fbpx
Nieuws

‘Interne CO-sensor in élke cv-ketel’

Ketelfabrikanten zouden allemaal hun gastoestellen uit moeten rusten met een interne koolmonoxide-sensor. Deze sensor zorgt ervoor dat het toestel stopt met het produceren van rookgassen wanneer een te hoge concentratie koolmonoxide wordt gemeten. Op dit moment heeft enkel Vaillant een dergelijke sensor toegepast op het nieuwste toestel dat dit najaar op de markt komt, de EcoTEC Exclusive. Titia Siertsema, voorzitter van Uneto-VNI roept ketelfabrikanten op dit voorbeeld te volgen.

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) adviseert in haar onderzoeksrapport fabrikanten van ketels en rookgasafvoersystemen om extra veiligheidsmarges in te bouwen, om het aantal ongelukken rond het dodelijke gas terug te dringen. Naast de sensor wordt ook de concentrische rookgasafvoer genoemd. Inmiddels is deze afvoer door fabrikanten, verenigd in Rogafa, als nieuwe norm gesteld. Voor de jaarwisseling buigen kabinet en Tweede Kamer zich verder over de het onderzoek

Verplichting lange termijn

Een verplichting van een interne CO-melder, die ook in de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid staat, zit er voorlopig niet in. Een dergelijk voorschrift moet op Europees niveau worden geregeld, en dat traject gaat minimaal een jaar duren. Consumenten kunnen wel externe koolmonoxidemelders aanschaffen en plaatsen. Ook zijn er zogeheten CO-stops op de markt; dit zijn apparaten die bij een te hoge gemeten concentratie het cv-toestel van de netstroom afhalen, en dus uitschakelen.

4 reacties op “‘Interne CO-sensor in élke cv-ketel’

 1. Michel schreef:

  Bij een concentrische rookgasafvoer gas dit zeker werken.
  Bij een parallelle helpt dit niet. Het gros is nog parallel uitgevoerd.
  Denk hierbij aan de gestapelde bouw. Parallelle aansluiten in bouwkundige schachten.
  Als deze los komen helpt deze CO-stop niet.
  Gewoon een CO melder (verplicht) plaatsen kost 2 tientjes.

  Vraag: hoe heeft Vaillant dit opgelost? Meten ze in de rookgassen?

  • Eddy Buiting schreef:

   Het antwoord van de fabrikant hierop: in de Exclusive cv-ketel van Vaillant is een CO-sensor ingebouwd in het rookgasafvoerdeel.Deze zorgt ervoor dat bij elke start het optimale bedrijfspunt wordt gevonden met zo min mogelijk CO-uitstoot. Mocht tijdens bedrijf het CO-gehalte te hoog worden, dan schakelt het toestel uit.

 2. André schreef:

  Ik had een prototype van Vaillant gezien op de VSK beurs. Wat ik had begrepen is dat de het co wordt gemeten in de luchtkast van de cv ketel. Zodra de ketel recirculatie meet dan stopt het toestel.

 3. Michel schreef:

  Leuk die sensor, maar die is nu al voor de derde keer stuk. En de ketel is nog geen jaar oud. Gevolg is af en toe ineens koud water.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.