fbpx
Nieuws

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft in Eindhoven een transport vol koudemiddelen onderschept. Het gaat om 1.034 gasflessen, elk gevuld met 10 kg koudemiddel (F-gassen). De lading kwam uit Turkije, werd in Eindhoven bij de douane ter inklaring aangeboden en had als eindbestemming een handelaar in koudemiddelen in België. De importeur heeft de koudemiddelen illegaal op de markt gebracht.

CO2-uitstoot

De aangetroffen gasflessen waren alle gevuld met R404a, met een Global Warming Potential (GWP) van 3922. Dat betekent dat de uitstoot van 1 kg vergelijkbaar is met de uitstoot van 3.922 kg CO2. De totale uitstoot van de 1.034 gasflessen staat gelijk aan 5.407 huishoudens in een heel jaar.

In Europa is afgesproken deze gassen geleidelijk uit te faseren. Dit jaar moet de uitstoot worden gereduceerd tot 63 procent. Volgend jaar tot 45 procent en in 2030 tot 21 procent ten opzichte van de situatie in 2015.

Handhaving

Voor de invoer in Europa van deze gefluoreerde broeikasgassen moet de importeur beschikken over een Europese registratie en moet een quotum zijn toegewezen. In dit geval beschikte de importeur over geen van beide. De ILT heeft daarom de importeur een last onder bestuursdwang opgelegd. Dit dwingt de importeur om de goederen af te geven bij een erkend inzamelaar. De kosten voor opslag, vervoer en verwerking zijn voor rekening van de importeur.

Ook het vervoer van de koudemiddelen was niet in orde. Zo was de chauffeur niet in het bezit van de verplichte papieren, zoals het vervoersdocument gevaarlijke stoffen en het ADR-certificaat. Bovendien was de vrachtwagen verkeerd beladen en waren de gasflessen onjuist geëtiketteerd. Daarnaast wordt er een proces-verbaal opgemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.