fbpx
Nieuws

Monteur moet slimmer worden

De installatiebranche herstelt, de werkgelegenheid daalt niet meer, maar de scholingsopgave is groot. Uit de jaarlijkse brancherapportage van opleidings- en ontwikkelingsfonds OTIB blijkt dat installatiebedrijven vooral snakken naar monteurs van mbo-3 niveau en hoger: en die zijn lastig te vinden.

Bijscholen

Ongeveer de helft van de bedrijven verwacht in de toekomst personeel met een hoger opleidingsniveau nodig te hebben om in te kunnen spelen op de nieuwe ontwikkelingen. De meeste bedrijven verwachten vooral meer mbo-4-opgeleiden nodig te hebben (in de elektrotechniek meer dan in de installatietechniek). Maar ook op mbo-3 en hbo-niveau verwacht een substantieel deel van de bedrijven een toename van de werkzaamheden. Een deel van de bedrijven heeft de intentie om deze hoger gekwalificeerde medewerkers van buiten het bedrijf aan te trekken. Het grootste deel (ruim driekwart) van deze bedrijven wil het huidige personeel opleiden of bijscholen om aan deze hogere eisen tegemoet te kunnen komen. Er ligt dan ook een grote scholingsopgave. Maar het gaat verder! Ook de (leerling)monteurs die voor de technische installatiebranche aantrekkelijke werknemers willen zijn, zullen van een hoger opleidingsniveau moeten zijn.

Werkgelegenheid

De krimp van het aantal werknemers neemt geleidelijk af. In 2013 daalde het aantal werknemers nog met ruim vijf procent, in 2014 met drie procent en in 2015 is het aantal werknemers met nog slechts 1,8 procent afgenomen. De werkgelegenheidsprognoses wijzen erop dat er in 2020 onvoldoende schoolverlaters zullen zijn om tegemoet te komen aan de arbeidsvraag van de bedrijven. Een andere indicatie is de stabilisatie van de werkvoorraad. In 2014 en 2015 is de werkvoorraad stabiel op 17 weken, en is daarmee terug op het niveau van 2010.

Download de rapportage hieronder

Trends-en-ontwikkelingen-in-de-technische-installatiebranche-2016-OTIB

 

 

1 reactie op “Monteur moet slimmer worden

 1. Franklin Bieri schreef:

  De kop van deze tekst is misleidend.
  Niet de monteur moet slimmer worden, maar de ondernemer.
  Een slimme ondernemer zorgt ervoor dat hij goed opgeleide monteurs op pad stuurt.
  Hij heeft de zorg plicht dat personeel vakkundig werk aflevert.
  Helaas is de praktijk anders.
  Ondernemers steek hand in eigen boezem en zorg er voor dat je alleen vakmensen op pad stuurt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.