fbpx
Nieuws

Ventilatie maakt kantoor coronaproof

Na de vakantie zullen steeds meer bedrijven weer meer naar kantoor gaan. Een gezond kantoor vraagt wat van de de ventilatiesystemen.

Hoe maak je een kantoor coronaproof? Die kwestie werd besproken op het afgelopen VentEvent van Installatie, waar een interessante case werd besproken. Van Delft Installatiegroep werkte die vraag uit bij de bouw van een bedrijfsverzamelgebouw in Oisterwijk. “We zijn van 25 kuub per uur per persoon naar 60 kuub gegaan. Dat kost natuurlijk extra ruimte.”

Het gaat om De Leestenfabriek in Oisterwijk, een pand met een BVO van 3.500 m2 en ongeveer 175 werkplekken. Van Delft was onderdeel van het bouwteam dat tijdens het ontwerpproces geconfronteerd werd door de onzekerheden van de coronapandemie.

“De opdrachtgever reageerde hier snel op: om de verhuurbaarheid te vergroten stelde hij extra eisen aan de binnenluchtkwaliteit. Onderdeel daarvan was dat hij het kantoor coronaproof wilde maken”, zegt Arjan van Mook, commercieel manager bij Van Delft.

Luchtverdeelslangen en kruisstroomwisselaar

“Het ventilatiedebiet ging omhoog, de kanalen werden groter. Inductie-units maakten plaats voor luchtverdeelslangen, en een kruisstroomwisselaar verving het geplande warmtewiel. Dat was allemaal op basis van de kennis over het virus die we toen hadden”, aldus Van Mook.

Uiteindelijk vielen de kosten voor ventilatie-installatie 22% hoger uit en zal ook de energierekening wat hoger worden door de hogere debieten. Van Mook: “Maar al met al gaat het om een beperkte verhoging van 1% van de totale bouwsom. Dat weegt mijns inziens ruim op tegen de verhoogde verhuurbaarheid en het betere comfort voor de gebruikers.”

VentEvent

Arjan van Mook presenteerde zijn project tijdens het online ventilatiecongres VentEvent, dat op 1 juni gehouden werd. Zijn presentatie is hier terug te kijken, evenals de overige presentaties van het VentEvent.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.