fbpx
Nieuws

Kabinet schrapt subsidie pelletkachels

Biomassa, pellets, pelletketel

De pelletkachel verdwijnt volgend jaar uit de ISDE-subsidie. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat wil de techniek niet langer financieel ondersteunen. Dit staat in het Schone Lucht Akkoord, dat eind van dit jaar bekrachtigd moet worden.

Onderzoeksbureau SEO voert de evaluatie van de ISDE uit en deze wordt in het derde kwartaal van 2019 afgerond. Vooruitlopend op de uitslag kwam SEO 28 juni met een voorlopig advies over de effecten van pelletkachels voor de luchtkwaliteit. Daaruit bleek dat de CO₂-reductie niet opweegt tegen de negatieve milieueffecten.

Cijfers

Pelletkachels vallen nu net als warmtepompen en zonneboilers in de subsidieregeling voor investeringen in duurzame energie. Woningeigenaren krijgen een deel van hun investering in deze apparaten terug. Het afgelopen jaar is 110 miljoen euro aan ISDE-subsidie verstrekt. Eerder al werd duidelijk dat pelletkachels aan strengere eisen met betrekking tot energie-efficiency en fijnstof moeten voldoen om in Nederland verkocht te mogen worden.

40 reacties op “Kabinet schrapt subsidie pelletkachels

 1. R.H. Henstra schreef:

  Natuurlijk is pellets verstoken niet duurzaam. Hoeveel bomen worden er gerooid voor de zogn. biomassacentrales? Over een poos blijkt deze planeet ontbost. Leert men dan niets van het lot van Paaseiland?

 2. Peter schreef:

  En terecht ze moeten die stink kachels in het geheel verbieden.

  • g van dijk schreef:

   en warmtepompen ook die niet om aan te HOOREN

   • Leon schreef:

    de goedkope warmtepompen maken irriteerde geluiden. maar er wordt niet gesproken dat een goed duur merk stiller zijn.

    een warmtepomp met aan/uit compressor draait altijd op 100% ( dat is irritand )

    warmtepomp met inverter kunnen blijven draaien maar veel langzamer tussen 10% tot 100% en zijn bijna niet te horen ( een airco is een lucht/lucht warmtepomp ) ik verwarm/koel mijn huis met split unit airco’s
    en warm tap water nog wel met cv ketel.

    de grootste herrie makers zijn meestal lucht/water warmtepompen

    de beste warmtepompen zijn lucht/lucht & water/water

    lucht kost te veel tijd en vermogen om warmte aan water af te geven ( die geven geluids overlast )

    bij mij thuis draaien de airco’s 24 uur per dag op de langzaamste stand.

    • Jos schreef:

     Hoi Leon,
     Begrijp ik goed dat je dan ook luchtverwarming hebt? Dus lucht/lucht warmtepomp die zowel gekoelde als verwarmde lucht door het huis blaast?

  • Piet schreef:

   Man je lijkt wel een oud wijf

  • Rene schreef:

   Beste Peter

   Je stelling is onjuist, pelletkachels ruik je zo goed als niet. Hoe zit jij er straks warm bij zonder gas?

  • Frank schreef:

   Vroeger was niks anders dan kachels
   Die mensen werden meer dan honderd jaar
   Nu nog geen vijftig meer

   Met hun klimaat allemaal
   Boelshit

  • Nina schreef:

   Waar denk jij aan? Dat een pelletkachel een open haard is ofzo?

  • Chris van Kasteren schreef:

   Deze pelletkachels stinken helemaal niet. Je kunt ze niet vergelijken met gewone houtkachels.
   Je weet waarschijnlijk niet waar je het over hebt. Als een Pelletkachel wordt op gestart dan kan hij een minuutje ruiken, daarna is de kachel geurloos. Je ziet zelfs geen rook uit de schoorsteen komen. Bij de betere kachels is zelfs een rendement te halen van 98%.

 3. R Scholten schreef:

  Pellet kachels afschaffen dan biomassacentrale ook.

 4. K.achel schreef:

  Nee, we laten Schiphol gewoon weer groeien. Wat een knollenland!

 5. Rob schreef:

  Ik blijf heerlijk houtkachel stoken…

 6. Koolen schreef:

  Laten we gewoon eerlijk zijn. De overheid vindt de subsidie te duur worden net als bij elektrische auto’s. Dus bedenken ze een smoes om het weer stop te zetten. Bij een pelletkachel wordt het stoken optimaal geregeld zodat de perfecte verbranding ontstaat waarbij er bijna tot geen stank en fijnstof onstaat. Men moet niet alles maar voor zoete koek aannemen wat de overheid verteld.

