
Het aandeel installatietechniek in de totale bouwsom (de installatiequote) blijft toenemen. Dat meldt branchevereniging Uneto-VNI. Bij woningen is de installatiequote in 2016 met 48,2 procent het hoogst bij groot onderhoud en renovatie. Dat is ruim 8 procent meer dan vorig jaar.
In de nieuwsbouw stijgt dit tot 33,5 procent. Vorig jaar was dit nog 29,2 procent. Ook in de utiliteitsbouw wordt het aandeel installatietechniek steeds groter. In de nieuwbouw stijgt de installatiequote van 33,4 naar 40,4 procent, in groot onderhoud en renovatie van 34,9 naar 37,1 procent.
Elektrotechniek koploper
Alle installatiedisciplines, met ICT als verbindende schakel, profiteren van de groei. De elektrotechniek stijgt het hardst. Dat is onder meer te danken aan de toepassing van domotica en gebouwautomatisering, de opkomst van systemen en apparaten die onderling gekoppeld zijn via internet (internet of things), elektronische beveiliging en de snelle groei van de markt voor energiebesparing en duurzame energieopwekking.
Smart buildings
In de utiliteitsmarkt profiteren installateurs de komende jaren vooral van de transformatie van bestaande kantoren en de toenemende vraag naar energieneutrale gebouwen. Ook de trend naar smart buildings stuwt het productievolume de komende jaren. De installaties in zulke gebouwen verzamelen big data, zijn met elkaar verbonden en maken voorspellend onderhoud mogelijk. Deze trends zien we ook terug in de procesindustrie.