fbpx
Nieuws

Is het infraroodpaneel een efficiënt alternatief voor de warmtepomp? En zo ja, zou het ir-paneel dan niet beter moeten gewaardeerd in bijvoorbeeld de BENG-berekeningen? Op deze vragen moet een proef in een corporatiewoning in Valkenswaard antwoord geven.

In de woning hangen ir-panelen van het Eindhovense bedrijf Greeniuz (van Belisol Eindhoven-directeur Dirk Bellemakers). In het project zijn verder nog de TU Eindhoven, Jheronimus Academy of Data Science (JADS) en data- en monitoringsbedrijf O-Nexus betrokken.

Meningen verdeeld

Over infraroodpanelen lopen de meningen flink uiteen. Niemand betwist dat ze in de aanschaf goedkoop zijn, maar de totale kosten gedurende de levensduur zijn door het hogere energiegebruik veel hoger dan die van een warmtepomp, stelde ingenieursbureau DWA.

Tegenover dit onderzoek van DWA staan echter praktijkervaringen van onder meer Thuisbaas, het installatiebedrijf dat opereert onder de vlag van Urgenda, dat na onderzoek in 14 woningen concludeert dat infraroodpanelen “geweldig” zijn.

Dat vindt ook Emmy Kruip van Greeniuz. “Wij willen dat infrarood in energieprestatieberekeningen voor nieuwbouw en bestaande bouw beter beoordeeld wordt dan nu”, zegt Kruip. “Nu vallen we in de categorie niet energiezuinige categorie ‘elektrisch verwarmen’. Wij vinden dat niet terecht en pleiten dus voor een andere normering.”

Monitoren

Corporatie Woningbelang heeft nu een woning beschikbaar gesteld waar een combinatie van ir-panelen, pv-panelen en een elektrische boiler is geïnstalleerd. Het bedrijf O-Nexus gaat meten, monitoren en analyseren. “Wij zijn een onafhankelijke partij”, zegt directeur Olivier van der Burgt. “We willen uitdrukkelijk geen statement maken tégen een warmtepomp. We willen alleen kijken of infraroodpanelen een goed alternatief kunnen zijn.”

Subsidie

Het consortium heeft voor het project 124.000 euro subsidie gekregen van de provincie Noord-Brabant en 350.000 vanuit het Rijk, uit de pot van TKI Urban Energy, dat een breder programma heeft opgezet om de waarde van ir-panelen in de energietransitie te onderzoeken. Het project loopt nog tot juni 2022. Binnenkort volgt ook nog een onbewoonde woning van Woningstichting de Zaligheden in Reusel.

14 reacties op “Infraroodpaneel op proef in corporatiewoning

 1. G. Westen schreef:

  Infrarood kan handig zijn maar heeft een COP van 1 vertelt men mij. Dat schiet gewoon niet op. Dus geen duurzame oplossing voor verwarming

  • Frank schreef:

   Er is geen COP waarde voor infrarood of elektrisch verwarmen. De COP is een uitvinding van de warmtepomp industrie om aan te geven dat ze meer rendement halen – de COP factor.
   Infrarood is wel degelijk een duurzame manier van verwarmen, maar dat wist helaas nog niet meegenomen in de EPC en BENG berekeningen. Daar is nu juist dit onderzoek nuttig voor.

 2. Cees Bakker schreef:

  De voordelen moeten komen van het zeer specifiek verwarmen van gewenste plekken, tijdstippen en temperaturen. Als je een gelijkmatig verwarmde comfortabele woning wilt lijken mij IR panelen geen efficiënte oplossing. Ben benieuwd of het praktijkexperiment mij van gedachten zal doen veranderen.

