fbpx
Nieuws

Ketels en groepenkasten meest gestolen

Ketels en groepenkasten meest gestolen

Een op de vijf installateurs heeft de afgelopen twee jaar schade ondervonden aan diefstal van installatiematerialen op de bouwplaats. Vooral cv-ketels, koper en groepenkasten zijn populair onder dieven. Netbeheerder Tennet gaat hoogspanningsstations extra bewaken met ex-militairen.

 

 

Het ministerie van Veiligheid en Justitie schat in haar Monitor Criminaliteit Bedrijfsleven dat de bouw per jaar voor 118 miljoen euro aan directe schade lijdt door inbraak, diefstal en vernielingen. Diefstal van de bouwplaats komt minder vaak voor bij renovatie-, dan bij nieuwbouwprojecten. Bijna 1 op de 5 grotere installateurs heeft afgelopen twee jaar te maken gekregen met diefstal van installatiekasten, becijferde USP Marketing en Consulancy in een onderzoek onder 391 installatiebedrijven.

 

Vervolgschade

Naast de diefstalschade treedt ook altijd vervolgschade op doordat projecten stil komen te liggen en vernielingen e.d. hersteld moeten worden. Hierdoor kan de totale schade uitkomen op een veelvoud van de directe schade van 118 miljoen euro. Het probleem bij diefstal van installatiekasten is dat niet alleen de installatiekast zelf vergoed moet worden, maar ook een heel stuk van het leidingwerk opnieuw getrokken moet worden omdat deze met geweld wordt kapot getrokken. Driekwart van de installateurs (73%) geeft aan dat zij zelf opdraaien voor de eventuele schade die er optreedt. Cv-ketels en groepenkasten worden daarom vaak pas op het laatste moment geplaatst, vlak voor de oplevering.

 

Koperdiefstal

Tennet gaat een beveiligingsbedrijf en camerabewaking inzetten om hoogspanningsstations en masten te bewaken. De netbeheerder is dit jaar al meer dan 80 keer bestolen. De kopercriminelen zijn ’traditioneel’ vooral actief in Oost-Brabant/Zuid-Limburg en in iets mindere mate de regio Rotterdam. De laatste tijd is een fikse stijging te zien van diefstallen, vernielingen en inbraken in Oost/Midden-Nederland. De diefstal is niet alleen gevaarlijk voor de dieven zelf en omwonenden, de schade door stroomuitval is volgens Tennet ook aanzienlijk.

1 reactie op “Ketels en groepenkasten meest gestolen

  1. p kengen schreef:

    De beste oplossing,mensen laten slapen,camperen in de nieuwe constructie.
    Camera beveiliging. Is overal dezelfde pest.ook in Belgie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.