fbpx
Nieuws

Kansberekening voor aerosolen

Een rekentool om de besmettingskansen via aerosolen in kantoren, scholen en verpleeghuizen in te schatten. De indicator moet vooral de risico’s op verspreiding van ziekteverwekkers in kaart brengen, en bijdragen aan de discussies over het belang van goede ventilatie.

De rekentool Indicator besmettingskansen via aerosolen berekent de invloed van de ventilatiehoeveelheid op de besmettingskans van virussen in binnenruimten, zoals kantoren, scholen, horeca, verpleeghuizen en winkels. De tool gaat ervan uit dat alle andere maatregelen tegen het coronavirus van de rijksoverheid opgevolgd. De indicator is gebaseerd op het Wells-Riley-model. Dit model heeft als uitgangspunt dat, bij gelijktijdig verblijf in een ruimte met één besmettelijk persoon, een virus via uitademing gelijkmatig door de ruimte wordt verspreid en via ventilatie ook gelijkmatig wordt verdund.

Het rekentool is een onderdeel van het  Masterplan Ventilatie, een initiatief van ISSO, TVVL, Binnenklimaat Nederland (voorheen VLA) en VCCN. Opvallende disclaimer is dat de Raad van Begeleiding van ISSO de tool niet valideert tot een kennisproduct.


Invloed van ventilatie

De indicator maakt een schatting van de invloed van ventilatie op de besmettingskans, gebaseerd op informatie die op dit moment beschikbaar is. Als deze informatie verandert, wordt dit verwerkt in een volgende versie van de rekentool. Met name de ordegrootte van de uitkomsten en de afhankelijkheid van de hoeveelheid luchtverversing  zijn van belang; het doel is om een handelingsperspectief te bieden om de besmettingskans te verkleinen. De rekentool kan ook bijdragen aan de maatschappelijke discussie over de invloed en het belang van ventilatie en de overdracht van infectieziekten in binnenruimtes. De tool pretendeert niet exact te zijn, echter wordt door de expertgroep gezien als bruikbaar voor vergelijkingen van diverse situaties.

Meerdere instrumenten

Eerder dit najaar bracht het Masterplan Ventilatie al de Quickscan COVID-19 en ventilatie in kantoren en de Quickscan ventilatie in scholen uit. Het Masterplan Ventilatie is Het consortium ontwikkelt kennis en tools die professionals helpen de juiste keuzes te maken als het gaat om ventilatie.

2 reacties op “Kansberekening voor aerosolen

 1. Richard Medema schreef:

  Mocht deze rekentool Indicator besmettingskansen via aerosolen aanleiding geven tot het nemen van maatregelen dan verwijs ik graag naar onze in 1990 door NASA ontwikkelde ActivePure® Technologie voor de ruimtevaart. Inmiddels is door onafhankelijke studies bewezen dat de technologie effectief is tegen virussen, bacteriën, pollen en schimmels. De ActivePure® Technologie vernietigt meer dan 99% van al deze ziektekiemen in binnenlucht en op oppervlaktes. Dit laatste kunnen reguliere luchtreinigers niet.
  Eind september van dit jaar is zelfs het wetenschappelijk bewijs ( https://pureairnederland.nl/nieuws/covid-19-nieuws/) geleverd dat de ActivePure® Technologie SARS-CoV2 (Corona) op oppervlakten doodt.
  De unieke oplossing voor lucht- en oppervlaktezuivering in één apparaat dus!

 2. Mike schreef:

  We hebben een kantoor waar 12 mensen werken. We hebben een fantastische baas die vanaf begin april al Maurice de Hond volgt en ons hele kantoor heeft aangepast op zijn inzichten. In de zomer is hij hiermee doorgegaan, omdat hij zei: Corona laait straks weer op vanaf oktober. Goed hij had het een maand verkeerd, maar het kwam dus wel uit.

  We hebben nu twee CO2 meters in de ruimte die niet boven de 850 mag uitslaan. Dat betekent dat we voortdurend ventileren en bijstoken om het niet te koud te hebben. We hebben vochtdispensers die ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid niet onder de 60% komt. Gaat allemaal automatisch.
  Uitwerking: Geen cluster besmettingen. Al 3x een collega die achteraf corona bleek te hebben (opgelopen op andere plekken) en soms na meerdere dagen er pas achter kwam. Op kantoor: Niemand besmet.. !!

  In het pand waar ik werk zijn meerdere kantoren. Overal cluster besmettingen geweest. Collega’s die elkaar aanstoken. Sommigen lopen daar met mondkapjes rond en vinden handgel heel belangrijk. Iedereen van deze kantoren zitten nu in een lockdown. Wij werken gewoon door. (Sorry Rutte). Corona wordt verspreid door kleine druppels. Maar ook voor grote druppels is het belangrijk om te ventileren en de luchtvochtigheid hoog te houden.
  Ik was onlangs in de supermarkt. De meter sloeg uit op 1250!! Leuk hoor al die mondkapjes. Maar ze beschermen onvoldoende. Grondige ventilatie, hoge luchtvochtigheid is de key. En natuurlijk kan je dat uitbreiden met ionisatie, uv licht, goede hepa filters, enz. Het kan allemaal zoveel intelligenter!

  We zijn niet bezig met 1.5 meter en leven en werken gewoon door. Buiten raak je niet besmet. Haal buiten naar binnen. De kans op besmetting is nihil.
  We gaan dus regelrecht in tegen de cultuur van het OMT. Je begrijpt het, als je het eenmaal doorhebt. Volg maurice.nl. Deze data analist heeft het helder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.