 3. Peter schreef:

  Ik heb sinds twee jaar twee HTP IR panelen (hoog temperatuur) deze worden 135 graden.
  dus niet geschikt voor aan de wand maar alleen aan het plafond. De CV ketel wordt nauwelijks gebruikt en mijn half vrijstaand redelijk geisoleerd huis met 13 zonnepanelen gebruikt weinig energie. Vorig jaar ruim 400kwh terug geleverd en maar 680m3 gas verbruikt.
  De panelen zijn niet geschikt om de ruimte (lucht) te verwarmen maar we zitten er in de zithoek of eetkamergedeelte warmpjes bij.

  • Hooijer schreef:

   Die ervaring ik ik ook. De aanschafkosten zijn laag en het resultaat is prima voordeel geen onderhoud. Naar mijn mening is dit het juiste. Op gas na.

 4. Henk de Gooijer schreef:

  Ik maak gebruik van een infraroodverwarming van het Maxxinno en ervaar veel comfort. Ook vind ik het fijn om per ruimte zelf het moment van verwarmen te bepalen in plaats van mijn hele woning terwijl ik alleen maar op mn kantoor boven aan het werk ben. Ook mijn gasverbruik is laag, nu op 720m3 per jaar voor een middenwoning. Al met al kan ik het een ieder aanbevelen maar let wel op de grote kwaliteitsverschillen, zeker qua stroomverbruik daarom adviseer ik iedereen de infraroodverwarming van Maxxinno

 5. Leo Klepper schreef:

  Wij hebben eind 2018 in heel ons redelijk goed geīsoleerde jaren ’80 huis (80 m2, energielabel b) IR panelen laten plaatsen als hoofdverwarming, samen met een inductiekookplaat en een hybride boiler (elektrisch/warmtepomp), totale investering ca. € 6000,-. Het is een heel ander soort verwarming dan CV. Het heeft ons ca. 4 weken gewenning gekost, warmte voelt nu aangenaam. Door slim met de thermostaten om te gaan, kan IR verwarming zuiniger in de kosten zijn dan aardgasverwarming, m.n. als er een groot deel van de dag niemand thuis is, dan kan de verwarming op die plaatsen uit (wij hebben de temperatuur overdag op 16 graden staan i.v.m huisdieren). Als we thuis zijn staat de thermostaat in de woonkamer/keuken op 19 graden en dat voelt behagelijk. In de keuken hoeft de verwarming feitelijk alleen aan als er iemand in de keuken is. Dat kan met een nabijheidssensor. In de woonkamer + keuken hangen 3 x 800W panelen aan het plafond, in de slaapkamers elk 800W en in de kleinere badkamer 400W. Die in de slaapkamers staan zelden aan (soms een half uur voor bedtijd om het bed op te warmen, maar dat kan goedkoper via een elektrieke deken). Die in de badkamer staat alleen ‘s morgens een half uurtje aan. Geschat jaarverbruik is ca. 6000kWh/€ 114,- per maand en dat waren we voorheen ook aan gas + elektra kwijt (electra was voorheen 1500kWh en zou zonder huisdieren nu ca. 4000kWh / € 77,- per maand zijn), dat is wel volledig gasloos en met groene stroom. Met zonnepanelen kan daar nog ca. 2000-3000kWh / €38,- – € 57,- per maand van af. Geen spijt van.

