fbpx
Nieuws

Installateur onder druk door plug and play

De rol van de installateur komt onder druk te staan door de toename steeds meer slimme apparaten. Dat zegt Maurice van Sante, Senior Econoom bij ING Economisch Bureau.

“Technische installaties en dus ook smart homes in woningen zijn traditiegetrouw het domein van de installateur. Dit staat echter onder druk doordat consumenten zelf steeds meer kunnen installeren. De installateur krijgt daarnaast te maken met allerlei nieuwe spelers die slimme apparatuur aanbieden en de installatie daarvan. Internetproviders, IT-bedrijven, energiemaatschappijen en retailers zijn bezig deze markt te betreden.” 

Wel kijken, niet kopen

Volgens het onderzoek ‘Doorbraak smart homes dichterbij‘ stijgt de interesse van de consument voor slimme apparaten wel, maar hebben nog weinig mensen het daadwerkelijk in huis. Van de gevraagde consumenten is 20 procent bereid meer te betalen voor de aankoop van een huis als het daardoor een Smart Home is. Toch staat het zeker niet bovenaan de prioriteitenlijst. Slechts drie procent wil investeren in het smart maken van de eigen woning. De meerderheid (36 procent) investeert het geld liever in het energiezuiniger maken van het eigen huis.

Ruim vier op de tien Nederlanders heeft nog helemaal geen slimme apparaten in huis die ze via spraak, sensoren of smartphone kunnen bedienen. De mensen die het wél hebben, hebben relatief vaak lichten die automatisch aan- of uitschakelen (16 procent). Ook wordt de thermostaat (14 procent) en de verlichting (11 procent) relatief vaak met de smartphone bedient. Toch blijft het maar een klein percentage.

4 reacties op “Installateur onder druk door plug and play

 1. Richard schreef:

  Draai zelf al jaren domoticz
  en heb mijn hele verwarming daarmee ook geregeld

 2. Gefrustreerde installateur schreef:

  Er gast niets boven simpele mechanica. Al die andere troep geeft zoveel storingen. Als het werkt is het mooi, maar voordat het werkt en als het niet werkt. Poeh wat een gezoek.

 3. Piet schreef:

  Hahaha jaja plug en play ik zou hier even geen merken opsommen een grote drama fabrikanten vergeten gelukkig een ding de gemiddelde nederlander is te stom om een stekker in het stopcontact te doen echt mega achterlijk een simpel THERMOSTAAT
  programmeren al ware hell .

 4. Roger schreef:

  Rolluiken/screen en verlichting schakel ik met mijn Homewizard.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.