fbpx
Nieuws

ISDE-subsidie vaker naar bedrijf

Bedrijven hebben in het eerste kwartaal makkelijker de weg weten te vinden naar de ISDE-subsidiepot dan particulieren. Bijna twee derde van het aangevraagde geld kwam de eerste drie maanden van bedrijven.

Vorig jaar lag de subsidieclaim nog veel evenwichtiger. Toen kwam in het eerste kwartaal 55% van bedrijven en 45% van particulieren.

De ISDE-subsidie is er voor warmtepompen, biomassaketels, zonneboilers en pelletkachels. Bedrijven die een subsidieaanvraag doen, doen dat gemiddeld voor vijf apparaten tegelijk, terwijl particulieren slechts subsidie voor één apparaat aanvragen.

Biomassa populair

Biomassaketels waren de eerste drie maanden zeer in trek bij bedrijven, blijkt uit cijfers van RVO. Ruim een kwart van al het subsidiegeld ging naar bedrijfsmatig ingezette biomassaketels, terwijl dat een jaar eerder nog maar op 13% lag. Ook bij particulieren was de biomassaketel populair en steeg de subsidieclaim met 1,3 procentpunt tot 4%.

De grote groei van het aandeel biomassaketel zal de komende maanden zeer waarschijnlijk niet doorzetten, omdat eind maart door het ministerie van Economische Zaken is besloten om de subsidie voor deze ketels te halveren.

Warmtepomp blijft achter

De warmtepomp deed het in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar minder goed. Zowel bij particulieren (van 63% naar 55%) als bij bedrijven (van 67% naar 51%) nam het aandeel warmtepompen behoorlijk terug, al blijft de warmtepomp nog wel het grootste deel van het beschikbare budget opsnoepen.

In het algemeen wordt de ISDE-subsidie, die sinds 2016 bestaat, steeds populairder. Zo was de pot van 100 miljoen euro vorig jaar niet toereikend voor het aantal aanvragen. In februari werd daarom besloten om het subsidieplafond voor 2018 op te krikken van 100 miljoen euro naar 108 miljoen euro om alle aanvragen in 2018 toch  te kunnen honoreren.

In 2018 werd er in de eerste drie maanden van het jaar voor 19 miljoen euro aan subsidie aangevraagd, in de eerste drie maanden van dit jaar ligt dat bedrag al op bijna 33 miljoen euro.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.