
Basisscholen gebruiken hun duurzame installatie steeds vaker als lesmateriaal voor de leerlingen.
Zo neemt De Stroming, de vereniging voor Protestants Christelijk Onderwijs in Altena, haar eerste zonne-energie-installatie in gebruik. Op basisschool Het Baken in Werkendam plaatste lokaal inkoopcollectief Duurzame Energie coöperatie Altena Biesbosch (DEcAB) een installatie met 128 zonnepanelen van de Duitse fabrikant Centrosolar. Het opwekken van eigen zonne-energie wordt onderdeel van het lesprogramma van de scholengemeenschap.
Warmtepompen
De zonne-energie die de installatie op basisschool Het Baken opwekt wordt gebruikt voor de vier aardwarmtepompen van de school. De heer Van Ooijen, directeur van Het Baken: “Onze school heeft een mooi schuin dak op de zuidzijde, dat zich zeer goed leent voor zonnepanelen. Door de zonne-energie-installatie te koppelen aan onze warmtepompen verwachten we optimaal van de duurzame energie te profiteren en een rendement van 50 procent te behalen.”
Lespakket maken
De WVI, de Werkendamse Verwarmings Industrie, zorgde voor de koppeling van de energie- en verwarmingsinstallatie en sponsorde de school met een verbruiksinformatiepaneel. Op dit paneel kan iedereen in de school zien hoeveel zonne-energie er wordt opgewekt en verbruikt. Hiermee worden zonne-energie en duurzaamheid op een speelse manier concreet gemaakt voor de leerlingen. DEcAB kon toegevoegde waarde leveren door het opstellen van de businesscase en het verzorgen van het lespakket, waar de kinderen in de hogere klassen dit jaar nog mee aan de slag gaan.
Andere scholen inspireren
Het Baken is de eerste school binnen de scholengemeenschap die overstapt op zonne-energie, maar naar verwachting volgen De Sprankel in Dussen en ’t Kompas in Werkendam later ook. “Als school vinden we het belangrijk kinderen mee te geven hoe je bewust omgaat met de maatschappij en het milieu. Aangezien de huidige prijs van zonnepanelen gunstig is en deze investering een aanzienlijke kostenbesparing oplevert, bleek het nu het geschikte moment voor de overstap”, aldus Van Ooijen. “Wij hopen dat dit andere scholen ook inspireert om over te stappen op duurzame energie.”
Onbegrijpelijk dat een school met een hoog stroomverbruik een groot zonnepanelen project aanschaft.
Koop 3 panelen en leer de kinderen zo wat zonnestroom is. En gebruik het geld voor het aanbieden van goed onderwijs. Daar valt nog heel veel aan te verbeteren!
Dit kan nl. niet uit voor een school die geen fiscale aftrek heeft en voor een kWh maar zo’n 9-13 cent betaalt.
Rendement is 0 totdat het systeem is terugverdiend (15 jaar waarschijnlijk). De directie is voorgelogen of is zoals gewoonlijk een geitenwollen sokken type / Groen Links aanhanger zonder enige com van kennis over zonnepanelen.
En nee ik ben niet tegen zonnepanelen, ik lever en installeer ze zelfs, maar dan aan bedrijven en particulieren die wel rendement behalen en heb kinderen die op school zitten die meer aan beter onderwijs hebben dan aan panelen op het schoolgebouw.
Excuus dat moest zijn SGP of ChristenUnie 🙂 ipv Groen Links.
@ dhr Kees,
Op uw school heeft men vergeten te onderwijzen over “het in hokjes plaatsen van mensen”. Naar mijn idee had men destijds beter het geld van uw school kunnen steken in zonnepanelen. Misschien had het iets goeds gebracht.