fbpx
Nieuws

Is warmte uit rioolwater mogelijk?

Firan, Waternet en De Key gaan onderzoeken of een warmtenet met warmte uit rioolwater mogelijk is. Dit heet een lokaal bronnet. Een groot aantal huishoudens in Amsterdam zouden op deze manier betaalbaar van het aardgas af kunnen. Het zou de eerste keer zijn dat riothermie in de hoofdstad wordt toegepast.

Een bronnet is een warmtenet waarmee water met relatief lage temperaturen van een duurzame bron naar afnemers wordt vervoerd. De verkenning sluit aan op de gemeentelijke ambities om in 2040 de stad aardgasvrij te laten zijn. Op het bronnet zouden huurwoningen van De Key kunnen worden aangesloten.

Renoveren

Veel woningbezit van de grote corporaties in Amsterdam, zoals bijvoorbeeld appartementengebouwen van De Key, zijn gebouwd in de jaren zeventig, matig geïsoleerd en worden collectief verwarmd met gasketels. Een bronnet, dat warmte benut uit nabijgelegen grote rioolleidingen, kan volgens eerste calculaties het gasverbruik met 75 tot 90 procent terugbrengen. Dat vermindert de CO2-uitstoot significant. De gasketels blijven beschikbaar als back-up, zodat de bewoners altijd verzekerd zijn van warmte. Op het moment dat de gebouwen gerenoveerd en verduurzaamd zijn, kunnen de gasketels helemaal vervallen.

Riothermie

Bij riothermie wordt overtollige warmte uit het riool opgeslagen in een warmte-koude-opslag (WKO) onder de grond. Het warmtenet levert vanuit deze buffers het hele jaar een stabiele temperatuur.

2 reacties op “Is warmte uit rioolwater mogelijk?

  1. Timmermans Jos schreef:

    Er zijn in Zuid-Limburg in opdracht van de provincie met succes proeven gedaan. Er is een riool van > 700 mm nodig met > 300 mm vulling.
    Daaruit zijn grote hoeveelheden energie uit te generen.
    Info verkrijgbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.