fbpx
Nieuws

Hybride warmtepomp zónder buitendeel

De binnenhuiswarmtepomp HP Cube wordt een universele hybride die met elke CV-ketel te combineren is. Hiermee heeft de installateur nu een nieuwe optie: een lucht/water-warmtepomp-oplossing zónder buitenunit, van Nederlandse makelij, waarmee flink op gas bespaard kan worden. Het toestel zuigt buitenlucht naar binnen, en is dus een volledig inpandige warmtepomp.

Het toestel, dat de HP-M 25i heet, komt in april 2019 op de markt, zo tekenden wij op op de BouwBeurs in Utrecht. Voorganger HP Cube werkte enkel in combinatie met de eigen CV-ketels van Itho Daalderop, de Base Cube. Dit kwam omdat de fabrikant de besturing van de warmtepomp in de CV-ketel had zitten. Dit is nu veranderd: de besturing van de warmtepomp zit nu ín de warmtepomp, zodat de oplossing gecombineerd kan worden met nieuwe en bestaande HR-toestellen. En dat opent nieuwe deuren.

Buitenlucht als bron

Het toestel werkt dus anders dan de (hybride) ventilatiewarmtepompen die al op de markt zijn. Deze warmtepompen gebruiken in de basis de afgezogen –opgewarmde- ventilatielucht (mechanisch of balansventilatie) als bron, en mengen waar noodzakelijk bij met buitenlucht. De Itho Daalderop-oplossing haalt de basis (maximaal 600 m3/u) via een aanzuigkanaal uit de buitenlucht, en kan –indien aanwezig- nog afgezogen opgewarmde lucht uit de mechanische ventilatiebox (150 m3/u) bijmengen via een T-stuk. Het grote verschil, zo stipt de Tielse fabrikant aan, is dus dat het toestel niet bovenmatig hoeft te ventileren om voldoende lucht te hebben voor het basis warmtepompvermogen. De HP-M 25i mikt vooral op bestaande woningbouw, die niet volledig over kan op warmtepomptechniek, maar waar wel flinke gasbesparing gevraagd wordt in verband met het energielabel. Het ontbreken van de buitenunit maakt het toestel vooral interessant voor woningen waarbij het buitendeel om praktische of esthetische reden niet wenselijk is.

Vermogen

De warmtepomp kan maximaal 2,5 kW halen uit de buitenlucht, waarmee het in principe een goed geïsoleerde bescheiden woning kan verwarmen. Voor piekbelasting, en tapwater maakt de hybride installatie nog gewoon gebruik van de HR-ketel. Het toestel werkt op OpenTherm en op basis van aan/uit, en is te koppelen aan Itho Daalderop’s besturingsysteem Spider.

De Tielse fabrikant komt later dit jaar ook nog in een monoblock-versie mét buitenunit op de markt.

3 reacties op “Hybride warmtepomp zónder buitendeel

 1. Jack schreef:

  Goed te zien dat er steeds meer innovatieve oplossingen komen. Enzavu warmtepomp NAV5Ai kan 100% gasloos en hydbride zonderbuitenunit, niet op de bouwbeurs wel op de bouwplaats https://www.installatie.nl/nieuws/warmtepomp-zonder-buitenunit/

 2. T van Zoeren schreef:

  En hoeveel decibel geluid produceert deze hybride warmtepomp ?

 3. REwa schreef:

  Bezit zelf al een balans ventilatie systeem van Nefit met extra warmteboiler van 40 ltr.
  Vraag mij af kan hier de Cube nieuwe Hybride warmtepomp bij aangesloten worden.
  Wat is het verbruik en hoeveel zijn de besparingen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.