fbpx
Nieuws

De decentrale Oxygen2-ventilatie-unit van Jaga heeft een circulaire slag gemaakt. Componenten zijn nu beter vervangbaar en ook wordt beter rekening gehouden met recyclebaarheid.

“We kunnen nu een product leveren waarvan één onderdeel eenvoudig verwijderd en refurbished teruggeplaatst kan worden”, zegt Jan Verdonck van Jaga. “Zo wordt er constant gerecycled en blijft het product in omloop, zonder dat het hele product weggegooid hoeft te worden. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook makkelijker bij onderhoud.”

Om producten goed te kunnen recyclen is het van belang om gebruik te maken van monomaterialen die apart in te zamelen zijn. Dat aspect heeft Jaga opgepakt, zegt Verdonck. “We zijn bij Jaga altijd met onze milieu-impact bezig, maar we hebben nu nog meer stappen gezet.”

Nieuwe behuizing

Hij vervolgt: “De Oxygen2 had vroeger een gepoederlakte verzinkte stalen behuizing. De behuizing wordt nu gemaakt van het duurzame materiaal EPP, expanded polypropylene. EPP heeft de eigenschap dat het milieuvriendelijk geproduceerd kan worden. Er is weinig CO2-uitstoot tijdens de productie, maar ook heel weinig CO2-uitstoot als het hergebruikt wordt aan het einde van zijn cyclus.”

EPP bestaat uit één materiaalsoort, namelijk polypropyleen. Daarom is het een geschikt materiaal om te recyclen. Maar dan dient het materiaal wel als een aparte stroom gescheiden en ingezameld te worden. Nadat het materiaal verwerkt is kan het weer als secundaire grondstof worden ingezet in de kunststofverwerkende industrie.

Decentrale luchttoevoer

Oxygen2 is een gedecentraliseerde luchttoevoer unit en dient ingebouwd te worden in een jaga Tempo of Jaga Strada omkasting boven het verwarmingselement. De radiator wordt gewoon aangesloten op het cv-circuit en het ventilatiegedeelte op een stopcontact.  Dit systeem moet worden gecombineerd met een standaard afzuigbox die de vervuilde lucht afzuigt. Die is vaak al aanwezig in de toilet- of badkamerruimte. 

Jaga ontwikkelde de vernieuwde Oxygen2 in samenwerking met duurzaam wonen adviesbureau Klimaatmissie Nederland. René Pie van Klimaatmissie Nederland: “We waren op zoek naar een ventilatiesysteem passend bij de landelijke doelstellingen om in 2050 volledig circulair te zijn. Jaga was bereid en in staat om hun bestaande ventilatie-unit Oxygen2 tegen het licht te houden en te vernieuwen.” De nieuwe Oxygen2 is geplaatst in een demowoning in de wijk Reigersbos in Amsterdam, om te laten zien hoe het systeem werkt en om het technisch te testen.

Bekijk hier de video

1 reactie op “Jaga ventilatie-unit demontabel en recyclebaar

  1. Andre schreef:

    Ik hoop dat de Jaga Oxygen regeltechnisch wat slimmer wordt. Anders is het een dure ventilator in een piepschuim behuizing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.