 7. H schreef:

  Sjonge wat een discussie hier.
  Dat jullie niet moe worden van jezelf.

 8. D. van Helden schreef:

  Ik leef naast zo, n pelletkachel op 6meter afstand. Afgeplakte kieren en ramen en deuren potdicht. Ik krijg hoestbuien, benauwd en moet medicijnen innemen. Nu lig ik in de garage en is omgebouwd tot slaapkamer en kan nu weer slapen met een luchtreiniger. Het is een hel om in een buurt te wonen met zoveel houtkachels om me heen. Fijnstof die vrij komt veroorzaakt ook nog eens kanker. Alles draait om geld bij de regering en ze zoeken iets om de lucht kwaliteit te verbeteren wat zeker niet lukt met hout verbranding. Dit is terug gaan naar de oertijd maar toen waren er nog niet zoveel mensen die in een dichtbevolkt land woonde. De opgedrongen giflucht van mijn buren moet ik nu inademen in een vrij land?

  • Stefan Hoogland schreef:

   Vaak is er een onderliggend psychisch probleem dat deze reactie geeft. Niet de daadwerkelijke overlast, maar de gedachte eraan kan reeds leiden tot hoestbuien. Verder raak ik u niet aan om uw woning niet meer te ventileren. Binnen korte tijd ontstaat er een ziekelijke, gevaarlijke situatie in de niet geventileerde ruimte. Hierdoor zult u nog zieker kunnen worden.

   • Diana van Helden schreef:

    Nou ik ben al ziek copd en astma. 32jaar ingeademd de rook van mijn buurman. Alles stookte hij op 6 meter afstand slaapkamer raam. Niet de enigeer zijn nog meer buren. Nu slaap ik in de garage en inderdaad voel me een stuk beter. Met een luchtreiniger gaat het iets beter. Wil niet zeggen dat ik de fijnstof de kankerverwekkende stof nu niet binnen krijg. Zit ook wel eens in de tuin.

 9. Peterbeter schreef:

  Heb al 5 jaar een STILLE lucht-water warmtepomp. Die zijn er dus al jaren en komt uit Tsjechie. Tot minus 5 C verwarmt hij hele huis en 300 L tapwater. In huiskamer een pelletkachel voor lokaal comfort. Heb zonnepanelen ook al 5 jaar en bijna terugverdiend.
  Niet zeuren maar poetsen!

 10. de echte installateur schreef:

  een pelletkachel is lang niet zo vervuilend en stinkt lang zo hard niet als een houtkachel,
  een pelletkachel merk je niet eens op als die in de buurt staat !!

  groeten

  • Nina schreef:

   Dat is helemaal correct: onze buren zijn dolblij dat wij geen houtkachel stoken zoals andere buren, maar een pelletkachel die heel veel minder stank en vuil in de lucht oplevert. Wijzelf ruiken hem buiten alleen de eerste paar minuten na het aansteken, maar zelfs dat is minimaal.
   Pellets worden overigens gemaakt van afvalhout uit de houtindustrie en worden in Amerika, Zweden en Duitsland gemaakt van speciaal daarvoor opgekweekt hout . Het is een hernieuwbare energiebron die dus ook nog eens tijdens de groeitijd zorgt voor zuurstof. Nee, ik ben geen handelaar in of leverancier van pelletkachels.

 11. Diana van Helden schreef:

  Toch tot de conclusie gekomen dat pelletkachels bijna net zoveel fijnstof en gif afgeven als de houtkachels. Je ruikt het niet maar de pelletkachel stookt dag en nacht.
  Het is toch te gek dat er 6500.000 copd en 29.500 kankerpatiënten zijn.
  En dan stoken voor de lol of als bijverwarming.

 12. Egbert schreef:

  Wij wonen in een buurtje waar alles gebeurt. Dan zitten de buren lekker buiten en hebben ze een houtvuurtje. Een ander rijdt in een Porsche die lawaai maakt, weer een ander in een bus op diesel die al 10 jaar oud is enz. Ik heb een pelletkachel gekocht in de buren komen allemaal om hem te zien branden en zijn blij voor ons. Als de buren buiten zitten komen we er gezellig bijzitten, af en toe in de Porsche meerijden wie wil dat nou niet en de buurman rijdt regelmatig een en weer voor de buurt om spullen te halen en te brengen. Ik zelf rij geen auto maar ga op de fiets. Ik bedoel maar, als je gelukkig bent en fijn woont doe je wat en laat je wat voor je buren. Zeur niet en kijk verder dan je neus lang is de wereld in.

