fbpx
Nieuws
Installateur snapt meerwaarde meetmethodes niet

Installatiebedrijven hebben nog weinig op met meetinstrumenten voor duurzaamheid, zoals het Energielabel, EPA en Installatie Performance Scan.

 

Onderzoek van USP Marketing Consultancy zegt dat installateurs zijn nog onvoldoende overtuigd zijn van de meerwaarde. Een groot deel van de installateurs is zelfs van mening dat dergelijke instrumenten vooral voor meer regeldruk zorgen en te weinig bijdragen aan het daadwerkelijk nemen van energiebesparende maatregelen door hun opdrachtgevers.

 

Inzichtelijk

De meetinstrumenten maken het energieverbruik inzichtelijk en kunnen de duurzame prestaties van een gebouw inzichtelijk maken. Enerzijds kunnen leveranciers hiermee zien hoe hun product een bijdrage levert aan de duurzaamheid van een gebouw. Anderzijds kunnen installateurs en adviseurs de huidige energieprestatie van een gebouw en de kosten en baten als gevolg van energiebesparende maatregelen (inclusief de terugverdientijden) laten zien aan hun opdrachtgevers. Dit kan hen helpen meer en vaker energiebesparende en duurzamere producten en oplossingen te verkopen aan de klant, waardoor meer business kan worden gegenereerd.

 

Onbekendheid

Onbekendheid lijkt  het eerste obstakel. Het Energielabel is onder installateurs het bekendste instrument dat hen ter beschikking staat om inzicht te geven in de energieprestatie van gebouwen en mogelijke energiebesparende maatregelen. Ruim zeven op de tien installateurs kent dit instrument (71%). Maar de bekendheid van andere instrumenten zoals het EPA Maatwerkadvies (37%) en de Installatie Performance Scan (19%) zijn beduidend lager. De Wet Milieubeheer is bij 39% van de installateurs bekend. E- en W-installateurs zijn over het algemeen even (on)bekend met de meetinstrumenten en wetgeving.

 

Regeldruk

Ook zijn veel installateurs simpelweg niet overtuigd van de meerwaarde. Zo is een minderheid (45%) van mening dat wetgeving en instrumenten als EPA, Energielabel en Wet Milieubeheer ervoor zorgt dat hun klanten eerder energiebesparende maatregelen nemen. Een ongeveer even groot aandeel (42%) vindt dat wetten en instrumenten als EPA, Energielabel en Wet Milieubeheer bij hun klanten alleen maar tot meer regeldruk leiden en weinig tot geen bijdragen leveren aan energiebesparende maatregelen.

2 reacties op “Installateur snapt meerwaarde meetmethodes niet

 1. Berrie schreef:

  Een groot onzin verhaal wat hier vertolkt wordt, dit komt gewoonweg doordat 9 van de tien ondervraagden gewoonweg helemaal geen installateur zijn, maar zich uitgeven als installateur echter zonder de benodigde kennis en vakdiploma’s, dat is iets heel anders hoor.
  Deze mensen zouden gewoon bij een baas moeten werken, want als je een radiator of een keteltje kunt plaatsen ben je nog geen installateur hoor, hier heb ik jaren voor moeten leren en doe nog dagelijks bijscholingen want kennis is macht.

  Beste redacteur van dit vakblad knoop dit is in je oren ipv domme kreten te schrijven zoals Installateur snapt de meerwaarde niet enz , Ik ben er 100 % van overtuigt dat geschoolde collega’s dit met mij eens zijn.

 2. @Berrie schreef:

  Heb ook twijfels bij de geenqueteerden. Toch een gerenomeerd bedrijf dat usp maar je leest de laatste tijd wel meer onderzoekjes om de onderzoekjes, veel blabla. wanneer is iets representatief? Er staat niet bij hoeveel mensen gebeld.

  En dan nog: het doel is heilig niet de middelen. Verduurzamen

  Groet Ron Peperkamp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.