
Een all-electric flatwoning, losgekoppeld van aardgas en zonder stadsverwarming. De Utrechtse woningcorporatie Bo-Ex heeft op de tiende verdieping van een flat aan de Henriëttedreef een gerenoveerde proefwoning opgeleverd, die zijn warmte en warm tapwater krijgt van een warmtepomp op het dak. Duurzame elektriciteit komt van pv-panelen en een Powernest-windturbine.
Bo-Ex gebruikt de proefwoning om ervaring op te doen. Bij goede resultaten, volgt de rest.
Gekozen is voor een woning op de hoek en de tiende, bovenste, verdieping van de flat. Deze krijgt te maken met de meest extreme weersinvloeden: de meeste hitte in de zomer en de ergste kou in de winter. Dus als het hier werkt, dan werken dan andere woningen ook. Handige bijkomstigheid is dat de leidingen van en naar de (Nefit Bosch) warmtepomp op het dak kort kunnen blijven.
Als het concept werkt, wordt het uitgebreid naar de overige woningen. Dan zullen de warmtepompen aan de zijkant van de flat worden gemonteerd. Twee stuks voor elke verdieping. Dat betekent één warmtepomp voor drie woningen.
Geprefabriceerde geveldelen
De woning kreeg nieuwe geprefabriceerde geveldelen, waarin de installatie-onderdelen al verwerkt zijn. Zo zit er in één van de delen een radiator van Jaga verwerkt, die tegelijk de ventilatie voor de woning verzorgt. Dit zegt Tony Schoen van het Utrecht Sustainability Institute, dat ook bij het project betrokken is. Ook pv-panelen zijn in de gevel verwerkt. Binnenkort komt er op het dak een vernieuwde versie van de Powernest, de Powernest 2.0.
Om draagvlak voor verduurzaming te creëren, worden de bewoners bij het traject betrokken en worden ideeën waar mogelijk meegenomen. In de woonkamer en keuken kan het snel warm worden. Daarom worden in de proefwoning verschillende soorten zonwering getest.
Consortium
Het project wordt uitgevoerd door woningcorporatie Bo-Ex, Bos Installatiewerken, Bosch Thermotechniek, Alkondor Hengelo, Mex Architects, LomboXnet, Hogeschool Utrecht en Universiteit Utrecht, onder leiding van het Utrecht Sustainability Institute. Het project wordt uitgevoerd met Topsector Energiesubsidie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Een andere Utrechtse woningcoporporatie, Mitros, heeft ook ervaringen met warmtepompen en pv-panelen bij flats. Maar die flats hebben maar vier verdiepingen, terwijl het in dit project gaat om een flat van tien verdiepingen.
[…] is een combinatie van zonne- en windenergie voor hoogbouw. De voordelen van dit systeem leveren 6x meer energie op dan de traditionele toepassing van […]