fbpx
Nieuws
Installatiebranche sluit verbond met zorg

Verschillende partijen uit de installatiebranche, industrie en zorg hebben een pact gesloten om langer zelfstandig wonen beter te gaan faciliteren.

 

 

Op een event over zorg en technologische innovaties hebben Uneto-VNI, Stichting KIEN (Knooppunt Innovatie Elektrotechniek Nederland), Fedet (elektrotechnische industrie), ExperTel (platform voor de open standaard in thuistechnologie), VitaValley (organisatie voor innovatie in de zorg) en Coöperatie Slimmer Leven 2020 (netwerk van woon-, zorg- en welzijnsorganisaties) een intentieverklaring getekend om gezamenlijk projecten op te pakken, en elkaars activiteiten op het gebied van zorg en techniek te ondersteunen. 

De samenwerking tussen zorg, industrie en installatietechniek is een volgende stap naar de ambitie om op korte termijn tienduizenden woningen ‘seniorproof’ te maken.

 

Aangepast sanitair

Door bezuinigingen in de zorg, het sociale vangnet en de vergrijzing zullen veel mensen langer thuis moeten wonen. Dit betekent dat in de huidige woningvoorraad veel aanpassingen nodig zijn om dit mogelijk te maken. Te denken valt aan galerijverhogingen, aangepaste badkamers, veiligheidsmaatregelen en domotica. De hete aardappel in deze kwestie is de financiering van aanpassingen.

 

Gemeenten regie

Eerder deze week werd bekend dat minister Blok en staatssecretaris Van Rijn gemeenten een regierol geven bij deze transitie. In zogenaamde regiotafels moeten zorgkantoren, gemeenten, zorgaanbieders en woningcorporaties deelnemen. Uneto-VNI ziet graag dat installatiebedrijven bij deze groepen aansluiten. Voorzitter Titia Siertsema: “Installateurs kunnen bewustwording op gang te brengen bij burgers. Zij zullen tijdig moeten gaan nadenken over technische aanpassingen in hun woning.” 

 

Proefprojecten

Namens Uneto-VNI tekende Bas Kuypers, voorzitter van de InnovatieGroep, de intentieverklaring. Volgens Kuypers biedt de markt voor langer zelfstandig wonen de installatiesector grote mogelijkheden. Kuypers: “We kunnen als partijen van elkaar leren en elkaar inspireren. Samen kunnen we meer bereiken: Beslissers beïnvloeden, best practices in kaart brengen, gebruik maken van elkaars netwerk en proefprojecten starten.  Met als uiteindelijk doel dat installateurs hun ondernemerskansen kunnen pakken en ouderen op een plezierige en comfortabele manier zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen.” Kuypers riep alle betrokken partijen op om vooral pragmatisch aan de slag te gaan. ‘Intenties zijn mooi, maar het is hoog tijd om de markt in beweging te krijgen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.