fbpx
Nieuws

Installateur schuldig aan CO-doden’

Installateur schuldig aan CO-doden'

Twee installateurs uit Harderwijk moeten zich over drie maanden voor de rechtbank verantwoorden voor de dood van twee mensen in een vakantiewoning in Zeewolde.

 

 

Volgens het OM heeft het duo zich schuldig gemaakt aan dood door schuld door fouten bij de montage van een verwarmingsketel. De aanklacht houdt in dat de installateurs, 30 en 54 jaar, nalatig, onvoorzichtig of onoplettend zijn geweest bij het installeren van de gasketel in de vakantiewoning op Flevo Natuur. De slachtoffers, vader en zoon, kwamen in januari van dit jaar een dag na elkaar om het leven.  Aanvankelijk dacht iedereen dat vader (86) een natuurlijke dood was gestorven. Een dag later kwam ook de zoon (53) om het leven. Pas toen bleek dat het om een koolmonoxidevergiftiging ging. Het OM zegt nog niets over de mankementen die bij het politieonderzoek aan de ketel zijn aangetroffen.

 

Bedrijven vervolgd

Het is niet voor het eerst dat installateurs vervolgd worden voor het veroorzaken van koolmonoxidevergiftiging met dodelijke afloop. Begin dit jaar moesten twee bedrijven zich verantwoorden voor de dood van twee mensen in Meppel.

 

Géén certificering

Jaarlijks overlijden zeker tien mensen aan koolmonoxidevergiftiging door mankementen aan gasinstallaties en/of rookgasafvoeren. Het hoge aantal doden, maar ook de tientallen mensen die aan de dood ontsnappen of in het ziekenhuis terecht komen, heeft onder meer veel woningbouwverenigingen dit jaar doen besluiten om open gastoestellen, zoals badgeisers, te gaan vervangen. In Nederland geldt niet, zoals in de omringende landen, een verplichte certificering voor bedrijven die een gasketel in bedrijf stellen of onderhouden. Dit betekent dat iedereen een gasketel aan mag sluiten. Brancheorganisatie Uneto-VNI pleitte jarenlang voor een dergelijke regeling, maar vond hiervoor geen gehoor in politiek Den Haag.

 

10 reacties op “Installateur schuldig aan CO-doden’

  1. Frans schreef:

    Ook bij gesloten toestellen vallen slachtoffers, een verbod op open toestellen lost het probleem niet op.

  2. Martin Wouda schreef:

    Er staat installateurs ,waarschijnlijk waren het gewoon handige loodgieters? Zonder certificering/Diploma/ gas technische Installateur of Centrale Verwarmingsinstallateur? Het wordt eens tijd dat hier maatregelen tegen worden genomen.

  3. arie schreef:

    Iedere installateur verplicht certificeren en na installatie keuringsrapport maken. Haal je de beunhazen eruit.

  4. Piet schreef:

    Om te beginnen ieder slachtoffer is een teveel.

    Iedereen mag een gasketel en ander gerelateerde gasvoorzieningen aansluiten. Nu pleit Uneto-vni voor certificering.
    Ik vind dit een goede zaak mits de bedrijven die van oudsher erkend zijn niet weer kosten moeten maken voor een cursus watertechnisch installateur, gastechnisch installateur en cv-technisch installateur en ga zo maar verder….

    Want medio jaren negentig ,toen de regering de verantwoording voor de binnen-installties bij de burger legde was het hek van de dam.

    De brancheverenigingen hebben toen ,in mijn ogen, geslapen.

  5. Nog een Arie schreef:

    Piet die schrijft.als je maar niet weer cursussen moet volgen.
    Nou piet, juist die mensen die een cursus vakbekwaamheid gas,water en cv zouden alleen aan toestellen mogen werken. Dan voorkom je misschien dit soort trieste zaken.
    En dan vindt ik ook nog om de 2 jaar bijscholingscursussen voorschriften volgen,verplicht dus.

