De normering voor hybride warmtepompen werd afgelopen jaar op de VSK al door minister Hugo de Jonge aangekondigd.

Update: reactie Techniek Nederland, toevoeging Kamerbrief en uitleg norm

Installateursvereniging Techniek Nederland is positief maar ook kritisch over het plan. Reactie Doekle Terpstra onderaan dit artikel.

Er zijn een aantal uitzonderingen op de verplichting: bij woningen waar het praktisch niet kan (monumenten, gestapelde bouw), wanneer de terugverdientijd langer is dan 7 jaar en op plekken een woning binnen 10 jaar op een collectieve wijkoplossing, zoals een warmtenet, wordt aangesloten. Het advies van een installateur is hierbij belangrijk, schrijft de minister: deze kan bepalen of een huishouden tot een uitzondering behoort. Het niet kunnen plaatsen van een buitendeel binnen de geluidsnorm, bijvoorbeeld bij een appartement of een rijtjeswoning, kan al een uitzondering zijn. Bij een dure omkasting kán de terugverdientijd in het geding komen.

Buiten kijf staat dat altijd eerst geïsoleerd dient te worden, om de warmtevraag terug te dringen, en de stap naar lage temperatuurverwarming met een warmtepomp te kunnen maken.

Lees hier de Kamerbrief van minister De Jonge, plus de onderliggende rapporten.

Bouwbesluit

De norm is een aangescherpte eis aan de ‘waarde voor de energieprestatie’ van de bouwwerkinstallatie, zoals deze in artikel 5.21 van het Bouwbesluit staat omschreven en ook wordt toegepast in de NTA 8800, de regelgeving die veel voor de nieuwbouw wordt toegepast. Nieuw is, dat de nieuwe norm enkel geldt voor ruimteverwarming, en dus niet voor tapwater. Lees hier de onderbouwing die Nieman Raadgevende Ingenieurs het kabinet heeft geleverd.

In deze norm worden scherpere efficiency-eisen gesteld aan verwarmingsinstallaties, zodat een solo-ketelvervanging niet meer voldoende is. Er mogen nog wel cv-ketels geplaatst worden: een hybride installatie bevat namelijk ook een cv-ketel.

Solo-ketelverbod

Wel betekent deze maatregel een feitelijk verbod op de solo-ketelvervanging voor miljoenen eensgezinswoningen en bedrijfspanden in Nederland. Nieuwere woningen kunnen ook volledig van het aardgas af met een warmtepompinstallatie. Belangrijk is dat de nieuwe installaties goed worden ingeregeld, en dat de buitendelen geplaatst worden binnen de geldende geluidsnormen, schrijft De Jonge. Elektrische ketels met een COP 1, in combinatie met warmtepompen, voldoen niet aan de voorgestelde PEF-waarde van 0,7, die overigens nog wel officieel vastgesteld dient te worden. Ook een zonneboiler, hoewel ook via de ISDE gesubsidieerd, lijkt in deze norm glans te verliezen als verduurzamer: de bijdrage aan duurzame verwarming is te gering.

Log in met je Installatie Premium-account om verder te lezen.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Installatie.

Digitaal basis

Voor slechts € 6,38 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding