fbpx
Nieuws

Kabinet schrapt subsidie pelletkachels

29
Biomassa, pellets, pelletketel

De pelletkachel verdwijnt volgend jaar uit de ISDE-subsidie. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat wil de techniek niet langer financieel ondersteunen. Dit staat in het Schone Lucht Akkoord, dat eind van dit jaar bekrachtigd moet worden.

Onderzoeksbureau SEO voert de evaluatie van de ISDE uit en deze wordt in het derde kwartaal van 2019 afgerond. Vooruitlopend op de uitslag kwam SEO 28 juni met een voorlopig advies over de effecten van pelletkachels voor de luchtkwaliteit. Daaruit bleek dat de CO₂-reductie niet opweegt tegen de negatieve milieueffecten.

Cijfers

Pelletkachels vallen nu net als warmtepompen en zonneboilers in de subsidieregeling voor investeringen in duurzame energie. Woningeigenaren krijgen een deel van hun investering in deze apparaten terug. Het afgelopen jaar is 110 miljoen euro aan ISDE-subsidie verstrekt. Eerder al werd duidelijk dat pelletkachels aan strengere eisen met betrekking tot energie-efficiency en fijnstof moeten voldoen om in Nederland verkocht te mogen worden.

29 reacties op “Kabinet schrapt subsidie pelletkachels

 1. R.H. Henstra schreef:

  Natuurlijk is pellets verstoken niet duurzaam. Hoeveel bomen worden er gerooid voor de zogn. biomassacentrales? Over een poos blijkt deze planeet ontbost. Leert men dan niets van het lot van Paaseiland?

 2. Peter schreef:

  En terecht ze moeten die stink kachels in het geheel verbieden.

  • g van dijk schreef:

   en warmtepompen ook die niet om aan te HOOREN

   • Leon schreef:

    de goedkope warmtepompen maken irriteerde geluiden. maar er wordt niet gesproken dat een goed duur merk stiller zijn.

    een warmtepomp met aan/uit compressor draait altijd op 100% ( dat is irritand )

    warmtepomp met inverter kunnen blijven draaien maar veel langzamer tussen 10% tot 100% en zijn bijna niet te horen ( een airco is een lucht/lucht warmtepomp ) ik verwarm/koel mijn huis met split unit airco’s
    en warm tap water nog wel met cv ketel.

    de grootste herrie makers zijn meestal lucht/water warmtepompen

    de beste warmtepompen zijn lucht/lucht & water/water

    lucht kost te veel tijd en vermogen om warmte aan water af te geven ( die geven geluids overlast )

    bij mij thuis draaien de airco’s 24 uur per dag op de langzaamste stand.

    • Jos schreef:

     Hoi Leon,
     Begrijp ik goed dat je dan ook luchtverwarming hebt? Dus lucht/lucht warmtepomp die zowel gekoelde als verwarmde lucht door het huis blaast?

  • Piet schreef:

   Man je lijkt wel een oud wijf

  • Rene schreef:

   Beste Peter

   Je stelling is onjuist, pelletkachels ruik je zo goed als niet. Hoe zit jij er straks warm bij zonder gas?

  • Frank schreef:

   Vroeger was niks anders dan kachels
   Die mensen werden meer dan honderd jaar
   Nu nog geen vijftig meer

   Met hun klimaat allemaal
   Boelshit

 3. R Scholten schreef:

  Pellet kachels afschaffen dan biomassacentrale ook.

 4. K.achel schreef:

  Nee, we laten Schiphol gewoon weer groeien. Wat een knollenland!

 5. Rob schreef:

  Ik blijf heerlijk houtkachel stoken…

 6. Koolen schreef:

  Laten we gewoon eerlijk zijn. De overheid vindt de subsidie te duur worden net als bij elektrische auto’s. Dus bedenken ze een smoes om het weer stop te zetten. Bij een pelletkachel wordt het stoken optimaal geregeld zodat de perfecte verbranding ontstaat waarbij er bijna tot geen stank en fijnstof onstaat. Men moet niet alles maar voor zoete koek aannemen wat de overheid verteld.