 6. Leo P. Klepper schreef:

  Wij hebben eind 2018 in heel ons redelijk goed geīsoleerde jaren ’80 huis (80 m2, energielabel b) IR panelen laten plaatsen als hoofdverwarming, samen met een inductiekookplaat en een hybride boiler (elektrisch/warmtepomp), totale investering ca. € 6000,-. Het is een heel ander soort verwarming dan CV, daarover is in de eerdere reacties al genoeg gezegd. Het heeft ons ca. 4 weken gewenning gekost, warmte voelt nu aangenaam. Door slim met de thermostaten om te gaan, kan IR verwarming zuiniger in de kosten zijn dan aardgasverwarming, m.n. als er een groot deel van de dag niemand thuis is, dan kan de verwarming op die plaatsen uit (wij hebben de temperatuur overdag op 16 graden staan i.v.m huisdieren). Als we thuis zijn staat de thermostaat in de woonkamer/keuken op 19 graden en dat voelt behagelijk. In de keuken hoeft de verwarming feitelijk alleen aan als er iemand in de keuken is. Dat kan met een nabijheidssensor. In de woonkamer + keuken hangen 3 x 800W panelen aan het plafond, in de slaapkamers elk 800W en in de kleinere badkamer 400W. Die in de slaapkamers staan zelden aan (soms een half uur voor bedtijd om het bed op te warmen, maar dat kan goedkoper via een elektrieke deken). Die in de badkamer staat alleen ‘s morgens een half uurtje aan. Geschat jaarverbruik is ca. 6000kWh/€ 114,- per maand en dat waren we voorheen ook aan gas + elektra kwijt (electra was voorheen 1500kWh en zou zonder huisdieren nu ca. 4000kWh / € 77,- per maand zijn), dat is wel volledig gasloos en met groene stroom. Met zonnepanelen kan daar nog ca. 2000-3000kWh / €38,- – € 57,- per maand van af. Geen spijt van.

 7. frank schreef:

  Infrarood zal best een rol kunnen spelen. Ik heb ze geplaatst op een kantoor helemaal top en prima voor lokale snelle verwarming.

 8. Karel schreef:

  In Duitsland is onlangs een studie verschenen die duidelijk aantoont dat de combinatie IR/PV voor goed geïsoleerde, kleinere woningen de betere optie is in vergelijking met warmtepompen en elektrische vloerverwarming. Gezien de woningen steeds kleiner worden en beter geïsoleerd moeten worden is infraroodverwarming dus wel degelijk een optie als hoofdverwarming. Uiteraard zijn combinaties met warmtepompen in grotere woningen ook een mogelijkheid.

 9. Alma Techniek is al 20 jaar bezig met elektrische vloerverwarming en Infraroodpanelen, bij een goede installatie en gebruik, zijn de verbruikskosten nauwelijks hoger dan gasgestookt, kleinere ruimtes zijn prima te verwarmen met IR panelen en grotere ruimtes zeer comfortabel met elektrische vloerverwarming, eventueel aangevuld met IR panelen. Onze ervaring is een gemiddeld hoger verbruik van 10-15%, dit is zeer eenvoudig te compenseren met zonnepanelen

 10. Ramon schreef:

  ETHERMA heeft onlangs een project afgerond in Eindhoven.
  Betreft 14 gerenoveerde studio’s waar infrarood panelen als hoofdverwarming zijn toegepast.
  Bijdrage ETHERMA betrof verstrekken van advies, berekeningen, tekenwerk en levering.
  Dit is slechts een van de projecten met infrarood panelen in Nederland waar wij een mooie bijdrage als fabrikant elektrische verwarmingsijstemen mochten leveren.
  Echter gelden er specifieke voorwaarden om infrarood panelen als hoofdverwarming toe te passen.
  Maar bedenk ook dat verschillende combinaties van producten een goede oplossing kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de combinatie infrarood paneel en een warmtepomp etc.
  Tip: kijk ook even op de website branche vereniging infrarood aanbieders.
  http://www.ig-infrarood.nl

  Met vriendelijke groet
  Ramon van Dijk
  ETHERMA Benelux bv

 11. Cees Bakker schreef:

  IR panelen als hoofdverwarming?
  Als het gebouw klaar is verdwijnt de architect uit ’t zicht. En de adviseur ook. De bewoner moet afwachten wat de energierekening wordt. Hoe vaak worden adviseurs met de kostenkonsekwenties geconfronteerd? Te weinig volgens mij, want hoeveel bewoners houden hun energiegebruik (goed) bij? En hoe beoordeel je dat in combinatie met het bewonersgedrag en de buitentemperatuur? Kortom, talloze elementen die oorzaak kunnen zijn voor discussie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.