fbpx
Nieuws

Innovatie: zonneluchtcollector in gevel

Innovatie: zonneluchtcollector in gevel

Na pv (zonnestroom), zonthermisch (warmwater) bestaat er een nieuwe manier van het benutten van zonne-energie: zonnelucht.

 

 

De techniek, ontwikkeld door Tata Steel, maakt gebruik van een gevel die fungeert als collector, zo is te lezen in het meinummer van vakblad Installatie en Sanitair. Lucht achter een speciaal geperforeerde staalplaat wordt opgewarmd door de zon, en vervolgens via de luchtbehandeling ingeblazen in een ruimte voor verwarming en luchtbehandeling. De techniek leent zich volgens Tata Steel vooral voor bedrijfshallen, waar bij lage buitentemperaturen toch zonnewarmte op de gevel genereerd wordt. Ook is het systeem interessant voor agrarische droogprocessen. De gevel is toegepast bij het researchcentrum van Tata Steel.

 

Staalplaat met gaatjes

bwe002_tata02Om de lucht de collector (gevel) in te krijgen zijn minimale gaatjes in de staalplaat gemaakt, waardoor de lucht ongehinderd door de spouw kan stromen. De spouw is aan boven en onderkant luchtdicht afgesloten, waarna de opgewarmde zonnelucht kan worden afgezogen. De staalplaat heeft een polyurethaancoating die het staal geschikt maakt voor warmteoverdracht.

 

Norm aanpassen

Momenteel werkt Tata Steel aan een staffel om te bepalen welke collectorafmeting welke opbrengst levert. Verder is het bedrijf in afwachting van aanpassing van de zonnecollectornorm EN 12975, waarin straks ook zonneluchtcollectoren een plaats zullen krijgen. Dat maakt het eenvoudiger om de techniek mee te nemen in een EPC-berekening.

 

Meer lezen?

Het volledige artikel, met een eveneens nieuw systeem om pv-panelen te bevestigen op stalen daken, is te lezen in vakblad Installatie en Sanitair. Klik hier voor een gratis proefnummer of voordelig (proef)abonnement. 

3 reacties op “Innovatie: zonneluchtcollector in gevel

  1. Gerard Hogeslag schreef:

    Hoelang blijven die minimale gaatjes, gaatjes.
    Ik bedoel vervuilt dat niet heel snel.

  2. Erik Wip schreef:

    Beste Gerard,

    die gaatjes blijven open. Om dat te bereiken voorzien wij het staal van een Colorcoat Prisma corrosiebescherming. In Nederland kan middels dit systeem bij gebouwen met een luchtverwarming ~20% op de verwarmingsenergie worden bespaard. Wil je meer weten schrijf mij dan: erik.wip@tatasteel.com. Hartelijke groet.

  3. Martin kleintunte schreef:

    Wat zijn de ervaringen met de pilot?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.