
Onderzoek van de Universiteit Utrecht wijst uit dat de rol van installateurs en MKB-bouwbedrijven in Nederland bij duurzame woningrenovatie flink onder druk staat.
Zelfstandige installateurs en middelgrote en kleine bouwbedrijven spelen niet genoeg in op de grote potentiële markt van duurzame woningrenovatie, zeggen Alco Kieft en Robert Harmsen, onderzoekers van het Copernicus Institute of Sustainable Development van de Universiteit Utrecht. Tegelijkertijd timmeren nieuwe partijen aan de weg en zorgen zo voor concurrentie. De transitie naar duurzame woningen wordt binnen de bouw- en installatiesector juist als kans gezien voor installateurs en MKB-bouwbedrijven.
Nieuwe trends veranderen renovatieketens
De onderzoekers beschrijven hoe opkomende trends de traditionele renovatieketen van installateur, groothandel en producent blijvend kunnen veranderen, en zo tot veranderingen leiden in de renovatieketens voor de hele woningmarkt. Installateurs zijn bijvoorbeeld steeds vaker geen eerste aanspreekpunt meer voor particulieren door de opkomst van lokale energiecoöperaties en renovatiewinkels. Daarnaast kiezen vooral woningcorporaties in toenemende mate voor renovatieconcepten waarbij kleinere installateurs en bouwbedrijven geen rol spelen.
Installateurs buiten spel
Ketenpartners van de installateurs (groothandel en producenten) ontwikkelen daarom initiatieven als alternatief om weerstand te bieden aan de veranderingen, en daarmee hun positie te handhaven, beschrijven de onderzoekers. Bij voorkeur trekken zij hierbij op met installateurs en MKB-bouwbedrijven (hun huidige klanten). Als die echter niet thuisgeven nemen ketenpartners het heft in eigen handen  door opzoek te gaan naar nieuwe afzetmarkten (bijvoorbeeld directe levering aan woningbouwcorporaties of particulieren). In deze situatie zetten de ketenpartners installateurs en MKB-bouwbedrijven buiten spel. Dergelijke constructies komen nu al veel voor bij zogeheten installatieconcepten.
Snel en adequaat handelen
Omdat de beschreven trends nog in meer of mindere mate in de kinderschoenen staan, zal de sectorverandering een geleidelijk proces zijn, zo stellen de onderzoekers. Als installateurs en MKB-bouwbedrijven snel en adequaat handelen, kunnen zij ook in de nieuwe renovatieketens een positie verwerven. Kansen voor installateurs en MKB-bouwbedrijven liggen bij het vormen van slimme coalities met de partijen die de huidige trends vormgeven en huidige ketenpartners door samen een goed alternatief voor de opkomende trends te ontwikkelen. Kleinere installateurs en MKB-bouwbedrijven met veelal beperkte middelen en weinig overzicht van marktontwikkelingen kunnen hierbij niet zonder de hulp van ketenpartners en/of brancheorganisaties.
Bekijk hieronder het onderzoek in pdf.
Klopt helemaal mijns inziens. Mjin bedrijf (toeleverancier). wenst ook bijan alleen amar zaken te doen met de echte klanten. En in deze tijd is dat niet de installateur maar de echte opdrachtgever. De kanalen groothandel en installateur, verdienen aandacht. maar zeker niet de volledige aandacht. Zjin slecht uitvoerende partijen. Het overslaan van de keten gebeurd dan ook allang niet meer in woorden, maar ook in daadwerkelijke leveringen. HEt is slechts een kwestie van tijd dat deze partijen niet meer een echte rol spelen in het hele proces behalve het monteren van zaken en uitvoeren. Welke leverancier heeft de groothandel nodig (verdienmodel 18%) in deze tijd? Leveren van producten kunnen wij ook!
Jammer dat jij jezelf tegenspreekt Frank: Je vind de groothandel en installateur slecht uitvoerende partijen, maar je vindt wel dat de installateur moet monteren! Als jullie als grote toeleverancier jezelf dan zo goed vinden, ga het dan lekker zelf leveren, maar ook monteren en service en onderhoud verlenen. De installatiebranche zou nu juist op moeten gaan staan en zeggen: als wij het niet mogen leveren, gaan wij het ook niet monteren en onderhouden. Red je er maar mee. De arrogantie! Jullie willen alleen maar zoveel mogelijk verkopen en de rest laat je volledig koud.
In onze branche, gebouw automatisering zien wij dat de kennis bij de installateur (maar ook de groothandel, leverancier en ook de eindklant) op diverse vlakken niet altijd optimaal is. In een aantal gevallen best begrijpelijk.
Het zou toch fijn zijn, als ergens op een project (duurzame woning tot duurzaam ziekenhuis) een partij is die zorgt dat men weet wat er gebeurt.
Alle systemen moeten met elkaar kunnen praten en aan het einde van het liedje is de eindklant de klos om er voor te zorgen dat de juiste partijen bij elkaar komen om de zaken te laten kletsen.
Als daar steeds minder 1 deskundig verantwoordelijke (bijvoorbeeld de installateur die de zaken monteert, maar OOK levert en inkoopt) is er een grotere kans van slagen dan dat alle leveranciers zelf maar wat zooi op de bouw neer gooien.
Iemand moet regie kunnen houden.
Het zou de leveranciers en groothandels sieren als zij de installateur naast het leveren van een doos met inhoud ook goed technisch ondersteunen in plaats van om de installateur heen te handelen.
Eerlijk is eerlijk: Wij vinden het ook niet erg om rechtstreeks zaken te doen met de eindklant, dan weten wij precies wat men wil, en zij weten precies wat ze krijgen.
Iemand (een installateur bijvoorbeeld) er tussen zorgt wel eens voor wat ruis tussen verwachting en het werkelijk geleverde. En die ruis, die komt door een stukje gebrek aan kennis. Onze oplossing is dan, om SAMEN met de installateur naar de eindklant te gaan en SAMEN te bespreken hoe we SAMEN de klant dol gelukkig gaan maken.
Daar hebben wij al het nodige succes mee geboekt.