fbpx
Nieuws

Italianen kopen Brink, Wolf en Ned Air

Een gigantische overname in de installatiewereld. Centrotec Climate Systems, het moederbedrijf van onder meer Brink, Wolf en Ned Air, is verkocht aan de Ariston Group. Hiermee worden de Nederlandse bedrijven zusjes van ATAG Verwarming en Elco.

De verkoop moet op 31 december rond zijn. Met de deal is €703 miljoen gemoeid. Centrotec Climate Systems is een werkmaatschappij van het beursgenoteerde Duitse bedrijf Centrotec. Bij de klimaatdivisie, goed voor een omzet van €599 miljoen in 2021, werken in totaal 2500 mensen, waarvan het merendeel in Duitsland en Nederland. De Italiaanse Ariston Group, die in Milaan aan de beurs staat, realiseerde afgelopen jaar een omzet van €2 miljard. Bij het bedrijf, actief in heel Europa, werkten voor de overname 8000 mensen.

Nederlandse bedrijven

Balansventilatietoestel Flair van Brink.

Centrotec heeft meerdere Nederlandse bedrijven in haar klimaatdivisie. De hoofdvestiging van ventilatiespecialist Brink staat in Staphorst. Wolf Energiesystemen, vooral bekend van de warmtepompen maar ook actief in de luchtbehandeling heeft het hoofdkantoor in Duitsland en heeft een Nederlandse vestiging in Kampen. Ned Air, fabrikant van luchtbehandelingssystemen, zit ook gevestigd in Kampen.

Ubbink, in Nederland bekend van de kunststof rookgasafvoersystemen en ventilatiekanalen is ook onderdeel van de Centrotec-groep, maar maakt geen onderdeel uit van de verkochte Climate Systems-divisie. Ubbink, gevestigd in Doesburg, zit in de industrietak van het Duitse moederbedrijf.

Zusje van ATAG

De Italiaanse Ariston Group, met 8000 werknemers goed voor een omzet van 2 miljard, krijgt met de overname nog meer voet aan Nederlandse bodem. Het beursgenoteerde bedrijf kocht in 2014 al ATAG Verwarming. Door de overname kon de cv-ketelfabrikant uit Lichtenvoorde zich meer toeleggen op duurzame energiesystemen. Ariston schrijft dat Wolf en ATAG zich samen toe gaan leggen op ontwikkeling en verkoop van warmtepompsystemen voor het hogere segment. Ariston verwacht vooral in Duitsland fors te gaan groeien met de verkoop van warmtepompen. Brink en Ned Air gaan samen de ventilatietak van Ariston vormen, dat zich zo op Europees niveau als een totaalaanbieder kan profileren. Alle bedrijven blijven wel zelfstandig bestaan, en onder eigen productnaam opereren, benadrukken de Italianen.

5 reacties op “Italianen kopen Brink, Wolf en Ned Air

 1. R schreef:

  Echt zo zonde dat de 3 verkochte bedrijven niet in Nederlandse handen blijven

 2. Jan-Willem schreef:

  Wolf toch ook

 3. Barriebeun schreef:

  Atagpo

  Dat elco samen is gegaan met atag snap ik wel, elco kon het gewoon niet meer bijbenen denk ik,
  Al heb ik toch wel wat positieve gevoelens met elco,
  Voelde stiekem een beetje aan als een bedrijf wat de kleine man ook wilde steunen

  Alleen die print van Siemens hoe ingewikkeld wil je het leven hebben

  Overname ariston lijkt me niet heel geweldig.
  Mijn ervaring is tot nu toe gering maar het waren toevallig meerdere kapotte producten
  Zal wel pech zijn..

  Brink… Bedankt voor alle (goede ouderwetse) wtw systemen haha

 4. R schreef:

  Ariston waardeloos merk kwa keuken apparaten never nooit meer voor cv ketels hou ik mijn hart vast

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.