fbpx
Nieuws

Kan de cv-ketel nog met BENG?

Woningnieuwbouw onder de 50.000

Vanaf 1 januari 2020 gelden nieuwe aangescherpte energie-eisen voor nieuwbouw van woningen en utiliteitsgebouwen. Hoe zien deze BENG-eisen er uit en welke gevolgen gaat dit hebben voor installateurs?

De BENG-eisen vervangen de EPC-eisen, die sinds de introductie in 1995 elke paar jaar aangescherpt werden. BENG (Bijna Energieneutrale Gebouwen) gaat uit van drie voorwaarden waar aan voldaan moet worden, anders dan de EPC, waarbij je alle maatregelen kan optellen.

BENG-eis 1 gaat over de energiebehoefte van een gebouw. Deze eis wordt ook schilindicator genoemd en gaat vooral over isolatie en kierdichtheid. BENG-eis 2 gaat over de energie die installaties gebruiken om de temperatuur te regelen en voor warm tapwater. In de utiliteit nog aangevuld met energie voor bevochtiging en verlichting. BENG-eis 3 gaat over aandeel duurzame energie (bijvoorbeeld zonnepanelen, warmtepomp of biomassaketel).

Waar het voor de installateur om draait is om te weten welke systemen straks wél en welke niet meer kunnen worden geïnstalleerd. Komt bijvoorbeeld ventilatiesysteem C er nog doorheen (waarschijnlijk wel) of kan een cv-ketel nog (ja, mits)?

Overigens staat nog niets vast, op 1 mei start een onderzoek naar de kosten en baten van verschillende technieken en dan zullen er in de herfst definitieve besluiten worden genomen.

Installatie.nl heeft een uitgebreid artikel geplaatst, waarin u zo goed mogelijk op de hoogte gebracht wordt over der gang van zaken rond BENG. Bij nieuwe ontwikkelingen wordt dit artikel telkens aangevuld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.