fbpx
Nieuws

Installateurs: werven, werven, werven

Volgens ruim vier op de tien (43%) technische werkgevers is het tekort aan nieuwe aanwas de grootste uitdaging op personeelsgebied. Het grote aantal onbekwame mensen dat op vacatures afkomt, staat met 39 procent op een tweede plaats.

Dit lijkt haaks te staan op een ruime meerderheid (56%) die aangeeft dat zijn bedrijf bij de werving van technici meer moet letten op motivatie dan op het voldoen aan alle technische kwalificaties. Dit blijkt uit de TechBarometer, een onderzoek uitgevoerd door ROVC, partner in trainingen en opleidingen voor technisch Nederland. Ruim 700 respondenten uit de technische branche geven in het rapport antwoord op vragen over markt-, HR- en opleidingstrends binnen de techniek.

Gebrek aan aanwas en onbekwame sollicitanten grootste uitdagingen op personeelsgebied

Aantal vacatures blijft gelijk

Voor ruim driekwart (76%) van de technische bedrijven geldt dat het aantal openstaande vacatures niet is veranderd door de coronacrisis. Bij 7 procent is het aantal vacatures zelfs toegenomen. In 2020 had een ruime meerderheid (57%) van de bedrijven gemiddeld nul tot twee vacatures open staan. Bij een kwart (26%) was dit drie tot vijf vacatures en 17 procent gaf aan jaarlijks gemiddeld meer dan zes vacatures uit te hebben staan. Maar liefst een op de tien technische vacatures (11%) staat gemiddeld langer dan een jaar open. Bij de helft (49%) van de vacatures duurt het gemiddeld één tot zes maanden voordat hij gevuld is en voor een derde (32%) is dit een half jaar tot een jaar.

John Huizing, directeur ROVC: “Een tekort aan nieuwe aanwas is een probleem waar technisch Nederland al erg lang mee te maken heeft. Er is enorm veel vraag naar geschoolde technische vakmensen en de technische branche staat te springen om snel functioneel inzetbaar personeel. Door middel van korte trainingen kunnen mensen met allerlei verschillende beroepsachtergronden al heel snel de techniek in. Goede om- of bijscholing is hier dan ook een belangrijke oplossing voor. Daarnaast is het van belang om huidig personeel uit te blijven dagen en doorgroeimogelijkheden te blijven bieden. Ook daar spelen cursussen en trainingen een belangrijke rol in.”

Er gebeurt veel op de technische arbeidsmarkt

Technici zelf merken ook dat er grote vraag is naar bekwaam personeel, zo blijkt uit onderzoek van ROVC onder bijna 1.400 cursisten. Meer dan de helft (52%) zegt het afgelopen jaar wel eens een aanbod te hebben gekregen voor een andere functie. Een kwart (26%) werd hiervoor benaderd door een andere werkgever en tevens 26 procent is benaderd door een recruiter.

Zelf sluiten technici de ogen ook niet voor de kansen die de arbeidsmarkt biedt. Een op de vijf (19%) heeft zelf gesolliciteerd naar een nieuwe functie, waarvan ruim twee derde (68%) bij een nieuwe werkgever. De voornaamste redenen hiervoor waren persoonlijke ontwikkeling (56%), doorstromen naar een hogere functie (44%) en een gebrek aan uitdaging (34%).

3 reacties op “Installateurs: werven, werven, werven

 1. jos schreef:

  Weer echte Technische scholen opstarten onder leiding van o.a.Techniek Nederland( “Werk aan de winkel Techniek Nederland” , jullie hebben jaren de branche laten instorten) ,zodat op het schoolgebouw met grote letters te zien is waar het om gaat b.v. de loodgietersschool…, of b.v. Technische vakschool voor electra , water , gas. c.v..of
  b.v. Technische allround vakschool Amsterdam spreekt jeugd meer aan , dan het woord vmbo opleiding. Van welke school kom je ?, van het VMBO,klinkt toch niet mensen .Op dezen op te richten scholen opleidingen aanbieden met de nieuwste gereedschappen en technieken ,Stages aanbieden met recht op baangarantie ,alleen indien stage goed is afgerond , daarna investeren in goede doorgroei mogelijkheden. Bied goede vaklui toekomst in doorgroeimogelijkheden in vervolgopleidingen en salaris. Maak technici specialistisch of zoveel mogelijk allround .Klanten betalen tegenwoordig graag weer voor goed opgeleide Technische specialisten of allround vakmensen .Geef als schoolopleiding opgeleide vakmensen desnoods een portemonnee-diploma-pasje mee als bewijs van opleiding voor b.v. toekomstige werkgever en zijn klanten .Als bewijs van opgeleid vakman/vrouw kun je dan een hoger uurloon vragen voor werkzaamheden.

 2. Twan schreef:

  Helemaal met Jos eens
  En hou ook de oudere monteurs vast .
  Laat ze ook bijscholen en schop ze niet na hun 40 tigste op straat .
  Hou op met het werven via uitzet bureaus met de inzet klus klaar oprotten maar.
  Heb op mijn tandvlees mijn pensioen gehaald en mag nu leven van 1000 euro per maand omdat ik jaren zonder cao heb moeten werken .
  Mijn eindsalaris als service monteur was 1750 euro bruto dus zelf een potje opbouwen voor je pensioen was niet mogelijk .
  Nog geen 7 jaar geleden 132 sollicitaties gedaan in 1 jaar tijd maar 1 reactie terug gekregen ,bedankt Breman .
  Begin eens met een vakman te waarderen lopen ze ook niet weg naar een andere vakrichting .
  Wat ik nu zie is korte termijn denken en steeds meer ondernemers die ver van de praktijk afstaan .
  Ben blij dat mijn kinderen niet gekozen hebben voor het installatie vak en wel een goede boterham hebben .
  Ik zeg eigen schuld

 3. Cornelis schreef:

  Technici, een noodzakelijk kwaad?
  Enige jaren geleden leek een techneut nog het meest op een goedkope “wegwerp werknemer” met een imago probleem want werken met je handen…. tja in de ogen van diverse mensen ben je dan niet een voorbeeld van een succesvol persoon. Een uitspraak die ik eens hoorde uit de mond van een manager was “ach ervaring koop je toch?” geeft al aan dat nog niet iedereen doordrongen is dat de tijd voorbij is dat nagenoeg ieder wel even onderhoud kan plegen of ff iets kan installeren. Zeker in een tijd dat alles complexer wordt en specialisatie en specialisten onontkoombaar zijn geldt dat het vasthouden van mensen en zelf opleiden niet meer weg te denken is. Veel werkgevers investeerden te weinig in hun personeel en de waardering (loon) is ook niet geweldig maakt dat het voor velen niet meer aantrekkelijk is om te kiezen voor “het” vak. En wellicht een open deur maar mensen af en toe een complimentje geven is ook investeren in mensen namelijk het creëren van een goede werksfeer. Persoonlijk ga ik liever met plezier naar mijn werk met 200 euro minder dan dat ik met tegenzin ga met 200 euro meer. We zitten denk ik allemaal wel op de zelfde lijn. De uitdaging blijft echter om het antwoord te vinden op de vraag wat maakt het aantrekkelijk(er) om te kiezen voor een technische opleiding.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.