  • Jo Selles schreef:

   Kijk dit is gewoon een voorbeeld zoals het hoort! Leven en laten leven. Zonder overal over te zeiken en te zeuren. Als de mensen onderling en beetje verdraagzamer zouden zijn zag alles er een stuk leuker uit!

 13. Frank schreef:

  Het enige dat je als consument mag doen in dit land is betalen….daar gaat het om en verder niks.
  En een warmtepomp is alleen voor meneer …de rest zoekt het maar uit!

 14. J Schaap schreef:

  Iedereen roept maar wat, heb zelf twee pelletkachels en als deze op de juiste manier zijn geïnstalleerd en afgesteld is dit een prima alternatief voor bv een houtkachel

  De buren waren blij dat de houtkachel weg was en dachten dat we een nieuwe CV hadden aangeschaft. Nooit wat geroken of rook uit de schoorsteen zien komen

  • Gre Luttik schreef:

   U hebt gelijk mijnheer Schaap. Van echt goed merk pelletkachel, goed geinstalleerd, jaarlijks schoonmaken van binnen. Kachel geeft digitaal aan als de schoonmaakbeurt moet gebeuren. Pellets worden niet van van omgekapte bomen gemaakt. In die zin dan: de pellets zijn een bijproduct van zagerijen en dergelijk namelijk: zaagsel! En wat denkt u van de kattenbakkorrels? Die worden zonder dat ze iets hebben gepresteerd in de kliko gegooid. Zijn dezelfde pellets. Er zijn diverse kwaliteiten pellets daar moet men op letten.

 15. D. van Helden schreef:

  Fijn dat je de de de vuile kanker verwekkende rook binnen houdt dan kunnen je buren de schone lucht inademen.
  Er zijn metingen gedaan met pelletkachels en wat blijkt het pluimpje rook geeft net zoveel fijnstof uit als een gewone houthaard. We hebben met heelveel mensen aan de bel getrokken zoals Stientje van Veldhoven. Gelukkig zag ze in dat door subsidie te geven de mensen beloond worden voor de meest giftige stof wat uit hout komt als dit brand. En vergeet niet de ontbossing die razendsnel door ons land woed
  Denk aan jonge kinderen met gezonde longen die de opgedrongen vuile rook in moeten ademen van hun buren

 16. D. van Helden schreef:

  Ik woon in zo, n rookwijk met 6 buren om ons heen. 2buren nooit gerookt en aan kanker overleden. Het derde huis ook nooit gerookt copd en borstkanker. 5de huis copd al 8jaar en door het vele stoken ivm met bezuinigen 2xlongontstekking waarvan 1week in het ziekenhuis gelegen te hebben. Nooit gerookt maar klaagde wel over de stank die haar huis binnen kwam. De rest van buren geen contact. Wel moet ik 1x per jaar naar de longarts maar inmiddels al zoveel x geweest in nood ben de tel kwijt. Het aantal kanker en copd en astma groeit met de dag. Overvolle wachtkamers en afspraak maken bij longarts duurt gemiddeld 6maanden. Kachel branche, boomkappers, biomassacentrale verdienen dik aan subsidies en liegen over de gevaren van houtrook. Het is het meest giftige wat vrij komt als je het in de fik steekt. Zelfs het longfonds wordt gesponsord door de kachel branche en die willen ze niet kwijt ivm geld. Een actie tegen sigaretten roken begonnen maar wist u dat 1houtkachel die brand en 1uur buiten ademen je 12 sigaretten naar binnen krijgt En wat niet in sigaretten zit is de fijnstof. Een soort toetje wat kanker veroorzaakt en zich via de bloedbaan zich nesteld en niet meer te verwijderen is. Het is allemaal erger als wat de media verteld. Zelfs de regering wordt op een dwaalspoor gezet. Bio staat toch voor gezond? Biomassacentrale klinkt toch gezond? Nou het zijn gif fabrieken die kanker, copd en astma veroorzaken. Maar gemeentes pikken het niet meer die hout fabrieken en vorigeweek al 2 fabrieken die stoppen met de bouw. NL gaat in protest! Schone lucht en recht op schone lucht

  • Bert schreef:

   logisch dat er veel interesse is voor een pelletkachel/pelletcv , overheid geeft dikke subsidie om maar van het gas af te komen. Hoe klimaat populisme van D’66 de burgers misleid…die investeren in een emissiefabriek van grote concentraties fijnstof..om dan tot de conclusie te komen dat de “vervuiler betaald” of te wel, elke vorm van houtstook is onwenselijk en moet worden aangepakt en extra worden belast. Voordeel van de pellets is dat ze de prijzen makkelijk extreem onhoog kunnen brengen. Let wel , je hoeft je huis niet te verwarmen door hout te verstoken…gewoon gas is de meest schone verbranding en heeft niemand last van, behalve Greta. En trouwens leven en laten leven…omdat je iets niet ruikt wilt niet zeggen dat dit niet extreem ongezond is als je dit inademt. Raar dat mensen hun houtstook in woonwijken denken te kunnen rechtvaardigen , al die ongezonde rook en stank dat 24/7 in de woonwijk hangt…omwille van een lage gasrekening.

