fbpx
Nieuws

Installatietalent klaar voor WK

Nederlands installatietalent bereidt zich voor op WorldSkills, de Wereldkampioenschappen voor beroepen. Om het jaar strijden meer dan 1.300 jonge vakmannen en vakvrouwen om de titel ‘beste vakman of vakvrouw van de wereld’. Dit maakt WorldSkills tot het grootste beroepenevenement van de wereld. De eerstvolgende editie van WorldSkills is in Abu Dhabi, van 14 tot en met 19 oktober 2017.

De vakwedstrijden zorgen voor promotie van het beroepsonderwijs, het bevorderen van vaktrots en het stimuleren van talent over de hele wereld. Naast deze wedstrijden biedt WorldSkills een uitstekend platform voor beroepsoriëntatie en het opbouwen van een internationaal netwerk. Team NL bestaat weer uit een zeer divers team van vakjongeren, het team wordt vertegenwoordigd door 28 nationaal mbo-kampioenen van maximaal 22 jaar oud.

Sanitaire- en verwarmingstechniek

Julian van Lohuizen (Elders Totaalinstallateur, Raalte) vertegenwoordigt Team NL in het beroep sanitaire- en verwarmingstechnicus. De 20-jarige student is ook Nederlands Kampioen in deze categorie. Hij volgt zijn opleiding aan het Deltion College en woont in Wijthem.

Julian gaat voor goud tijdens WorldSkills Abu Dhabi, het WK voor beroepen. Hij legt een complete sanitaire installatie aan zoals je die in elk huis aantreft. Niet alleen de installatie voor warmwatervoorzieningen in keukens en badkamers, maar ook de centrale verwarming is een onderdeel van het vak.

Trainingsschema

“Als je de kans krijgt om aan WorldSkills mee te doen, dan moet je er ook vol voor gaan”, vindt Julian. Samen met Opleidingsbedrijf InstallatieWerk, Elders Totaalinstallateur en Deltion College stelde hij een strak trainingsschema op voor WorldSkills. “Ik heb maanden geoefend. Niet alleen op technische vaardigheden, maar ook op het Engels – want de opdrachten en onderlinge communicatie zullen in Abu Dhabi ook in het Engels zijn.”

“Het wordt een mega-evenement met al die deelnemers, vakken en toeschouwers. Ik heb de nodige verhalen gehoord van kandidaten die eerder hebben meegedaan. Allemaal noemen ze het de mooiste ervaring van hun leven. Ik vind het echt een eer om aan WorldSkills mee te kunnen doen. Wie maakt dat nou mee?”

Julian heeft ook een video gemaakt, waarin hij laat zien hoe hij zich voorbereid op WorldSkills. Ook is zijn voorbereiding te volgen op Facebook.

Koude- en luchtbehandelingstechniek

Robin Smets vertegenwoordigt Team NL in het beroep koude- en luchtbehandelingstechniek. Hij volgt zijn opleiding aan het Koning Willem 1 en woont in Maasbree. Ook hij gaat voor goud tijdens WorldSkills Abu Dhabi. Robin bouwt een complete koeltechnische installatie. Vervolgens worden er storingen in de koelinstallatie aangebracht die hij binnen een bepaalde tijd moet opsporen en verhelpen.

Hij heeft erg veel zin in het WK: “Dit is een unieke ervaring die ik nooit zal vergeten.”

1 reactie op “Installatietalent klaar voor WK

  1. Betaaldwerk.nl schreef:

    Heel veel succes met de voorbereidingen en de wedstrijd in oktober. Goud tijdens WorldSkills Abu Dhabi zou natuurlijk geweldig zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.