fbpx
Nieuws

Juiste papieren voor werk aan gasketel

Installatiebedrijven die vanaf 2021 aan gasketels en de rookgasafvoer willen werken, moeten in het bezit zijn van de juiste papieren. InstallQ heeft nu een richtlijn opgesteld waarin staat hoe je die in huis haalt.

Het gaat om richtlijn BRL6000-25, die InstallQ in concept heeft opgesteld en waar de markt tot 21 oktober op kan reageren. Eind van dit jaar moet de richtlijn dan definitief zijn.

Gasketelwet

In 2015 concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat de branche, met haar keurmerken, niet in staat bleek om zelf de kwaliteit te organiseren om de burger voldoende veiligheid rond koolmonoxide te bieden.

Dit resulteerde in de ‘gasketelwet’, die in mei door de Tweede Kamer werd aangenomen, en die regelt dat bedrijven zich moeten laten certificeren door een certificerende instelling. Die gaat bedrijven straks dus toetsen aan de nieuwe BRL6000-25.

Om in aanmerking te komen voor zo’n papiertje moeten bedrijven hun administratieve processen goed op orde hebben én moeten ze voldoende gekwalificeerd personeel in huis hebben.

Drie typen deskundigen

Er worden straks drie typen ‘deskundigen’ binnen een bedrijf onderscheiden, met verschillende vakbekwaamheidseisen en verschillende verantwoordelijkheden: de Werkverantwoordelijke (WV), de Vakbekwaam Persoon (VP) en de Voldoende onderricht persoon (VOP).

Ten aanzien van de administratie is er in ieder geval de eis dat bedrijven tenminste tien jaar lang alle documenten rond een geplaatste of onderhouden gasketel bewaren.

Projectbezoek

Wie opgaat voor het bedrijfscertificaat moet er op rekenen dat er tenminste één gerealiseerd project bezocht zal worden. Daarbij zal dan een inspecteur van de certificerende instelling aanwezig zijn en ook iemand van het installatiebedrijf zelf.

De inspecteur checkt de verbrandingsinstallatie (luchttoevoer, ketel, rookgasafvoer) dan aan de hand van een lijst ‘mogelijk kritische punten’. Dit is een procedure die al bekend is in de wereld van de elektrotechniek (BRL 6000-1, 6000-2 en 6000-3).

De geldigheid van een bedrijfscertificaat vervalt na drie jaar. Dan moet het weer vernieuwd worden.

Bijlage

11 reacties op “Juiste papieren voor werk aan gasketel

 1. stuur schreef:

  En waar is de goedkeuring van de 1e kamer en wanneer wordt dat gepubliceerd. Is nog nergens op internet te vinden en nog niet vermeld op tv, documenten, radio of internet.

 2. Loek Romijn schreef:

  worden de monteurs, die onlangs het CV OK certificaat hebben behaalt, nog gecompenseerd in de kosten voor het behalen van dit certificaat?

  • Nick vd velden schreef:

   Loek wat dacht je nee natuurlijk niet ik heb straks een extra auto nodig voor alle papieren en certificaten en over 6 jaar gaat de helft van NL van het gas af (als deze prutsers blijven zitten natuurlijk) en dan hou ik mijn hart vast wat er dan komt.
   Gelukkig is ons werk in Duitsland verdubbeld en gelden daar deze onzin toestanden niet alleen een meesterbrief en dat is het af en toe komt iemand van de blv het controleren en let op gratis!!
   Geweldig toch.

  • Remco Romijn schreef:

   Ha neef,

   alles van hiervoor kan de prullenbak in denk ik.
   Wel gek dat de eisen voor het bedrijf nog niet bekend/officieel zijn maar hier toch al een plan ligt.

   In de roadmap is sinds 26 juni geen update geweest. Wat moet een ZZP-er die onderhoud verricht nou doen buiten het CO-examen?
   Wordt wel heel krap zo..

 3. Erik schreef:

  Wat ik me afvraag hoe dit gecontroleerd gaat worden allemaal?
  Blijven ketens als warmteservice en bouwmaat gewoon ketels verkopen aan beun en teun of kan dat niet meer.
  Als dit wel mogelijk blijft hebben we de zoveelste papieren tijger erbij!

 4. Marcel schreef:

  Ik heb destijds alleen mijn vestiging vergunning kunnen krijgen vanwege mijn behaalde vakdiploma’s. Dat dat van de overheid niet meer van belang was om een installatie bedrijf te runnen en afgeschaft werd laat mij niet weerhouden om op de oude voet verder te gaan. Iedere jojo mocht na afschaffing er aan sleutelen en installeren. En dan gaat de overheid verwachten dat ik weer naar school ga. Dan maar illegaal verder bij voornamelijk de particulier die meer vertrouwen in mij hebben dan de overheid. En dan in 2022 stoppen met gas uit Groningen. Niet om de bevingen tegen te gaan maar om nog iets zelf te hebben voor het geval de Russen stoppen met leveren.

 5. voerboot schreef:

  Zoals Marcel aangeeft ga ik niet mijn vaste klanten die volledige vertrouwen hebben in mijn goede ketel onderhoud zomaar in de steek laten. Ze willen niet dat andere knuppels die vroeger ook al klote werk hebben afgeleverd weer aan hun ketel gaat werken.
  Al tientallen jaren aan ketels werken en aan gas en nooit een slechte installatie afgeleverd. Waar moet het stranden als alle goede monteurs niets meer mogen aanleggen. Wat een ongelukken gaan er dan gebeuren. Voor elk ongeluk dient de regering aansprakelijk gesteld moeten worden en bekijken wat ze dan van die nieuwe regeling vinden. Installatie controle na aanleg installatie door controle bedrijf is de beste optie. 3 grove fouten is door de monteur is gewoon een forse straf geven. Döor de nieuwe certificering vallen vele vakkundige bedrijven af omdat ze eerst maar eens tijd moeten maken om die certificering te maken. Goed bezig nederland. Trek 1 lijn.

 6. voerboot schreef:

  Beste ZZP-er en installatie bedrijven.
  Ben benieuwd naar jullie bevindingen van de zelftest.
  De test de eerste keer gemaakt en een best eind cijfer gehaald maar gezakt. Test 2,, 3,, en 4 werden door aanpassing van de antwoorden op de vragen er niet beter op. Heb ik de test nogmaals uitgevoerd met de exacte invulling van de eerste test, komt het eind totaal van de test uitslag niet overeen met de eerste test die ik heb uitgevoerd. Dus verplicht een
  cursus te nemen. Als ZZP-er ben je verplicht om de test te halen voor een vervolg code. Nou las ik dat een bedrijf zomaar een code kan aankopen zonder de test te maken. Dit bedrijf betaald dan wel voor 2 codes om 2 personen de theorie test te laten doen. Maar wij als ZZp-ers zijn weer de lul om eerst die hartstikke moeilijke test te moeten halen. Hier gaan heel veel ZZP-ers op zakken. OOOO, wat zullen er zo meteen 1000derden ketels niet meer onderhouden worden omdat vele ZZP-ers geen ketel onderhoud meer mogen uitvoeren. Wie moet je daar dan aansprakelijk voor gaan moeten stellen.
  Iedereen succes met het maken van de proeftest. Ik ben er al vele uren voor niets mee bezig geweest. Juiste Antwoorden uit het bekende boekje overnemen naar de test is mij ook niet naar tevredenheid bevallen. Allen STERKTE en allen veel leertijd i.p.v. werktijd. En bedankt kneiers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.