 7. H schreef:

  Sjonge wat een discussie hier.
  Dat jullie niet moe worden van jezelf.

 8. D. van Helden schreef:

  Ik leef naast zo, n pelletkachel op 6meter afstand. Afgeplakte kieren en ramen en deuren potdicht. Ik krijg hoestbuien, benauwd en moet medicijnen innemen. Nu lig ik in de garage en is omgebouwd tot slaapkamer en kan nu weer slapen met een luchtreiniger. Het is een hel om in een buurt te wonen met zoveel houtkachels om me heen. Fijnstof die vrij komt veroorzaakt ook nog eens kanker. Alles draait om geld bij de regering en ze zoeken iets om de lucht kwaliteit te verbeteren wat zeker niet lukt met hout verbranding. Dit is terug gaan naar de oertijd maar toen waren er nog niet zoveel mensen die in een dichtbevolkt land woonde. De opgedrongen giflucht van mijn buren moet ik nu inademen in een vrij land?

  • Stefan Hoogland schreef:

   Vaak is er een onderliggend psychisch probleem dat deze reactie geeft. Niet de daadwerkelijke overlast, maar de gedachte eraan kan reeds leiden tot hoestbuien. Verder raak ik u niet aan om uw woning niet meer te ventileren. Binnen korte tijd ontstaat er een ziekelijke, gevaarlijke situatie in de niet geventileerde ruimte. Hierdoor zult u nog zieker kunnen worden.

   • Diana van Helden schreef:

    Nou ik ben al ziek copd en astma. 32jaar ingeademd de rook van mijn buurman. Alles stookte hij op 6 meter afstand slaapkamer raam. Niet de enigeer zijn nog meer buren. Nu slaap ik in de garage en inderdaad voel me een stuk beter. Met een luchtreiniger gaat het iets beter. Wil niet zeggen dat ik de fijnstof de kankerverwekkende stof nu niet binnen krijg. Zit ook wel eens in de tuin.

 9. Peterbeter schreef:

  Heb al 5 jaar een STILLE lucht-water warmtepomp. Die zijn er dus al jaren en komt uit Tsjechie. Tot minus 5 C verwarmt hij hele huis en 300 L tapwater. In huiskamer een pelletkachel voor lokaal comfort. Heb zonnepanelen ook al 5 jaar en bijna terugverdiend.
  Niet zeuren maar poetsen!

 10. de echte installateur schreef:

  een pelletkachel is lang niet zo vervuilend en stinkt lang zo hard niet als een houtkachel,
  een pelletkachel merk je niet eens op als die in de buurt staat !!

  groeten

 11. Diana van Helden schreef:

  Toch tot de conclusie gekomen dat pelletkachels bijna net zoveel fijnstof en gif afgeven als de houtkachels. Je ruikt het niet maar de pelletkachel stookt dag en nacht.
  Het is toch te gek dat er 6500.000 copd en 29.500 kankerpatiënten zijn.
  En dan stoken voor de lol of als bijverwarming.

 12. Egbert schreef:

  Wij wonen in een buurtje waar alles gebeurt. Dan zitten de buren lekker buiten en hebben ze een houtvuurtje. Een ander rijdt in een Porsche die lawaai maakt, weer een ander in een bus op diesel die al 10 jaar oud is enz. Ik heb een pelletkachel gekocht in de buren komen allemaal om hem te zien branden en zijn blij voor ons. Als de buren buiten zitten komen we er gezellig bijzitten, af en toe in de Porsche meerijden wie wil dat nou niet en de buurman rijdt regelmatig een en weer voor de buurt om spullen te halen en te brengen. Ik zelf rij geen auto maar ga op de fiets. Ik bedoel maar, als je gelukkig bent en fijn woont doe je wat en laat je wat voor je buren. Zeur niet en kijk verder dan je neus lang is de wereld in.

