fbpx
Nieuws

Instap ventilatie-wtw compacter en lichter

Duco presenteerde op de VSK een instapversie van haar balansventilatietoestel DucoBox Energy. De nieuwe Comfort-versie van het toestel valt vooral op door haar formaat en gewicht, en heeft een kopieerbare inregelinstelling.

Met de DucoBox Energy Comfort mikt het Belgische bedrijf vooral op de seriematige bouw en de projectenmarkt, waaronder de gestapelde bouw. Met 20,5 kilo is het toestel ruim de helft lichter dan de Premium-versie. Hierdoor mag één monteur hem tillen. Qua formaat (70x70x54 cm versus 74x95x58 cm) wordt het toestel een stuk compacter.

Hieronder een video over dit toestel

Sneller inregelen, geen zones

Van het toestel komt één versie op de markt, met een capaciteit tot 325 m3/h. Verschil met de luxe versie is verder de uitwisselbaarheid van de aansluitingen. De links/rechts uitwisseling gebeurt 100% softwarematig dankzij een gepatenteerd principe van dubbele by-pass. Het toestel kan semi-automatisch worden ingeregeld door middel van een drukmeting via de interne sensoren. Verder is de kopieerbare inregelfunctie nieuw: de installateur hoeft maar één toestel in te regelen en kan met behulp van een code in identieke woningen de instellingen kopieren. Dat bespaart de monteur veel tijd, en levert goed ingeregelde ventilatiesystemen op. Het toestel kan op CO2 en vocht sturen. De Comfort-versie heeft in tegenstelling tot de Premium, niet de mogelijkheid om op twee zones te sturen. Daar staat tegenover dat het toestel een stuk goedkoper wordt. Duco heeft de rendementen nog niet beschikbaar.

Premium-versie

Het balansventilatietoestel DucoBox Energy, de Premium-versie, was bij de vorige VSK genomineerd voor een VSK Award. Deze versie van het toestel, een doorontwikkeling van de bestaande wtw in combinatie met de technische snufjes in de DucoBox Focus, heeft een debiet van 325 of 400 m3/u en is optioneel voorzien van een geïntegreerde 2-zonesturing met vraagsturing op basis van CO2, vocht en tijd. De dag- én nachtzone worden via een ingebouwde kleppen afzonderlijk aangestuurd. Deze kleppenregeling heeft Duco ook al op haar mechanische ventilatiesystemen zitten, waardoor verschillende ruimten decentraal kunnen worden aangestuurd. Bij een woonfunctie met meer dan één verblijfsgebied moet gelijktijdig 70 procent van de capaciteit voor verblijfsgebieden worden geventileerd. Door de zonering kan de unit met de deze 70%-regel uiteindelijk rekenkundig 460 m3/u verzetten.

Ook hybride warmtepomp

Duco toont op de VSK 2020 ook haar warmtepomp DucoBox Eco, die sinds dit jaar ook in een hybride variant beschikbaar is. In de All-Electric opstelling wordt de DucoBox Eco gekoppeld aan een technisch buffervat van 300 liter. Voor wie die stap te ver gaat, is de hybride oplossing een tussenstap. De DucoBox Eco heeft een gegarandeerd vermogen van 2,5 kW. Indien de warmtevraag groter is dan het aanbod, springt een combiketel bij. Er wordt dan wel aanzienlijk op gas bespaart.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.