
Een cv-ketel die zichzelf bij lage waterdruk bijvult. Deze feature zit in de nieuwe Calenta Ace die ketelfabrikant Remeha in 2017 op de markt gaat brengen. Installateurs kregen op de afgelopen VSK al een kleine preview.
De feature maaktonderdeel uit van het nieuwe electronicaplatform eSmart, die ook in de branderautomaat van utiliteitstoestellen Quinta Ace en GAS 220 Ace is toegepast. De techniek maakt de cv-ketel meer ‘connected’ door de combinatie aan te gaan met thermostaten, zoals de eigen eTwist, gateways, interfaces en apps. De automatische (bij)vulindrichting houdt automatisch de ingestelde druk op de installatie en vult bij wanneer nodig. Wanneer dit te vaak gebeurt, krijgt de klant een waarschuwing via haar slimme thermostaat of app, en kan de installateur worden ingeschakeld. De ketel vult dan alleen nog maar bij wanneer expliciet toestemming wordt gegeven.
Beeldherkenning
De nieuwe branderautomaat, die deze eSmart-techniek herbergt, heeft nog meer mogelijkheden. Remeha werkt aan een augmented reality app, waarmee de installateur met behulp van beeldherkenning op zijn tablet kan zien hoe het onderhoud moet worden uitgevoerd. In deze app, waarmee dit jaar pilots worden uitgevoerd, zit een mogelijkheid om direct video-support te krijgen. Deze optie komt waarschijnlijk al dit jaar voor de markt beschikbaar.
Meer lezen
De regeltechniek van cv-toestellen verandert sterk, onder invloed van de ‘connected’ omgeving. Zo heeft Intergas ook alle electronica ondergebracht in de branderautomaat om meer toesteldata op afstand uit te kunnen lezen. Meer over de toekomst van de cv-ketel, de toestelintroducties en servicetools van verschillende fabrikanten in het maartnummer van vakblad Installatie en Sanitair.
Gratis met Installatie.nl naar de VSK-beurs?
soort elektr aangestuurde wasmachineaansluiting met keerklep? Benieuwd hoe dit concreet werkt
De automatische (bij)vulinrichting zit niet standaard in de ketel, maar kan als accessoire geleverd worden, hetzij in een montageframe, hetzij als losse unit welke direct onder de ketel gemonteerd kan worden. De (bij)vulinrichting wordt vanuit de automaat van de ketel gestuurd. Zodra de waterdruk in de installatie onder de ingestelde minimale waarde komt, wordt er bijgevuld tot de ingestelde vuldruk (direct wanneer hij op volautomatisch is ingesteld, na een bevestiging wanneer hij op semi automatisch staat). Wanneer er te vaak of teveel bijgevuld wordt, zal de ketel een melding geven en de eindgebruiker informeren (via de ketel, de thermostaat of de thermostaat app). De (bij)vulinrichting is voorzien van een dubbele keerklepconstructie en van een tussenliggende ontlastklep.
gewoon wachten tot de prescor het begeeft en die in de calenta zijn al van die kunstof van flamco
Ik ben erg benieuwd: De combinatie Remeha en nieuwe technieken pakt over het algemeen wel goed uit!
Welke beveiliging tegen terugstromen van drinkwater is ingebouwd? EA CA of BA, of anders?
De (bij)vulinrichting voor de Calenta Ace is voorzien van een CA beveiliging.
Is dat echt nodig?
Vele cv-ketels zijn veel verbeterd en daardoor hoef je niet veel bij te vullen.
Echt ben ik bang van terugstromen van CV-water. Dat smaakt toch niet lekker, he?
Mag dat van waterleidingmaatschappij?
Vervangt het toestel ook het defecte drukvat na een paar keer bijvullen.
Als er bijgevuld moet worden tussen twee servicebeurten door is er toch iets aan de hand. Al die ketels met tuperware hydroblok. Stroomt straks standaard het water vanaf de trap. Overbodig dus!
We kunnen nu wachten op verplichte keerklepcontroles voor particulieren. Mij lijkt deze functie ongewenst. Bijvullen is in de regel tussen de servicebeurten niet nodig. Als dit wel het geval is, dan zeker niet automatisch bijvullen bij consumenten die wellicht beperkte technische kennis hebben
Helemaal mee eens. Wel mooi dat het kan maar ik voorzie ook praktische problemen. Komt er een keerklepbeurt bij en die is gratis?
[…] is niet de eerste of enige. Zo werkt ook Remeha aan een app voor het servicen van toestellen, en heeft Villeroy & Boch de techniek voor het […]
Ja en als er ergens een leidingbreuk is dan is die makkelijk op te sporen. Gewoon tegen dexstroom inzwemmen. Er moet wel een stroombegrenzer bij zoals bij wasmachines. Ik zag ook al een opmerking over de defecte overstortventiel.