fbpx
Nieuws

Installateur weet weinig van BIM

Installateurs zijn niet erg bekend met BIM. Dit blijkt uit onderzoek van Jaarbeurs. 44 procent van de respondenten in het onderzoek zegt te weten wat BIM inhoudt. Slechts 28 procent heeft ervaring met het werken in BIM. Daarom wordt op 7 december in de Jaarbeurs in Utrecht de BIM Praktijkdag Installatie georganiseerd. Ervaringsdeskundigen en pionierende installateurs, adviseurs en fabrikanten delen hier hun inzichten en praktijkcases en laten daarmee aan installateurs zien wat BIM in de praktijk voor hen kan betekenen.

Meer opdrachten

De belangrijkste reden om niet met BIM te werken is dat de opdrachtgever hier niet om vraagt, zo blijkt uit het onderzoek. De meeste installatiebedrijven hebben op dit moment voldoende werk waar geen BIM wordt vereist. Toch voorzien de meesten dat dit de komende vijf jaar gaat verschuiven.

Het meest actief met BIM zijn de technische adviesbureaus. 43 procent geeft aan dat zij hier al volop mee bezig zijn. Bij de installatiebedrijven is nu een op de vijf actief bezig met BIM. Dit zijn vooral de grotere installatiebedrijven. Groothandel en toeleveranciers zijn het minst actief in BIM.

Degenen die wel met BIM werken, zien betere samenwerking met andere partijen en minder fouten en faalkosten als belangrijkste pluspunten. Financieel levert het niet iedereen iets op; slechts een op de drie noemt dit als een voordeel. Belemmeringen die worden genoemd, zijn de tijd die het kost, een tekort aan kennis in de eigen organisatie en het ontbreken van leveranciersinformatie.

Opleiden

Geïnteresseerden in BIM horen graag over ervaringen uit de praktijk. Ontwikkelingen op het gebied van open standaarden en inzicht in de toegepaste software volgen op afstand. Soft skills die relevant zijn voor het samenwerken in BIM, staan op dit moment nog laag op de prioriteitenlijst.

De meeste bedrijven vinden dat zij hun huidige medewerkers moeten opleiden om in BIM te gaan werken. Het aannemen van jonge mensen met de juiste kennis en vaardigheden lijkt hen minder belangrijk.

De bekendheid van BIM is het grootst onder tekenaars, adviseurs/consultants, engineers, management en projectleiders. Onder monteurs is BIM minder bekend, 65 procent weet niet wat dit inhoudt. Opvallend genoeg geeft 40 procent van de directeuren/eigenaren aan dat zij niet bekend zijn met BIM.

Programma

Tijdens de BIM Praktijkdag staan projecten en praktijkervaring centraal in een gevarieerd programma. BIM-pioniers van installatiebedrijven, adviesbureaus, opdrachtgevers en toeleverende industrie delen hun inzichten in compacte en toegankelijke presentaties. In de pauzes is er alle gelegenheid om te netwerken met vakgenoten. Daarnaast is er een informatiemarkt waar de bezoeker een aantal leveranciers treft die installateurs graag vooruit helpen bij de realisatie van BIM.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.