  6. hans schreef:

    Wordt tijd dat dat gebeurd, mensen hebben niet in de gaten dat dit toch echt een vak is waarvoor gestudeerd moet worden. Met certificering wordt je vakbekwaamheid getoetst.
    Zij we ook eindelijk van al die cowboys af en de zogenaamde installateurs die denken dat ze na een cursusje zich zelf installateur mogen noemen.
    Een gaserkend installatiebedrijf kent alle regels en zal zich ook daaraan houden. Tevens zal zo’n bedrijf ook alle apparatuur hebben om de boel te meten ( gasdrukmeter, rookgasanalyse enz )
    Vaak draait het puur om de centen en deze cowboys zijn vaak veel goedkoper dan een gecertificeerd bedrijf.

  7. peter schreef:

    Wat Frans schrijft is helemaal waar ook bij gesloten toestellen vallen slachtoffers helaas.
    wat betreft de vakbekwaam en erkende bedrijven die volgens hans alle regels kennen klopt ook maar opvolgen is een ander verhaal.
    Er is maar een oplossing en dat is verplichte keuring van de installatie niet goed gaskraan dicht!!!!!!

  8. Thomas schreef:

    Als ik zo de reacties lees geloof ik dat er een ding vergeten wordt.
    Ook een erkend bedrijf heeft wel eens een “minder” goeie monteur aan het werk, die het niet zo nou neemt met de regels, als hij er al iets van af weet. Veel situaties zijn vaak op de tekentafel of door werkvoorbereider al voorbereid, dus is eigen verstand gebruiken dan niet nodig. Als je dan het bedrijf certificeert en niet de monteur, is er nog niets verbeterd. Volgens mij zit daar de oplossing en ook nog een manier om kosten te beperken voor registratie bij een “dure” vak organisatie.
    En ja, ik ben een eenmansbedrijf en geen uneto lid. Maar ook ik zou graag een erkenning systeem willen in Nederland.
    Vr. Gr. Thomas

  9. charlie schreef:

    Elke jan….. kan bij een groot bedrijf met certificering gaan werken en die zelfde fouten maken.
    een certificering zegt helemaal niks ik kom vaak ketels tegen die geplaatst zijn door een erkend gecertificeerd installatiebureau waarvan je zegt: dat er geen rare dingen zijn gebeurd!
    Hans zegt:
    Vaak draait het puur om de centen en deze cowboys zijn vaak veel goedkoper dan een gecertificeerd bedrijf.
    goedkoper ja maar ook oplettender want het gaat om je eigen bedrijf en niet van een één of andere directeur of aandeelhouders die wel voor het geld gaan en personeel wat denkt het zal mij een zorg zijn het bedrijf is verantwoordelijk

  10. Dennis schreef:

    Volgens mij heeft de Uneto-VNI aan de wieg gestaan van het vrije beroep van installateur! Vroeger mocht van het gemeentelijk gasbedrijf (toezichthouder!) alleen door erkende installateurs geïnstalleerd worden en werd er ook nog eens 100% gecontroleerd! Door privatisering van de energiesector is er geen controle meer en door toedoen van brancheorganisaties ook geen verplichte erkenningsregel. Dan maak je het de cowboys wel erg gemakkelijk!
    Overigens gaat dit niet over vakmanschap van de monteur of van het bedrijf. Het gaat om het nemen van de verantwoordelijkheid en kwaliteitsgevoel. De monteur wordt weggestuurd door zijn leidinggevende (die inhoudelijk doorgaans niets van de techniek weet) om binnen een te korte tijd zijn werkzaamheden uit te voeren. De huidige cv ketels zijn plug and play, maar dan moet je hem nog wel even aansluiten volgens het installatievoorschrift van fabrikant. Daarvoor hoef je geen vakman te zijn maar moet je gewoon kunnen lezen! En een gezonde dosis verantwoordelijkheid- en kwaliteitsgevoel.
    Wat de beste oplossing is weet ik ook niet, maar ik denk een combinatie van wat hier in de overige reacties al gezegd is. Maar er moet vooral iets aan de mentaliteit gebeuren. Het gaat hier om mensenlevens en het is diep treurig dat er eerst twee slachtoffers moeten vallen. Een goede zaak dat deze installateurs worden vervolgd, maar natuurlijk veel te laat. Voor de nabestaanden is dit een tragedie en ze krijgen hun geliefden niet meer terug. Deze installateurs hebben waarschijnlijk nu wel hun les geleerd. Een harde les, maar helaas zullen de overige cowboys gewoon doorgaan. Diep triest….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.