fbpx
Nieuws
kunststof drinkwaterleidingen

In prioritaire leidingwaterinstallaties kan beter geen kunststof gebruikt worden, maar bij voorkeur koper of rvs. Dat staat in het rapport ‘Koper versus kunststof materiaal in leidingwatersystemen‘ van kennisinstituut ISSO.

Kunststof drinkwaterleidingen kunnen stoffen afgeven waar bacteriën op kunnen groeien. De biofilm die hierdoor op de leidingwand ontstaat, kan tot waterkwaliteitsproblemen leiden. De biomassaproductie-potentietest (BPP-test) wordt gebruikt om leidingmaterialen op dit punt te beoordelen.

Het rapport concludeert dat, gezien de BPP-waarden leidingwerk van PVC-P, PE-Xb en PE-100 beter kan vermijden in leidingwaterwatersystemen. Flexibele kunststoffen hebben doorgaans een hogere concentratie weekmakers, die een belangrijke voedingsbodem vormen voor bacteriën. PVC-C, PVC (PVC-U) en PE-Xc kan men wél met redelijk vertrouwen in drinkwaterinstallaties toepassen en met koper en rvs zit je meestal goed.

“Bij kunststof leidingwerk moeten ontwerpers en installateurs nadrukkelijk aandacht besteden aan de keuze van het juiste type kunststof.” De focus in het rapport ligt vooral bij de verschillen in bacteriologische aangroeipotentie tussen koperen en kunststof waterleidingen, maar beschrijft ook de verschillen tussen de diverse kunststof waterleidingen en hoe men hier verstandig mee kan omgaan.

Appendages

Omdat een installatie niet alleen uit leidingen bestaat, is het ook belangrijk om naar appendages, zoals afsluiters, regelventielen en filters te kijken. Bij koperen leidingen zijn dit voornamelijk metalen – meestal messing – appendages. Bij kunststof kan het type kunststof van de appendages afwijken van het type kunststof van het leidingsysteem.

Ook bij het gebruik van de ‘veilige’ kunststofsoorten blijft het oppassen. Er bestaan namelijk grote variaties in BPP-waarden van PE-materialen, zowel tussen fabrikanten als tussen PE-typen. Die waarden kunnen zelfs boven de wettelijk toegestane grens van 1.000 pg ATP/cm² uitkomen.

Prioritaire installaties

Dit blijkt uit onderzoek waarin de variatie in BPP-waarden van 38 PE-materialen van 4 verschillende fabrikanten en 3 verschillende typen is onderzocht. “Vanwege de relatief grote variatie in BPP-waarden bij eenzelfde type kunststof is het verstandig bij prioritaire installaties geen kunststof drinkwaterleidingen te gebruiken. Wellicht zou RVS wel een alternatief kunnen zijn voor koper.”

Prioritaire installaties zijn te vinden in onder meer ziekenhuizen, verpleeghuizen, hotels, zwembaden, sauna’s, kampeerterreinen en jachthavens.

3 reacties op “ISSO raadt kunststof leiding af in ziekenhuis en hotel

  1. Maarten schreef:

    Eindelijke duidelijkheid

  2. Mark schreef:

    En met welke waterleiding type werken de waterleiding bedrijven dan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.