fbpx
Nieuws

Invoering BENG verschuift naar 2021

De eisen voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG) worden per 1 januari 2021 ingevoerd in plaats van 1 juli dit jaar. Dat schrijft minister Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in een brief aan de Tweede Kamer

De minister komt hiermee tegemoet aan de oproep van Neprom, NVB-Bouw, Bouwend Nederland, Aedes, IVBN en BNA, die medio december vroegen om uitstel omdat de software om BENG-berekeningen te kunnen maken nog niet klaar is.

Energielabel

Omdat dezelfde bepalingsmethode en rekensoftware nodig is om het nieuwe energielabel te kunnen berekenen wordt die ook per 1 januari 2021 ingevoerd. Het nieuwe energielabel wordt gebaseerd op het primair fossiel energiegebruik in kWh per m2 per jaar en geeft een genuanceerder beeld van de energieprestatie van een woning of gebouw.

Vanuit Europa wordt geëist dat dit nieuwe energielabel uiterlijk 10 maart dit jaar beschikbaar is. Die datum wordt dus niet gehaald. “Dit betreur ik ten zeerste, maar is onvermijdelijk gelet op de inhoudelijke samenhang met de NTA8800 en de bijbehorende software”, aldus Knops.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.