fbpx
Nieuws
Installatiebranche presteert beter dan bouw

De installatiesector heeft in 2013 beter gepresteerd dan de rest van de bouwsector. Dat constateert het Economisch Bureau Nederland van ABN-AMRO in een branche-update. In 2014 verwachten de analisten een stabilisatie van de markt.

 

 

De geringere omzetdaling dan de bouwsector wijten de analisten van de branche-update aan de grotere afhankelijkheid van de industrie. Tussen januari en november 2013 daalde de omzet van de installatiebranche met 4,4 procent (bouw: 5,5 procent), terwijl in de periode 2009-2012 de omzetdaling voor installateurs met 9,3 procent bijna de helft was van de bouwsector. Dat de installatiesector nog niet uit het dal is gekropen, blijkt uit de orderportefeuille van installatiebedrijven. Die bedroeg in november 2013 4,8 maanden tegenover 5,2 maanden in mei 2013. Download de branche update onderaan dit artikel.

 

Geen effect lage BTW

Opvallend is dat in tegenstelling tot eerdere BTW-verlaging in 2010-2011 de installatiebranche nog weinig effect ondervindt van de huidige btw-verlaging op het arbeidsdeel van woningverbetering. Mogelijk kan de verlaging meer effect genereren in 2014 wanneer de consumenten en woningeigenaren positiever worden als gevolg van het uitbodemen van de woningmarkt en het afzwakken van de economische crisis.

 

Stabilisatie in 2014

ABN AMRO verwacht stabilisatie van de installatiesector. Naast de groei van de industrie, verwachten de analisten dat de installatiesector in 2014 wél moet gaan profiteren van de grotere belangstelling voor verduurzaming van bestaande gebouwen. Hoewel een belangrijkde trend, zal ná dit jaar de vergrijzing, en het levensloopbestendig maken van woningen pas echt positieve invloed hebben op de omzet. Groei wordt verwacht in het renovatiesegment van de utiliteitsbouw; nieuwbouw en infrastructuur blijven onder druk.

 

Download hieronder de bevindingen uit het onderzoek.

Bijlage(s):

Bijlage

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.