fbpx
Nieuws

Indak hybride warmtepomp in één keer ingehesen

Breman Installatiefabriek komt dit najaar met een zelf ontwikkeld indaksysteem voor hybride warmtepompinstallaties op de markt. In het dakelement zit alle techniek voor de cv-ketel/warmtepomp combinatie verwerkt. De hele installatie zit in één hijsbeweging op zijn plek

De Indak Hybride is een ontwikkeling van Breman zelf. Het systeem bestaat uit een kunststof kuip, waarin de buitenunit en een klein werkplatform in het dakvlak verwerkt zit. Op de onderliggende verstelbare constructie is een montagebord bevestigd, waarop de complete binneninstallatie voor een hybride warmtepomp is voorgemonteerd. Video onderaan dit artikel.

Prefab en hybride warmtepomp

De constructie kan binnen een dag in het dak van een rijtjeswoning worden gehesen en operationeel zijn. Breman Installatiefabriek zet de Indak Hybride vooral in bij seriematige verduurzaming van eensgezinswoningen. Groot voordeel is dat de installatie onder fabrieksomstandigheden wordt gemaakt, en op de aansluiting op de nutsvoorzieningen en afgiftesysteem al volledig vooringesteld kan worden.

Werkvoorbereiding en montage uren

De grootste winst wordt gehaald uit de werkvoorbereiding, vertellen de ontwikkelaars aan Installatie.nl. Dit najaar worden de eerste woningen met dit nieuwe element uitgerust. Daarna zal de techniek beschikbaar worden voor de hele installatiemarkt.

Lees hier in ons Premium-artikel hoe de Indak Hybride technisch werkt en technisch is ontworpen.

Lees hier meer nieuws over hybride warmtepompen:

16 reacties op “Indak hybride warmtepomp in één keer ingehesen

 1. Rudolf Groeneveld schreef:

  Dames & Heren Breman.
  Wat een prachtig /slim stukje werk, GEFELICITEERD
  Ik wens u er veel succes mee, wel vraag ik mij af wat het geluid doet.

  • Piet schreef:

   Lol,ik zat er ook al aan te denken

  • Breman Installatiefabriek schreef:

   Dag Rudolf. Geluiddempende materialen zorgen ervoor dat er weerstand ontstaat in de uitblaasstroom, wat een negatieve invloed heeft op de werking van de buitenunit. Daarom is onze insteek om geen geluiddempende materialen toe te passen, maar om juist de lengte tot de posities waar geluid wordt ervaren zo lang mogelijk te maken.

 2. W.a. schreef:

  Is dit vca verantwoord? Hoe moet je hier service op verlenen. En dan bedoel ik bijnde buitenunit. Ik weet zeker dat er weinig service bedrijven zijn dit dit willen uitvoeren. Hoogwerkers nodig? Persoonlijk vind ik buiten units op het dak geen oplossing.

  • Breman Installatiefabriek schreef:

   De buitenunit is bereikbaar voor onderhoud zonder dat er een hoogwerker voor nodig is. Door de positie net boven de dakgoot, is de Indak Hybride te bereiken via een ladder. Veiligheid staat hierbij uiteraard voorop. Het is een vereiste dat er een aanhaakpunt wordt geplaatst waar de specialist zijn veiligheidsharnas aan kan vast maken.

   • Piet schreef:

    Waar haal lucht flow , vandaan te weinig flow gaat niet goed ook de uitstroom lucht moet voldoende zijn ik zie dit zo snel

   • Henk schreef:

    Mooi inderdaad, maar voor service en onderhoud een probleem om dit vca veilig te doen. Je kunt er bij, maar verdiep je in de regels hoe je veilig moet werken volgens vca. Op de ladder mag niet. Aanhaken moet inderdaad, maar dat punt moet aan flinke eisen voldoen en daarbij jaarlijks gekeurd worden.
    Hoogwerker is een oplossing, maar daar mag een monteur niet uit stappen.
    Misschien denk ik te simpel, maar waarom hebben jullie het geheel niet op rails gezet zodat je de buitenunit naar binnen kan halen en van binnenuit onderhoud, service en vervanging kan doen. Iets uitgebreider, maar wel zo eerlijk voor klanten en monteurs.
    Gratis tip 🙂

 3. Maggy schreef:

  Kan deze op zolder als daar ook wordt geslapen? Wat is het koudemiddel? Hoeveel kW? Inverter? Geschikt voor sanitair water?

  • Breman Installatiefabriek schreef:

   De plaatsing is situatieafhankelijk en is in overleg met de installateur te bepalen. De overige vragen zijn afhankelijk van de installatie.

 4. Henk schreef:

  Lijkt een mooie oplossing maar wanneer je onderhoudt moet doen aan de buitenunit is het een ramp. Eerst een trap tegen de gevel en daarna nog naar de unit.
  Veilige werken wordt al snel heel lastig.

 5. Leo schreef:

  Inderdaad, het zou pas een goed ontwerp zijn als je van binnenuit bij de buitenunit kan komen. Nu moet je dus bij een storing de ladder op met gereedschap, een meterset, stikstof cilinder, retour cilinder, recovery unit, een vacuümpomp en een haspel voor de stroom en dan moet jer er zelf ook nog kunnen staan om te werken.

  • Rami schreef:

   Wat doet het gewicht van het hele installatie op het dak en de onder muren.
   Kunnen ze het gewicht aan?

   • Breman Installatiefabriek schreef:

    De plaatsing is situatieafhankelijk en is in overleg met de aannemer te bepalen. De Indak Hybride is zodanig ontworpen dat het gewicht door zowel de vloer als het dak gedragen wordt.

 6. Dieter schreef:

  Is die aanpasbaar voor elke hellingsgraad van het dak? Waar gaat het regenwater naartoe dat in die roosters valt?

  • Breman Installatiefabriek schreef:

   De Indak Hybride is toepasbaar voor daken met een hellingsgraad van 30 tot 55 graden. In de hoek van 30 graden is de Indak Hybride al standaard afwaterend naar de dakgoot.

 7. Neerland bv schreef:

  Een ding is zeker de kostprijs voor Nieuw bouw zal goedkoper zijn, En dan is prima goed gedaan , aangezien de transitie toch al onbetaalbaar is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.