fbpx
Nieuws

Kantoor ASR zuinig met klimaatplafonds

Kantoor ASR zuinig met klimaatplafonds

De renovatie van het kantoor van ASR in Utrecht brengt het pand uit 1974 in één keer van energielabel G naar het duurzame A-label.

 

 

Jos Baeten, bestuursvoorzitter van ASR ontvangt uit handen van Rob Boeree, directeur Energie & Klimaat van het AgentschapNL,  een nieuwe energielabelcertificering voor het kantoor van ASR. Dit gebouw aan de Archimedeslaan in Utrecht wordt op dit moment volledig gerenoveerd tot één van de duurzaamste kantoren van Nederland. Bouwcombinatie Archimedes vof, bestaande uit technisch dienstverlener Kuijpers en Ballast Nedam, is verantwoordelijk voor de renovatie. Bouwpartners zijn MVSA Architects en adviseurs Deerns en Aronsohn. In 2015 vindt de oplevering plaats.

 

In gebruik

De renovatie is een complex en integraal project, met name omdat het pand wordt gerenoveerd terwijl grote delen ervan in gebruik blijven. Het kantoor is met 85.000 m2 één van de grootste kantoorgebouwen in Nederland. Het hernieuwde kantoor telt na renovatie 2.800 werkplekken voor 4.000 fte. In het Programma van Eisen stelde ASR een concrete duurzaamheidsambitie: energielabel A en streven naar BREEAM ‘Excellent’. Om die reden is er gekozen voor duurzaam materiaalgebruik, een lage milieubelasting en staat een hoge gebruikskwaliteit centraal.

 

Installaties

Het energieverbruik wordt met meer dan 50% teruggebracht, doordat Kuijpers in het kantoor onder andere klimaatplafonds met sprinklerinstallaties en een duurzame energievoorziening in combinatie met elektrotechnische- en zwakstroominstallaties realiseert. Ballast Nedam verzorgt het bouwkundige deel. De betonnen borstweringen in de bestaande gevel verdwijnen en maken plaatst voor een glazen klimaatgevel, die energie bespaart en veel meer daglicht het gebouw binnen laat.

 

Het energielabel A wordt deze week uitgereikt tijdens de Dutch Green Building Week. Deze week wordt jaarlijks georganiseerd door de Dutch Green Building Council en staat in het teken van duurzaam bouwen, wonen, werken en duurzame gebiedsontwikkeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.