 13. Frank schreef:

  Het enige dat je als consument mag doen in dit land is betalen….daar gaat het om en verder niks.
  En een warmtepomp is alleen voor meneer …de rest zoekt het maar uit!

 14. J Schaap schreef:

  Iedereen roept maar wat, heb zelf twee pelletkachels en als deze op de juiste manier zijn geïnstalleerd en afgesteld is dit een prima alternatief voor bv een houtkachel

  De buren waren blij dat de houtkachel weg was en dachten dat we een nieuwe CV hadden aangeschaft. Nooit wat geroken of rook uit de schoorsteen zien komen

  • Gre Luttik schreef:

   U hebt gelijk mijnheer Schaap. Van echt goed merk pelletkachel, goed geinstalleerd, jaarlijks schoonmaken van binnen. Kachel geeft digitaal aan als de schoonmaakbeurt moet gebeuren. Pellets worden niet van van omgekapte bomen gemaakt. In die zin dan: de pellets zijn een bijproduct van zagerijen en dergelijk namelijk: zaagsel! En wat denkt u van de kattenbakkorrels? Die worden zonder dat ze iets hebben gepresteerd in de kliko gegooid. Zijn dezelfde pellets. Er zijn diverse kwaliteiten pellets daar moet men op letten.

 15. D. van Helden schreef:

  Fijn dat je de de de vuile kanker verwekkende rook binnen houdt dan kunnen je buren de schone lucht inademen.
  Er zijn metingen gedaan met pelletkachels en wat blijkt het pluimpje rook geeft net zoveel fijnstof uit als een gewone houthaard. We hebben met heelveel mensen aan de bel getrokken zoals Stientje van Veldhoven. Gelukkig zag ze in dat door subsidie te geven de mensen beloond worden voor de meest giftige stof wat uit hout komt als dit brand. En vergeet niet de ontbossing die razendsnel door ons land woed
  Denk aan jonge kinderen met gezonde longen die de opgedrongen vuile rook in moeten ademen van hun buren

 16. D. van Helden schreef:

  Ik woon in zo, n rookwijk met 6 buren om ons heen. 2buren nooit gerookt en aan kanker overleden. Het derde huis ook nooit gerookt copd en borstkanker. 5de huis copd al 8jaar en door het vele stoken ivm met bezuinigen 2xlongontstekking waarvan 1week in het ziekenhuis gelegen te hebben. Nooit gerookt maar klaagde wel over de stank die haar huis binnen kwam. De rest van buren geen contact. Wel moet ik 1x per jaar naar de longarts maar inmiddels al zoveel x geweest in nood ben de tel kwijt. Het aantal kanker en copd en astma groeit met de dag. Overvolle wachtkamers en afspraak maken bij longarts duurt gemiddeld 6maanden. Kachel branche, boomkappers, biomassacentrale verdienen dik aan subsidies en liegen over de gevaren van houtrook. Het is het meest giftige wat vrij komt als je het in de fik steekt. Zelfs het longfonds wordt gesponsord door de kachel branche en die willen ze niet kwijt ivm geld. Een actie tegen sigaretten roken begonnen maar wist u dat 1houtkachel die brand en 1uur buiten ademen je 12 sigaretten naar binnen krijgt En wat niet in sigaretten zit is de fijnstof. Een soort toetje wat kanker veroorzaakt en zich via de bloedbaan zich nesteld en niet meer te verwijderen is. Het is allemaal erger als wat de media verteld. Zelfs de regering wordt op een dwaalspoor gezet. Bio staat toch voor gezond? Biomassacentrale klinkt toch gezond? Nou het zijn gif fabrieken die kanker, copd en astma veroorzaken. Maar gemeentes pikken het niet meer die hout fabrieken en vorigeweek al 2 fabrieken die stoppen met de bouw. NL gaat in protest! Schone lucht en recht op schone lucht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.