 17. Stef schreef:

  Jemig, zo veel meningen en negativiteit. Lees op je gemak eens na wat er allemaal is geschreven en vorm dan een oordeel. Er is meer gaande dan alleen maar pellet kachels, Porsches, oude diesel motoren etc…., het is maar net hoe de wind waait, hoever je van een bepaalde industrie of snelweg zit, wat voor soort (en uit welke richting) wind je hebt en nog veel meer.

  • Wim Kugel schreef:

   Klopt als een zwerende vinger Stef…. op het platteland wonen klinkt heel gezond, maar vergeet ook niet hoeveel gif in de landelijke gebieden over de gewassen gesproeid wordt. Kijk de statistieken er maar op na waar veel kanker enz. voorkomt.

 18. bert pit schreef:

  Laat de overheid eerst een optreden tegen die tweetakt brommertjes. Die stoten evenveel fijnstof uit als een vrachtwagencombinatie.

 19. Edwin schreef:

  Het is wel grappig om te lezen hoe mensen zich opwinden terwijl ze absoluut geen benul hebben van de feiten. Ja gas is de ideale brandstof met co2 en h2o als uitstoot. In Canada is de overheid weer op gas over gestapt na twee keer een dikke stroomstoring te hebben gehad in de winter wat tot middeleeuwse taferelen heeft geleid. Dank zij de gaskachel gaan mensen weer bij elkaar zitten in de bejaarde tehuizen en is het daar weer gezelliger.
  Ikzelf heb sinds vier jaar een pellet kachel, ideaal, programmeerbaar hoog rendement directe warmte en als je boven naast de schoorsteen staat ruik je niets en komt er maar een klein beetje restwarmte eruit.
  Ik stook alleen pure eiken pellets, niet die rotzooi van … bouwmarkten waarbij het lijkt of er vermalen spaanplaten in de pellets zitten. Om maar te zwijgen van de lijmresten of bindmiddelen.
  Ja bij ons in de buurt stookt men ook met haarden en ja die kunnen verschrikkelijk stinken, omdat mensen er alles ingooien, ook nat hout. Dit is duidelijk erg schadelijk voor het milieu.
  Laten we echter trots zijn op ons Nederlandje, er is een proefopstelling bij Bierbrouwer Bavaria, daar staat een kachel die werkt op het verbranden van ijzervijlsel en is circulair. Dit houd in dat er geen afvalstoffen zijn, top!! Helaas is het een proefopstelling en nog niet voor de gewone man beschikbaar.
  Het is in ieder geval vele malen beter dan een warmte net waarbij de mensen het moeten doen met een energieleverancier en soms bedragen van wel 3000 euro per jaar aan stookkosten moeten betalen.
  Een tweede voordeel van de pellet kachel, is dat je er bewust van wordt hoeveel je stookt, doordat je er eigenhandig een zak in moet legen.
  Ik hoop dat iedereen aan de warmtepomp gaat, zodat deze veredelde koelkast ook beter wordt doorontwikkeld en ik tegen die tijd een andere warmtebron kan aanschaffen.
  Leef en laten leven, over die tweetaktmotor ben ik het helemaal eens, die moet men direct omsmelten naar iets nuttigs. Er is maar een tweetaktmotor die nuttig is en dat is de kettingzaag, omdat deze veel varieert in toeren en goede smering nodig heeft.
  Succes allemaal met jullie keuze.

 20. Jack schreef:

  Feit blijf dat bij het verbranden van hout co2 vrij komt. Die boom heeft er jaren over gedaan om die co2 op te nemen. En die boom fik je in een paar dagen weer op. Conclusie: zoveel te meer pelletkachels, des te groter het co2 probleem. (Hout brand VEEL sneller op dan het groeit)In de VS zijn complete bossen verdwenen voor biomassa en pelletkachels. Het stinken van zo,n kachel valt in mijn ogen wel mee, mits goed geïnstalleerd. Maar ze zijn zeker niet duurzaam. Ik denk als de kapsnelheid zo doorgaat, dat er straks zulke hoge belasting op die korrels wordt geheven. Dat het te duur wordt om de kachel nog weer aan te doen. Dat is de enige manier om er weer vanaf te komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.