fbpx
Nieuws

Installateur in actie tegen oorlogsleed

Geen geld storten op een onpersoonlijk gironummer, maar echt hulp bieden daar waar het nodig is: afgelopen week reden installateur Patrick Schimmel en zijn vader een vrachtwagen vol eten en hulpgoederen naar Roemenië, vlak bij de Oekraïense grens. “Al is het een druppel op een gloeiende plaat, het voelt goed iets concreets te kunnen doen.”

Ze reden non-stop 2.200 kilometer heen, en na overladen weer 2.200 kilometer terug. Bestemming was een depot in de stad Suceava. Dat bleek een soort tussenstation, voor vluchtelingen vanuit Oekraïne en voor hulpgoederen Oekraïne in. “Onze vracht hebben we overgeladen op een Roemeense vrachtwagen die er rechtstreeks mee naar Kiev is gereden”, zegt Schimmel. “Onderweg zijn zij nog beschoten.”

10.000 euro voor eten en diesel

Patrick Schimmels vaste grout-leverancier Johan de Jong, van Haagen Draaijer, had eerder hetzelfde traject afgelegd en had het pad al min of meer geëffend: locatie en contactpersonen waren geregeld. “Ik en mijn vader wilden ook iets betekenen voor de mensen daar. We hebben als bedrijf een truck, voor het vervoer van onze boormachine. Een trailer konden we lenen van een goede bekende. We zijn toen met de pet rondgegaan en haalden in korte tijd 10.000 euro op.”

Met het geld kochten hij en zijn vader tientallen trays met houdbaar eten in blikken, rijst en flessen water bij de Makro. “Wij kregen de vrachtwagen voor een kwart gevuld. De rest werd bijeengebracht door de kerkelijke organisaties Vier Musketiers en Global Aid Network in Veenendaal en Sleeuwijk.” Het ging onder meer om matrassen, luiers en medicijnen. Schimmel: “Aan kleding is nu totaal geen behoefte meer. Er liggen inmiddels bergen kleren waar niks mee gebeurt.”

Vlak voordat Patrick Schimmel en zijn vader huiswaarts wilden keren, bleek er in Suceava ook een personenbus te zijn gearriveerd, uit Barneveld, om vluchtelingen mee naar Nederland te nemen. “Die vluchtelingen hadden heel veel bagage bij zich, waardoor er minder ruimte zou zijn in de bus. Wij hebben die bagage toen in onze vrachtwagen geladen, waardoor er ruimte vrij kwam in de bus en er nog een paar extra Oekraïners mee konden naar Nederland.”

Warmtepomp-gekkenhuis

De oorlog in Oekraïne geeft Patrick Schimmel, eigenaar van Schimmel Techniek Duurzame Installaties, een dubbel gevoel. “Door de exploderende energieprijzen is het echt een gekkenhuis met aanvragen voor warmtepompen. Voor ons heeft de invasie dus als resultaat dat we commercieel gezien als een speer gaan, terwijl het natuurlijk ondertussen verschrikkelijk is wat er daar gebeurt. Wat dat betreft ben ik ook blij dat we dit hebben kunnen doen.”

1 reactie op “Installateur in actie tegen oorlogsleed

  1. Jos Roeken schreef:

    Super werk petje af

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.