Ga naar hoofdinhoud

Kabinet: einde aan gasverwarming

Als het aan minister Kamp ligt, gaat Nederland minder afhankelijk worden van fossiel aardgas, en het traditionele gasnetwerk. Lokale warmtenetten, warmtepomptechniek, biomassa en groen gas hebben volgens de bewindsman de toekomst.

 

 

Als het aan de minister van Economische Zaken ligt, gaat het kabinet niet langer geld steken in gaswinning en broodnodige renovatie van het gasnet. Volgens de bewindsman ligt de toekomst van de Nederlandse energievoorziening in duurzame warmtenetten, waarbij hergebruik van restwarmte en energie uit de bodem de belangrijkste zijn. Dit staat in de Warmtevisie, die de minister naar de Tweede Kamer heeft heeft gestuurd (zie bijlage onder aan dit artikel. Doelstelling is om in 2050 een volledig duurzame energievoorziening te realiseren.

 

Gasnet verouderd

Volgens Kamp is het gasnet op vele plekken in Nederland aan renovatie toe. Op dit moment zijn 7 miljoen huishoudens in Nederland met een cv-ketel aangesloten op het gasnet. In een recente studie stelt CE Delft dat collectieve warmtevoorziening via lokale (rest)warmtenetten in 2030 in ongeveer een derde van de totale warmtevraag kan voorzien. In dunbevolkte gebieden zullen, naast (groen) gas, biomassa of warmtepompen in een deel van de warmtevraag kunnen voorzien. In gebieden met veel goed geïsoleerde nieuwbouw is de warmtevraag voor woningen laag en kunnen warmtepompen in de vraag voorzien. Gasnetten en warmtenetten zullen naar verwachting overbodig worden in dergelijke ‘all electric areas’.

 

gasEind 2015

Voor het eind van het jaar wil Kamp de Tweede Kamer een Energierapport leveren, waarin het potentieel voor warmtelevering in kaart wordt gebracht. Ook komt de minister met een rekenmodel dat de integrale business case van warmteprojecten in beeld brengt, en een rendementsmonitor. Verder wordt de subsidieregeling SDE+ verruimd met nieuwe duurzame technieken, waaronder pelletkachels.

 

Ook kleinschalige opwekking

Ook kleinschalige, lokale duurzame energie-initiatieven, die door een vermogensgrens buiten deze regeling vallen, moeten volgens de minister in aanmerking komen voor stimulering, zodat ze exploitabel worden. Kamp noemt een voorbeeld van een lokaal zwembad, waarvan de restwarmte gebruikt wordt om omliggende woningen te verwarmen.

 

Download hieronder de Warmtevisie van minster Kamp

 

Bijlage(s):

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Energie Theater krijgt vervolg

‘Warmtepompmarkt groeit ook zonder plicht’

Salderingsregeling alsnog geschrapt

Streep door verplichting hybride warmtepomp

Nieuwe Installatie op de mat geploft: dit staat erin

Ventilatiesysteem in kast op de galerij