fbpx
Nieuws

In de wacht voor een airco

De vraag naar airco’s zal de komende bereikt waarschijnlijk de komende dagen een nieuw hoogtepunt. Dus wie nu een airco wil bestellen, zal geduld moeten hebben. De meeste installateurs kunnen het werk nauwelijks aan en moeten nieuwe klanten op een wachtlijst zetten.

Martin Hoekstra van ST/Warmte uit Nieuwkoop heeft het drukker dan ooit. “Bij klanten die nu een aanvraag doen, kan ik half september een airco plaatsen. We hebben vóór dit seizoen vijf nieuwe monteurs opgeleid. Die zitten het hele jaar al bomvol.” Hoekstra ziet de vraag naar airco’s al jaren groeien. Hoekstra: “2020 was al een recordjaar, maar dit jaar is het nóg drukker. We moeten in de techniek structureel rekening gaan houden met wachttijden, net als in de zorg.”

Meer geld naar woningverbetering

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland denkt dat de grote vraag naar airco’s niet alleen een gevolg is van de zomers die in Nederland steeds warmer worden. Hij wijst erop dat veel Nederlanders tijdens de coronacrisis minder geld konden uitgeven aan vakanties en uitjes. “Dat geld krijgt een andere bestemming. In veel gevallen is dat de woning. Dat kan een airco zijn, maar ook verduurzaming, zoals isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.”

Het hele jaar door

Net als Doekle Terpstra ziet ook Corné Balemans van AWS Warmte- en Koeltechniek uit Breda een relatie tussen de vraag naar airco’s en de coronacrisis. “Vóór corona plaatsten we alleen airco’s in het voorjaar en in de zomer, nu kunnen we ze het hele jaar door plaatsen. Steeds meer mensen werken vanuit huis en hybride werken zal naar verwachting na de coronacrisis gemeengoed worden. Dat zien we terug in het toenemende aantal aanvragen voor systemen die behalve de slaapkamer ook de werkkamer koelen.”

Geen energieslurper

De drempel voor consumenten om een airco te laten installeren, is de afgelopen jaren steeds lager geworden. Terpstra: “De airco heeft het imago van energieslurper afgeschud. Airconditioning maakt gebruik van dezelfde techniek als warmtepompen en wordt steeds energiezuiniger. En omdat de airco meestal overdag aan staat, wanneer de zon schijnt, is een combinatie met zonnepanelen aantrekkelijk. Een airco maakt optimaal gebruik van de groene stroom die je met zonnepanelen op een warme zomerdag opwekt.”

3 reacties op “In de wacht voor een airco

 1. g van dijk schreef:

  zo warm is het toch niet!

 2. Jelle schreef:

  Inderdaad. Maar vergis je niet, veel mensen komen er eindelijk achter dat de single of multisplit airco met een cop van >5 ook een prima kachel is !! Die veel zuiniger is dan een gaskachel……

  • Ger Kruger schreef:

   Ger schreef :
   En ook fors zuiniger dan een lucht-water warmtepomp op vloerverwarming met aanvoertemperatuur van 30 graden, hoezo stroomvreter?!
   Dat was vroegah, heel vroegah.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.