
Een nieuwe speler in de infraroodbranche doet zijn intrede: het bedrijf Welnu in Duiven laat weten klaar te zijn “op grote schaal te leveren voor toepassing in kantoren, bedrijfshallen en woningen”.
Leverancier Welnu komt niet zomaar uit de lucht vallen. Eigenaar Paul van Uum heeft met zijn bedrijf Rolateme al enkele jaren ervaring met infraroodpanelen in de agrarische sector. De panelen worden er voornamelijk gebruik voor de verwarming van stallen. Ook is Van Uum actief in de wereld van verwarmde tafels: zijn bedrijf ComforTafel levert tafels met een infraroodpaneel verwerkt in het tafelblad.
En nu is het tijd om de woningmarkt te veroveren, stelt Welnu. “Het moment is er rijp voor. Hele wijken moeten van het gas af, ondernemers zijn verplicht de uitstoot van CO2 te reduceren en veel particulieren zijn op zoek zijn naar manieren om hun huis te verduurzamen. Welnu biedt een geschikte oplossing.”
Aansturing met app
De ir-panelen van Welnu kunnen per stuk worden aangestuurd met een router en een app. “Dergelijke apparatuur wordt ook gebruikt voor smart-home-toepassingen zoals het aansturen van verlichting, deuren en gordijnen in woningen en kantoren. Door deze intelligentie onderscheidt het systeem zich van andere systemen op de markt”, aldus het bedrijf. De panelen kunnen vrijhangend worden gemonteerd of geïntegreerd in een systeemplafond.
Het aantal aanbieders van infraroodpanelen groeit snel. Onlangs nog opende leverancier Greeniuz zijn deuren. Ook is er recent een branchevereniging van ir-paneel-leveranciers opgericht, IG Infrarood Benelux. Deze vereniging werd vorig jaar opgericht en telt momenteel dertien leden. Welnu is geen lid.
Meningen lopen uiteen
Over infraroodpanelen lopen de meningen flink uiteen. Niemand betwist dat ze in de aanschaf goedkoop zijn, maar de totale kosten gedurende de levensduur zijn door het hogere energiegebruik veel hoger dan die van een warmtepomp, stelde ingenieursbureau DWA. Tegenover dit onderzoek van DWA staan echter praktijkervaringen van onder meer Thuisbaas, het installatiebedrijf dat opereert onder de vlag van Urgenda, dat na onderzoek in 14 woningen concludeert dat infraroodpanelen “geweldig” zijn.
Welnu geen lid van de branchevereniging? waar ga je mee in zee?
Laat die panelen voor wat het is en in de stallen.
Rendement voor verwarming is nul, COP van 1
Koop dan een warmtepomp of inverter airco die kan verwarmen, die hebben al minimaal COP 3,5 tot 5
Super slecht idee dus..
Wat krijgt URGENDA voor het doen van de conclusie van het “gedegen” onderzoek
nee ga over op panelen!! warmtepompen maken veel lawaai
daar word je gek van op den duur vraag maar aan mijn oud buurman
die zij dat ik gek geworden was [van zijn warmtepomp zij ik] maar dat wilde niemand
toegeven
Gas is niet alleen voor mij de beste oplossing. Op naar een nieuwe ketel.
Gasvoorraad in de wereld is enorm. Invoer van liquid gas uit de USA is enorm gestegen.
Goedkoop! Wie maakt gebruik van liquid gas? Industrie?
Slechte maatregelen van de huidige regering. Warmwater, hout verbranden? Slechte oplossingen. Enorm bedrag aan subsidie. Miljarden.
Voor wie geïnteresseerd is in wat ThuisBaas precies zegt en hoe de onderzoeksresultaten tot stand zijn gekomen, lees https://www.thuisbaas.nl/onderzoek-infraroodverwarming/
Met energieke groet,
Wigger Verschoor
Operationeel Directeur ThuisBaas
Volgens het empirische onderzoek van ThuisBaas is het energieverbruik met infrarood panelen de helft minder dan van een gasketel. De reden dat IF panelen minder energie verbruiken is dat je met radiator/convectors de hele ruimte moet opwarmen tot tenminste 19 graden om een gevoelstemparatuur van 20 graden te krijgen. Als de ramen en muren koud zijn zelfs tot 23 graden.
Wanneer je onder een IF paneel zit heb je hetzelfde effect als op een terrasje in de zon: Het kan om je heen 15 graden zijn maar de temperatuur op je hoofd en kledingoppervlak wordt 25-30 graden. Met lokale stralingswarmte kun je de ruimtetemperatuur dus verlagen waardoor er minder warmte transmissie door de gevel, vloer en dak plaats vindt. Er zijn weinig warmtebeelden van dit effect op het internet. Op de gegeven website staan er een aantal.
Deze website bedoelde ik: https://www.heatfun.eu/fotoalbum/infrarood-meetrapport/