
Met behulp van de sorptietechnologie wordt restwarmte van AVR nu ook gebruikt om kantoren te koelen.
Die restwarmte werd al benut in het stadsverwarmingsnetwerk van Duiven maar kan nu ook in de zomer voor koeling worden gebruikt. Hiervoor is een proef gestart met het eigen kantoor van SolabCool. Het bedrijf levert door warmte aangedreven koeling voor woningen en gebouwen op basis van sorptietechnologie. Bij AVR vervangt de sorptiekoelmachine de bestaande compressiekoelmachines. Daarmee wordt niet alleen de energie-efficiency van de gebouwkoeling verbeterd maar worden ook ozonbelastende koelmiddelen vervangen door water als koelmedium. Het SolabCool systeem heeft een vermogen van 15 kW en wordt aangesloten op het bestaande gebouwbeheerssysteem.
Balans
Het inzetten van restwarmte via stadsverwarming is niet nieuw. In de zomer ontstaat echter een probleem doordat het aanbod van warmte vele malen groter is dan de vraag. Het omzetten van restwarmte naar elektra geeft rendementsverlies waardoor veel energie verloren gaat. Door de warmte in te zetten voor het koelen van gebouwen wordt een betere balans verkregen tussen vraag en aanbod.
Consortium
Naast AVR, de gemeente Duiven en SolabCool is ook Hollander Techniek betrokken bij het Cool Energy project. Als technisch integrator heeft Hollander Techniek onder meer de technische installatie en de besturing voor het systeem gerealiseerd. Tijdens het project hebben de organisaties een consortium gevormd. Het project ontvangt subsidie vanuit het programma Energie- en MilieuTechnologie (EMT) van de Provincie Gelderland