fbpx
Nieuws

Kabinet zet gaswinning Groningen stop

gas, aardgas, koken

Het kabinet wil een einde maken aan de gaswinning in Groningen. Premier Rutte zei op zijn wekelijkse persconferentie dat de gaswinning terug moet naar 0 kuub. Hij sprak van een ‘belangrijk besluit’.

De gevolgen van de gaswinning – met andere woorden: de aardbevingen – zijn volgens het kabinet niet langer aanvaardbaar. Daarom is nu besloten dat er ‘eind volgend decennium’ een volledig einde aan moet komen.

Veiligheid

Volgens minister Wiebes zit er ‘omwille van de veiligheid’ niets anders op dan de oorzaak van de aardbevingen helemaal weg te nemen. Dat betekent dat een deel van het Groninger gas ‘gewoon in de grond blijft zitten’.

Uiterlijk oktober 2022, ‘maar mogelijk al een jaar eerder’, moet de gaswinning al onder de 12 miljard kuub zijn gedaald. In de jaren daarna wordt de gaswinning afgebouwd tot nul ‘volgens het snelst mogelijke pad’.

‘Een keerpunt’

Het kabinet gaat hiermee verder dan het advies dat het Staatstoezicht op de Mijnen (SoDM) op 1 februari gaf: de gaswinning moet zo snel mogelijk omlaag naar 12 miljard kuub per jaar. Volgens Wiebes is er sprake van “een keerpunt”.

Vorig jaar werd nog 23,6 miljard kuub gas gewonnen. Dat was al minder dan in de jaren ervoor. In 2013 ging het nog om het dubbele: 53,9 miljard kuub.

Volgens minister Wiebes komt niemand door het besluit in de kou te zitten. Er worden allerlei maatregelen genomen. Zo moet er een stikstofinstallatie komen in het gaswinningsgebied om buitenlands gas geschikt te maken voor gebruik in Nederland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.