Nieuws

Kabinet schrapt subsidie pelletketels

19
Biomassa, pellets, pelletketel

De pelletkachel verdwijnt volgend jaar uit de ISDE-subsidie. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat wil de techniek niet langer financieel ondersteunen. Dit staat in het Schone Lucht Akkoord, dat eind van dit jaar bekrachtigd moet worden.

Onderzoeksbureau SEO voert de evaluatie van de ISDE uit en deze wordt in het derde kwartaal van 2019 afgerond. Vooruitlopend op de uitslag kwam SEO 28 juni met een voorlopig advies over de effecten van pelletketels voor de luchtkwaliteit. Daaruit bleek dat de CO₂-reductie niet opweegt tegen de negatieve milieueffecten.

Cijfers

Pelletketels vallen nu net als warmtepompen en zonneboilers in de subsidieregeling voor investeringen in duurzame energie. Woningeigenaren krijgen een deel van hun investering in deze apparaten terug. Het afgelopen jaar is 110 miljoen euro aan ISDE-subsidie verstrekt. Eerder al werd duidelijk dat pelletkachels aan strengere eisen met betrekking tot energie-efficiency en fijnstof moeten voldoen om in Nederland verkocht te mogen worden.

Pelletkachel is nu goed voor subsidie tot 1400 euro. Biomassaketels zijn, afhankelijk van het vermogen (tot 500 kW) goed voor subsidies tot over de 10.000 euro. In de brief wordt alleen gesproken over afschaffing van subsidie voor de pelletketel, niet voor biomassaketels. Die lijken (voorlopig) nog te worden ontzien.

19 reacties op “Kabinet schrapt subsidie pelletketels

 1. R.H. Henstra schreef:

  Natuurlijk is pellets verstoken niet duurzaam. Hoeveel bomen worden er gerooid voor de zogn. biomassacentrales? Over een poos blijkt deze planeet ontbost. Leert men dan niets van het lot van Paaseiland?

 2. Peter schreef:

  En terecht ze moeten die stink kachels in het geheel verbieden.

  • g van dijk schreef:

   en warmtepompen ook die niet om aan te HOOREN

   • Leon schreef:

    de goedkope warmtepompen maken irriteerde geluiden. maar er wordt niet gesproken dat een goed duur merk stiller zijn.

    een warmtepomp met aan/uit compressor draait altijd op 100% ( dat is irritand )

    warmtepomp met inverter kunnen blijven draaien maar veel langzamer tussen 10% tot 100% en zijn bijna niet te horen ( een airco is een lucht/lucht warmtepomp ) ik verwarm/koel mijn huis met split unit airco’s
    en warm tap water nog wel met cv ketel.

    de grootste herrie makers zijn meestal lucht/water warmtepompen

    de beste warmtepompen zijn lucht/lucht & water/water

    lucht kost te veel tijd en vermogen om warmte aan water af te geven ( die geven geluids overlast )

    bij mij thuis draaien de airco’s 24 uur per dag op de langzaamste stand.

  • Piet schreef:

   Man je lijkt wel een oud wijf

  • Rene schreef:

   Beste Peter

   Je stelling is onjuist, pelletkachels ruik je zo goed als niet. Hoe zit jij er straks warm bij zonder gas?

  • Frank schreef:

   Vroeger was niks anders dan kachels
   Die mensen werden meer dan honderd jaar
   Nu nog geen vijftig meer

   Met hun klimaat allemaal
   Boelshit

 3. R Scholten schreef:

  Pellet kachels afschaffen dan biomassacentrale ook.

 4. K.achel schreef:

  Nee, we laten Schiphol gewoon weer groeien. Wat een knollenland!

 5. Rob schreef:

  Ik blijf heerlijk houtkachel stoken…

 6. Koolen schreef:

  Laten we gewoon eerlijk zijn. De overheid vindt de subsidie te duur worden net als bij elektrische auto’s. Dus bedenken ze een smoes om het weer stop te zetten. Bij een pelletkachel wordt het stoken optimaal geregeld zodat de perfecte verbranding ontstaat waarbij er bijna tot geen stank en fijnstof onstaat. Men moet niet alles maar voor zoete koek aannemen wat de overheid verteld.

 7. H schreef:

  Sjonge wat een discussie hier.
  Dat jullie niet moe worden van jezelf.

 8. D. van Helden schreef:

  Ik leef naast zo, n pelletkachel op 6meter afstand. Afgeplakte kieren en ramen en deuren potdicht. Ik krijg hoestbuien, benauwd en moet medicijnen innemen. Nu lig ik in de garage en is omgebouwd tot slaapkamer en kan nu weer slapen met een luchtreiniger. Het is een hel om in een buurt te wonen met zoveel houtkachels om me heen. Fijnstof die vrij komt veroorzaakt ook nog eens kanker. Alles draait om geld bij de regering en ze zoeken iets om de lucht kwaliteit te verbeteren wat zeker niet lukt met hout verbranding. Dit is terug gaan naar de oertijd maar toen waren er nog niet zoveel mensen die in een dichtbevolkt land woonde. De opgedrongen giflucht van mijn buren moet ik nu inademen in een vrij land?

  • Stefan Hoogland schreef:

   Vaak is er een onderliggend psychisch probleem dat deze reactie geeft. Niet de daadwerkelijke overlast, maar de gedachte eraan kan reeds leiden tot hoestbuien. Verder raak ik u niet aan om uw woning niet meer te ventileren. Binnen korte tijd ontstaat er een ziekelijke, gevaarlijke situatie in de niet geventileerde ruimte. Hierdoor zult u nog zieker kunnen worden.

   • Diana van Helden schreef:

    Nou ik ben al ziek copd en astma. 32jaar ingeademd de rook van mijn buurman. Alles stookte hij op 6 meter afstand slaapkamer raam. Niet de enigeer zijn nog meer buren. Nu slaap ik in de garage en inderdaad voel me een stuk beter. Met een luchtreiniger gaat het iets beter. Wil niet zeggen dat ik de fijnstof de kankerverwekkende stof nu niet binnen krijg. Zit ook wel eens in de tuin.

 9. Peterbeter schreef:

  Heb al 5 jaar een STILLE lucht-water warmtepomp. Die zijn er dus al jaren en komt uit Tsjechie. Tot minus 5 C verwarmt hij hele huis en 300 L tapwater. In huiskamer een pelletkachel voor lokaal comfort. Heb zonnepanelen ook al 5 jaar en bijna terugverdiend.
  Niet zeuren maar poetsen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.