fbpx
Nieuws
Installateur optimistischer

Ondernemers in de installatiebranche zien steeds meer lichtpuntjes in de markt. De orderportefeuille groeit licht. Een groeiend deel van ondernemers voorziet weer uitbreiding op het personele vlak.

 

 

Vooral installateurs die actief zijn in de woning- en utiliteitsbouw zijn steeds positiever gestemd. Branchevereniging Uneto-VNI onderzoekt periodiek de stemming onder haar leden. Bij de enquete onder ruim 450 lidbedrijven blijkt dat het derde kwartaal van 2014 de gemiddelde orderportefeuille 5,3 maanden bevat. Zorgenkindje blijft het prijsniveau. Hierin zien ondernemers nog geen verbetering.

 

Groei orders

Een derde van de installateurs in de woningbouw verwacht het derde kwartaal een toename van de orderportefeuille van minimaal 2,5%. Vooral de verwachtingen voor  renovatie- en onderhoudswerkzaamheden zijn positief. In de utiliteitssector is het beeld vergelijkbaar. De gemiddelde orderportefeuille in de installatiebranche neemt toe van 5,1 maanden in het tweede tot 5,3 maanden in het derde kwartaal. Ook het aantal offerteaanvragen neemt licht toe. Hiermee doet de woning en utiliteitbouw het aanzienlijk beter dan de infra en industrie. Deze markten verslechteren, zo meldt Uneto-VNI.

 

Arbeidsmarkt

 Hoewel ondernemers nog altijd terughoudend zijn bij het aannemen van nieuwe medewerkers lijkt ook hier sprake van een kentering. Een derde van de respondenten verwacht in het derde kwartaal meer technisch personeel in te lenen. Ruim 20% van de ondervraagde ondernemers verwacht zelfs een toename van het aantal monteurs in loondienst. Zorgenkindje blijft het prijsniveau. Het lage volume en grote aanbod vertalen zich nog in extreem lage prijzen. Hierin is nog geen verbetering in waar te nemen, zo blijkt uit het onderzoek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.