Nieuws

Inkeerregeling voor aardgas nieuwbouw

Netbeheerder Stedin komt met een inkeerregeling voor aardgas bij nieuwbouwprojecten. Daarnaast gaat het een ontbindende voorwaarde opnemen in contracten en green deals met gemeenten sluiten om zo min mogelijk nieuwe bouwprojecten met aardgas te beginnen. Stedin, dat elektriciteit en gas levert in een groot deel van de Randstad en gas levert in Friesland, doet dit in anticipatie op de aansluitplicht die naar alle verwachting binnenkort uit de wet geschrapt gaat worden. Stedin levert zelf gas aan een kleine 2 miljoen aansluitingen.

Inkeerregeling

Stedin gaat ontwikkelaars de mogelijkheid bieden om al aangegane contracten waar aardgas is voorzien maar een elektriciteitsnet ook een mogelijkheid zou zijn open te breken als ze die bouwprojecten alsnog aardgasloos willen maken. Stedins Chief Transition Officer David Peters: “Veel ontwikkelaars beseffen dat als ze nú nog huizen bouwen met aardgas, de waarde hiervan op langere termijn zal dalen. Voor die ontwikkelaars die tot inkeer komen, staan wij open en gaan we graag mee om de tafel zitten om te kijken welk alternatief voor aardgas we kunnen kiezen.”

Overeenkomsten met gemeenten

Daarnaast wil het bedrijf, wanneer er is ingestemd met de wetswijziging, ontbindende voorwaarden opnemen in de contracten die vanaf dan getekend worden. “De verwachting is dat de wet pas vanaf juli van kracht zal zijn. Maar met dat vooruitzicht willen wij al vanaf nu liever geen contracten meer aangaan met aardgas. Daarom gaan we een ontbindende voorwaarde toevoegen aan alle nieuwe contracten die het mogelijk maakt deze te ontbinden als ze in strijd zijn met de op handen zijnde wetswijziging of zodra gemeenten een wijk aanwijzen als aardgasloos.” Tenslotte gaat Stedin in samenwerking met andere gemeenten overeenkomsten sluiten (“green deals”) waarin het gezamenlijke voornemen wordt uitgesproken om reeds goedgekeurde projecten mét aardgasaansluitingen alsnog te bewegen aardgasloos te realiseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.