Ga naar hoofdinhoud

Kamerbrief: ‘gebruik kennis installateur’

Met de huidige techniek is het mogelijk om de gebouwde omgeving energieneutraal te maken of zelfs energie te laten leveren. Dat stelt Titia Siertsema, voorzitter van installatiekoepel Uneto-VNI, in een brief aan de Tweede Kamercommissie voor Wonen. Siertsema vindt dat kabinet en Kamer onvoldoende gebruik maken van de kennis en mogelijkheden van installatiebedrijven. In haar brief doet ze een aantal aanbevelingen om de overgang naar duurzame energie te versnellen. Zo pleit ze onder meer voor fiscale voordelen voor woningcorporaties en particulieren die investeren in verduurzaming.

Volop mogelijkheden

Diverse doelstellingen van het SER-Energieakkoord uit 2013 staan onder druk. Zo zou de gemiddelde woning in 2030 een Energielabel A moeten hebben en moet de woningvoorraad twintig jaar later energieneutraal zijn. In het huidige verduurzamingstempo worden deze en andere doelstellingen uit het Energieakkoord niet gehaald. Toch ziet de installatiebranche volop mogelijkheden om de doelstellingen alsnog te realiseren. Met behulp van technieken als zonne-energie, warmtepompen, energiezuinige led-verlichting en systemen voor warmte-koudeopslag kan de gebouwde omgeving binnen afzienbare tijd en op grote schaal energiezuiniger worden. Als het aan Uneto-VNI ligt, gaat daarbij de markt het werk doen. Siertsema: ‘Het wetsvoorstel Voortgang Energietransitie voorziet in een verruiming van de activiteiten van netbeheerders en netwerkbedrijven. Dat is een slecht idee. Het werkt verstorend in de markt en belemmert dus juist de energietransitie.’

Beloning voor verduurzaming

Op andere terreinen is de overheid volgens Uneto-VNI juist te terughoudend. De branchevereniging vindt bijvoorbeeld dat woningcorporaties die werk maken van het verduurzamen van hun woningen beloond moeten worden in de vorm van een lagere verhuurdersheffing. Daarnaast zou de overheid particulieren die hun woning duurzamer willen maken ruimere hypotheekmogelijkheden moeten geven. Uneto-VNI vindt verder dat de salderingsregeling voor zonne-energie voor onbepaalde tijd moet worden verlengd. Siertsema: “Het kabinet moet die knoop gewoon doorhakken. Zonne-energie moet je niet blokkeren, maar stimuleren.”

Utiliteitssector

Ook in de utiliteitssector zijn volgens de installateurskoepel op korte termijn tastbare resultaten te boeken. Met de wet Milieubeheer in de hand is bijna een derde van de totale besparingsdoelstelling van het Energieakkoord te realiseren. Helaas vindt er in de praktijk nauwelijks handhaving van deze wet plaats, schrijft Siertsema aan de Kamercommissie.

Druk op Tweede Kamer

Op woensdag 1 juni bespreekt de Tweede Kamer de energiebesparing in de gebouwde omgeving. Met de brief aan de Kamercommissie wil Uneto-VNI benadrukken dat energiebesparing op korte termijn en op grote schaal mogelijk is, door gebruik te maken van technieken die zich al hebben bewezen en direct toepasbaar zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Premium

Intergas stapt met warmtepomp Xceed door naar propaan

Grotere rol ventilatie in duurzame woning

Pvt-paneel krijgt teracotta variant

Kabinet wil CO2-meter in elk klaslokaal

‘Teruglevertarief voor zonnepanelen is niet onredelijk’

Consument koopt warmtepomp op basis van één offerte