fbpx
Nieuws

Kan de gevel een energieopwekker zijn?

TNO onderzoekt de mogelijkheden van warmte-absorberende verf. Zo zou de gevel van een gebouw een grote bron van energieopwekking kunnen zijn. Daarom heeft het samen met een aantal partners een thermische zonnecollector ontworpen.

Ongeveer twee derde van de energievraag in de gebouwde omgeving ontstaat door het verwarmen van gebouwen en tapwater. “Daardoor ontstond het idee om een verf te ontwikkelen die warmte absorbeert en dit doet in het niet zichtbare deel van het zonlicht”, zegt Sanne van Leeuwen van TNO.

“Mooie gevels dragen bij aan de acceptatie van het toepassen van duurzame energieconcepten. Doordat bij renovaties de gebouwschil vaak ook wordt aangepakt om de isolatiewaarde te verbeteren, ontstaat er een win-winsituatie door deze zonnecollector direct te integreren in een gevelpaneel. Maar dit concept is natuurlijk ook toepasbaar in een nieuwbouwsituatie.”

Pilot

Het vernieuwende zonthermische gevelsysteem dat is ontwikkeld heet FITS (Façade panel with Invisible Thermal Solar collector). De eerste uitkomsten zijn veelbelovend. Na een proof-of-principle in het lab en een beproeving in de buitenfaciliteit bij het Solar Energy Application Center van TNO in Eindhoven, is onlangs een eerste pilot gerealiseerd.

Bij de renovatie van een gymzaal in Almere is ruim 100m² aan gevelcollectoren aangebracht. Hierbij is samengewerkt met de Gemeente Almere, aannemer Janssen de Jong, Emergo (ontwikkeling gevelpanelen) en AkzoNobel (coating).

Hoe werkt het?

Door de gevel te voorzien van zonnecollectoren wordt het volledige geveloppervlak gebruikt voor warmteopwekking. Met behulp van een warmtepomp wordt de gewonnen energie uit de zon en buitenlucht gebruikt voor de verwarming en het tapwater. Dankzij de speciaal hiervoor ontwikkelde coating wordt de energie uit het onzichtbare deel van het zonlicht ook benut.

De geabsorbeerde warmte van de zon wordt aan de achterkant afgegeven aan collectorbuizen. Dit geeft een hoog rendement, ook wanneer mooie gekleurde collectoren toegepast worden. Het systeem kan in de warme maanden bovendien ook gebruikt worden om te koelen.

2 reacties op “Kan de gevel een energieopwekker zijn?

 1. Wouter Knol schreef:

  Geachte lezer van dit bericht
  Ben geïnteresseerd in jullie product, wij staan aan de vooravond van een grondige renovatie van onze tennishal ( 2 Banen) en zijn ons aan oriënteren naar systemen die werken en ons uiteindelijk van het aardgas afhelpen en geld opleveren.

  Met vriendelijke groeten

  Wouter Knol

 2. Koning klant schreef:

  Nog een veel goedkoper idee: (nog niet uitgevoerd)
  Ik heb hier een (zij)gevel die in de middag vol in de zon staat, en duidelijk warmer wordt dan de omgeving. Spouwmuur. Met ventilatie openingen onderin. Nu boven op zolder in het midden een pijp naar de spouw maken en de lucht uit de spouw gebruiken als bron voor een warmtepomp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.